HASAN BRATIC Dpa Picture-alliance Via Afp
UGROŽENI STATUS U ELITI

Kramarić je u drami i još uvijek čeka svoj 100. pogodak, Sosa je sve bolji, ali misli su mu daleko...

Hrvatski nogometaši bore se za ostanak u Bundesligi u kojoj ih je čak 13
Piše: Slaven KižlinObjavljeno: 20. veljača 2023. 23:43

Čak 13 Hrvata participira ove polusezone u Bundesligi, s različitim statusima i brigama. Dva Josipa, Stanišić i Juranović, bore se za naslov prvaka s Bayernom odnosno Unionom, Joško Gvardiol s Leipzigom također je u vrhu redoslijeda. Dvojac iz Eintrachta, Kristijan Jakić i Hrvoje Smolčić, lovi Ligu prvaka, donedavno je i Bartol Franjić s Wolfsburgom bio u sličnoj situaciji, međutim, Vukovi zapali u crnu rupu i već pet utakmica ne znaju za pobjedu. Ostali hrvatski igrači sa svojim klubovima nalaze se u donjem dijelu ljestvice, Nikola Soldo i Köln najbolje stoje, sedam bodova udaljeni su od 16. mjesta.

Augsburg u kojem od ove zime igraju Dion Drena Beljo i David Čolina pobjedom nad Hoffenheimom malo si je olakšao poziciju, čini se da bi do kraja sezone mogli čak i krenuti u gornji dio ljestvice, jer su od nastavka Bundeslige u dobroj formi, pogotovo na svom stadionu na kojem su ostvarili sve tri pobjede s identičnih 1:0. Redom su padali Borussia M., Bayer i Hoffenheim. Kada bi uspjeli donijeti koji bod s gostovanja Bavarci bi bez problema osigurali ostanak u ligi, koji je u jednom trenutku bio vrlo upitan. Uostalom uoči početka sezone mnogi su baš njih apostrofirali kao glavnog kandidata za ispadanje, uz povratnike Schalke i Werder, te Bochum. Dobar posao odrađen je u zimskom prijelaznom roku, uz spomenuti hrvatski dvojac dovedeni su Arne Engels, 19-godišnji Belgijac koji se pokazao kao pravo pojačanje, a plaćen je tek 100.000 eura Club Bruggeu. Tu je i nećak legendarnog Anthony Yeobaha, Kelvin, on je za sada na posudbi iz Genoe. Upravo je Talijan ganskog podrijetla u protekoj utakmici zauzeo mjesto u napadu uz neprikosnovenog Berishu. Do dvoboja s Hoffenheima pet puta Beljo je započeo utakmicu, za sada je ostao bez golgeterskog učinka. Za razliku od Belje, Čolina se u prvom dodiru s loptom u Bundesligi upisao u strijelce, bilo je to u porazu kod Borussije, ali za sada nije izborio svoje mjesto kod trenera Enrica Massena.

Hoffenheim u slobodnom padu

Ako je suditi po trenutačnoj formi Augsburg će vrlo brzo prebrinuti svoje brige, za razliku od njihova posljednja suparnika - Hoffenheima. Klub iz Sinsheima u slobodnom je padu još od sredine listopada, tada su u samo pet dana dva puta svladali Schalke, prvo u prvenstvu, potom u Kupu i onda su se jednostavno ugasili. Tada su bili konkurenti za Europu, štoviše, 10. kolo završili su na četvrtoj poziciji sa 17 bodova na kontu. Sada, 11 bundesligaških utakmica kasnije, bodovno su ostali skoro na istom učinku, imaju ih 19, uz devet poraza dva puta su remizirali, kod Kölna u studenome, te doma protiv Stuttgarta 24. siječnja, tada je dvostruki strijelac bio Andrej Kramarić. Ponadali su se navijači da je to naznaka njegove golgeterske renesanse, i da će hrvatski reprezentativac uskoro ući u klub 100. Naime, 31-godišnjem napadaču nedostaje još samo sedam pogodaka do 100 u Bundesligi. Međutim, ni Kramarić, a ni njegovi suigrači od te utakmice sa Stuttgartom ne znaju za povoljan rezultat, nanizali su pet poraza, četiri u prvenstvu, jedan u Kupu. Čelnici su se odlučili i na smjenu trenera, Andre Breitenreitera zamijenio je Pellegrino Matarazzo, donedavni prvi čovjek struke upravo spomenutog Stuttgarta. Šok-terapija za sada nije dala rezultat, prvo su doživjeli domaći poraz od Bayera, kojem je to bio prvi trijumf u 2023. godini, a proteklog petka pali su u smiraj dvoboja kod Augsburga.

Sosa sanja Englesku

Pellegrino Matarazzo je prvi dio sezone proveo u Stuttgartu, no Amerikanac je nakon nešto manje od tri godine morao napustiti klupu Švaba. Na nju je u prvenstvenoj stanci sjeo Bruno Labbadia, iskusni trener koji zna kako osigurati ostanak s ugroženim momčadima. Premda su Švabe igrale puno bolje nego jesenas, na prvu pobjedu čekali su do prekjučer. Pao je Köln, a pao je i veliki kamen s leđa Labbadiji i njegovim igračima. Briljirao je Borna Sosa koji se napokon oporavio od ozljede koja ga je pratila od završetka Svjetskog prvenstva. Pogodak kojeg je postigao 25-godišnji lijevi branič sigurno konkurira za jedan od najljepših ove sezone.

- Nemam problema što sam ostao u Stuttgartu, Bayer me je želio ove zime, no stvari se nisu poklopile. Ovdje sam petu godinu i želim pomoći momčadi u ostvarivanju cilja. Ne krijem da mi je velika želja otići u Englesku, ipak je to najjača liga na svijetu. Ne samo pet, šest najboljih, tamo postoji niz zanimljivih klubova - rekao je Sosa koji se osvrnuo i na novog trenera.

- Mislim da je Labbadia najbolji trener kojeg sam ima do sada. Uvijek imam veliki respekt prema trenerima iza kojih je velika igračka karijera. Kada on nešto kaže, znam da govori iz svog iskustva - zaključio je Sosa.

I dok Union sanja o naslovu prvaka, Hertha ima samo jedan cilj, klub u kojem se već nekoliko sezona krivo radi, umjesto proklamirane borbe za Europu, stalno su u donjem domu, igraju dva Hrvata. Filip Uremović i Ivan Šunjić, možemo slobodno reći da i oni baš kao i čitava momčad, igraju po sistemu toplo-hladno, treneri ih malo koriste, malo ih ostavljaju na klupi. No, Hertha se pobjedom nad Borussijom M. vratila u igru i nadaju se na Olimpijskom stadionu da je to početak pozitivne serije.

Linker
23. travanj 2024 16:28