CHRISTOF STACHE Afp
NEUMOLJIVO TRESE

Kramarić ušao u elitni klub: Samo su dva hrvatska golgetera prije njega stigla do ovog uspjeha

Vatreni s Hoffenheimom ima ugovor do ljeta 2025. godine, ali postoje ponude za odlazak
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 08. svibanj 2023. 14:38

Andrej Kramarić u elitnom je klubu. Čini "sveto trojstvo" s Josipom Skoblarom i Davorom Šukerom kao golgeteri koji su u ligama Petice zabili 100 golova. Dvije jedine hrvatske Zlatna kopačke i on sama su krema. Skoblar je svoju "kopačku od zlata" dobio 1971. kad je dao 44 pogotka za Marseille i bio najbolji strijelac u europskim ligama, a Šuker 1998. na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj sa šest golova.

Za Kramarića povijest ipak neće pisati da je bio topnik profila Šukera i Skoblara, nije došao blizu Zlatne kopačke, no dobar dio karijere nije ni igrao klasičnog napadača nego neke uloge iz drugog plana. Iz tog aspekta njegov je domet i veći. U dresu Hoffenheima zabio je 98 puta i jako je blizu stotke samo u Bundesligi, iako je u svim natjecanjima za klub već otišao do 113... Za Leicester je u godinu dana pogodio mrežu u dva navrata u Premier ligi te još u dva slučaja.

Biografija mu je za divljenje, pljesak i naklon, iako je bilo i teških trenutaka poput zapucanog kaznenog udarca s Liverpoolom u Ligi prvaka. Mijenjali su se treneri i suigrači, a Krama je tresao mreže. U subotu je pogodio s bijele točke u pobjedi nad Eintrachtom 3:1, ali trebat će im još bodova da mirno sačuvaju status prvoligaša. Hoće li to biti i oproštaj s Hoffenheimom ili će ostati u njemu do kraja karijere? Ugovor mu vrijedi do 30. lipnja 2025. godine, ali kao i neke druge zvijezde, uostalom i Luka Modrić koji ostaje u Realu, ima bogatu ponudu iz Saudijske Arabije. Je li s 32 godine vrijeme za pustinju u koju je otišao i Cristiano Ronaldo, na putu je i Lionel Messi? Fascinirao je Saudijce golom i igrom u prijateljskoj utakmici u Rijadu u kojoj su Vatreni dobili njihovu reprezentaciju 1:0 i jako ga žele. Ujedno, u Zagrebu je već upisao trenersku akademiju.

image

Joshua Kimmich i Andrej Kramarić

CHRISTOF STACHE Afp

O Kramarićevoj karijeri razgovarali smo s Tomislavom Ivkovićem koji mu je bio trener u Lokomotivi, gdje je tražio afirmaciju nakon što je nije stekao u Dinamu.

- Kod mene je došao kad je već bio otpisan, rekli su mu da nije taj. Međutim, na prvom treningu, čim sam ga vidio, kazao sam mu: "Krama, ti si igrač, možeš igrati kako god hoćeš, imaš potpunu slobodu". To mu je pojačalo samopouzdanje, bitno mi je bilo da shvati kako ima i pravo na pogrešku. Imao je lažnjak, potez, gurnuo bi igraču loptu kroz noge, rekao sam: "Oh Krama, kakav si ti majstor, to je strašno". Tako je proradio. Kad su me nazvali iz Dinama i pitali kakav je, kazao sam da je to hrvatski Alessandro Del Piero. U to vrijeme nisu baš vjerovali toj mojoj procjeni. Nije klasičan centarfor, ali zna zabiti kao nitko. Nisam iznenađen što je dao stotinu golova, jedino sam iznenađen što ga Bayern nije uzeo umjesto Thomasa Müllera. To je idealna pozicija za njega, u dresu Bavarca bi se nazabijao - naglasio je Ivković koji je vjerovao da će igrati u većem klubu nego što je Hoffenheim, iako će reći:

- Ne smijemo podcijeniti Hoffenheim, to je njemačka liga, dugo su bili u vrhu.

