Thomas Niedermueller/Bongarts/Getty Images
'KRAMA NEUMOLJIVI'

KRAMARIĆEVA GOLGETERSKA EKSPLOZIJA Nitko nije toliko postio, ali nijedan hrvatski reprezentativac nije imao takav niz

Hrvatski napadač ponovno je pronašao formu u dresu bundesligaša Hoffenheima.
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 26. veljača 2018. 17:26

Slobodnjak je bio platinijevski. Parabola preko živog zida koja se spustila gotovo u dno gola. Čuvenog Francuza danas će mnogi na prvu vezati uz nečasno i prisilno napuštanje UEFA-ina trona, ali tko pamti osamdesete “živi” su mu njegovi čudesni golova sa 20 ili 30 metara.

Andrej Kramarić je potezom svjetske klase zabio i četvrtu utakmicu zaredom, ali fanovi Hoffenheima na kraju su zviždali. Freiburg je poravnao s bijele točke, konačnih 1:1 smrknulo je lica u klubu koji je proteklu sezonu završio na četvrtom mjestu. No, iako Hoffenheim kroz Bundesligu hoda kao po ledu, hrvatski reprezentativac uhvatio je korak i nikome ne oprašta. Tresle su se mreže Herthe, dvaput Mainza, Schalkea i Freiburga, u četiri utakmice pospremio je pet komada, iz prekida, igre ili kaznenog udarca, njemu je svejedno. Takvu seriju golova u prvenstvu nema niti jedan Vatreni u tekućoj sezoni, Ante Rebić je matirao suparničke golmane u tri ligaška zastupa zaredom, Ivan Perišić i Duje Čop to su uspjeli u dva navrata…

Kramarić, golgeter kojem su pogoci zapisani u DNK i sigurno najnadareniji strijelac u aktualnoj postavi nacionalne vrste, ne bi bio sretan sa sedam bundesligaških hitaca u meti krajem veljače, da mu je to ponuđeno u vrućim kolovoškim danima. No, nakon dobrog uvoda i golova u prva dva kola čak 161 dan njegova je “cijev“ ostala hladna. Bio je u najdužoj krizi, postio je za četiri korizme, suočio se s nepovjerenjem trenera Juliana Nagelsmanna, koji ga je sve češće gurao na klupu, da bi se u Berlinu dogodio taj jedanaesterac. Točan šut s kojim je “skinuo uroke“ i opet postao “Krama neumoljivi“. Iz suše je izašao u velikom stilu pljuskom golova u tri tjedna, od 3. do 24. veljače.

Prebačen u vezu

Minulo prvenstvo zaključio je sa 15 pogodaka, u kakvom je naletu ne bi čudilo da se opasno približi toj brojci. Još da momčad podigne razinu i njemu bi bilo daleko komfornije. Hoffenheim je bitno revidirao kadar, Kramarića je trener više koristio kao veznjaka nego špicu, to je jedan od razloga mukama. Otkako mu je vratio “ključeve napada“, kao druga špica igra točno što mu je ugravirano pod kožu, rezultati se vide.

Žalosno je po momčad da je njegov slobodan udarac izazvao jedini pravi pljesak, čak je i u Sinsheimu publika postala izbirljiva. Nagelsmann nije skrivao da ga boli nedostatak potpore, fali im “taj 12. igrač, što bi tek rekli fanovi slabije plasiranih klubova“, pita se trener.

U sezoni u kojoj hrvatski napadači daleko više šute nego bi bilo normalno, Kramarićeva renesansa jako je dobrodošla. Koliko može biti važan demonstrirao je s Ukrajinom i Grčkom, baš takvoga trebamo u Rusiji. Vjerojatno će mnogi lakonski ustvrditi kako je “predobar igrač da mu ne bi krenulo“, no napadači su osjetljive biljke, malo je strojeva poput Messija i Ronalda, većina ovisi o trenutačnom raspoloženju, a ništa ih ne diže poput golova. U subotu je stavio na konto točno 30. otkako nosi dres Hoffeheima, i dalje je najviše zabio za Rijeku, 55. U bundesligi u 73 utakmice ima 27 pogodaka i 16 asistencija.

U HNL-u pet u nizu

U ožujku i travnju 2017. već je imao niz zabijanja u tri utakmice. Premijerno je to učinio i u četvrtoj. U Njemačkoj. No, u HNL-u dvaput se zaustavio na pet susreta u kojima je bio strijelac. Već 2012. u dresu Lokomotive, u kolovozu i rujnu, dao je šest golova protiv Hajduka, Slavena Belupa, Dinama, Cibalije i Istre 1961. Ponovio je 2014. za Rijeku (veljača - ožujak), rivali su bili Dinamo, Split, HD, Lokomotiva i Slaven Belupo. Zanimljivo, kad je u18 utakmica ujesen 2014. zabio 21 gol za Rijeku nije imao dužu seriju od četiri susreta u kojima se upisivao.

Tada je doduše to bilo devet golova, jer je Lokomotivi pospremio pet komada.

Linker
27. travanj 2024 11:19