Ako se zagrebe ispod površine Kramarić je zapravo drugi Hrvat koji je došao do stotke u pravoj Petici. Nakon Šukera. Kad je Skoblar, koji je bio nedvojbeno fantastičan igrač i strijelac dominirao, francuska liga nije spadala u Petice. Štoviše. U tom času 1971. bila je tek 17. u UEFA-inom redoslijedu načinjenom po današnjoj metodologiji isključivo bodovanja rezultata u službenim klupskim kontinentalnim natjecanjima, godinu potom 18. pa 1973. tek na 23. mjestu od 33 države. Primjerice te 1973. godine prvih deset bilo je: Engleska, Nizozemska, Italija, Zapadna Njemačka i Mađarska kao TOP 5, potom Škotska, Istočna Njemačka, Poljska, Portugal i Španjolska na desetom mjestu. Dakako da za snagu lige postoje i drugi kriteriji po kojima se može ocjenjivati, poput individualne kvalitete igrača koji su u njoj igrali što se vidi i kroz rezultate reprezentacije jer su one uglavnom u to doba bile sastavljane od nogometaša iz domaćeg prvenstva, kao i širina konkurencije.

Za Hrvatsku je skupio 83 utakmice i dao 23 gola. Od debija 4. rujna 2014. u prijateljskom srazu s Ciprom Vatreni u njemu imaju napadačku vrijednost na koju su se izbornici s vremenom sve više oslanjali. U još jednoj kategoriji je, barem dijelom, stao uz rame Šukeru jer je jedini nakon njega postigao 20 pogodaka u jednoj ligaškoj sezoni, što mu je uspjelo 2021. godine. S dvije medalje na svjetskim prvenstvima, nastupom u finalu u Rusiji i utakmici za broncu u Kataru čak ga je i nadmašio, iako je činjenica da Hrvatska u Kramariću nikad nije dobila Šukera. Zbog toga i sve te priče posljednjih godina kako nam nedostaje vrhunska "devetka". Što Andrej igra samo kad mora, a preferira druga ofenzivne uloge.

image

Za Hrvatsku je skupio 83 utakmice i dao 23 gola

NIGEL KEENE/AFP/PROFIMEDIA Nigel Keene/Afp/Profimedia

- Kramarić je lisica koja se skriva, može razigrati, ima zadnji pas, on je između devetke i desetke. Ima odličan pregled igre. U reprezentaciji je odigrao puno važnih utakmica i bio bitan faktor. Stalno su ga osporavali, ali unatoč tome pokazao je svu kvalitetu. Kad dođe stani-pani uvijek se pojavi. Djeluje za momčad jer shvatio je da treba igrati gdje ga trener stavi - komentira Ivković.

Od Engleske u polufinalu SP-a 2018. prati ga glas da je sebičan. Nekad je i bio, ali češće se pretjerivalo s tim optužbama. Da bi igrač bio strijelac mora biti malo i egoističan. A što Ivković misli, gdje će dalje?

- Žao mi je što ga je preskočio brojčanik, što je prošlo vrijeme u kojem je mogao otići u Bayern ili Borussiju Dortmund. Do prije dvije godine Bayern bi mu bio idealan. No, Müller je zaštićen pa se nije otvorilo to mjesto. Kramarić je izuzetno zadovoljan u Hoffenheimu, mislim da je shvatio kako nema potreba mijenjati samo radi mijenjanja, uvijek je bolje biti prvi u selu nego drugi u gradu. Jedino ga vidim potencijalno u Sjedinjenim državama, a ne vidim ga u ligama kao što su Saudijska Arabija ili Katar. Međutim, mislim da će ostati u Hoffenheimu do kraja karijere.

Linker
26. travanj 2024 22:25