Mario Vušković želi dokazati svoju nevinost na sudu

 Cb/Imago Sportfotodienst/Profimedia
PRIJETI MU RIGOROZNA KAZNA

Mario Vušković sat vremena pred sudom objašnjavao svoju stranu priče: ‘Poklopac nije bio stavljen...‘

Hrvatski nogometaš danas se prvi put nakon pozitivnog doping testa pojavio pred sudom
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 03. veljača 2023. 22:32

Hrvatski nogometaš Mario Vušković danas se prvi put nakon pozitivnog doping testa pojavio pred sudom Njemačkog nogometnog saveza u Frankfurtu.

Suspendiran je još od 15. studenoga 2022. godine, a sredinom siječnja su rezultati B uzorka potvrdili rezultate A uzorka prema kojima je bivši stoper Hajduka bio pozitivan na eritropoetin (EPO).

Njemački dnevnik Bild izvijestio je sa saslušanja na čijem je početku Vušković rekao kako želi svjedočiti i dokazati svoju nevinost. Sat vremena odgovarao je na pitanja suda glede procesa uzimanja i transporta uzorka, a uz njega su bili odvjetnici, prevoditelj, savjetnik Damir Smolyan i njegova djevojka, kao i sportski direktor HSV-a Jonas Boldt.

Bild piše kako je upitno jesu li čašice bile propisno zatvorene, a Vušković je rekao:

- Koliko se sjećam, on (liječnik Jungbluth, op. a.) nije stavio poklopac – kazao je stoper HSV-a.

Ispitivač mu se suprotstavio i ustvrdio kako ‘nije bilo nikakve zabune‘.

Bild dalje navodi da nije jasno da li je liječnik dovoljno precizno informirao igrače o njihovim pravima. Vušković inače uz hrvatski govori engleski jezik, a kazao je kako njemački ne poznaje dovoljno dobro.

U izvještaju se postavlja i pitanje da li je moguće da su uzorci zamijenjeni, te je li se liječnik zadužen za doping Markus Jungbluth držao propisa. Naime, ističe se kako Vušković i njegov suigrač Amaechi nisu u prvom pokušaju uspjeli dati 90 mililitara urina.

Kao svjedoci pred sudom su se pojavili član uprave Njemačke antidopinške agencije (NADA) dr. Lars Mortsiefer i HSV-ovi liječnici Goetz Welsch i Wolfgang Schillings.

U izlaganju dvojice liječnika bilo je suprotnih izjava, piše Bild. Tako je Jungbluth rekao da je Welsch većinom bio prisutan tijekom doping-testa i da je tako mogao uputiti Vuškovića u proces. Welsch je pak izjavio kako je samo letimično pogledao u prostoriju u kojoj je Vušković davao uzorak.

- Nikad nisam cijelo vrijeme prisutan tijekom doping-kontrole. To nije moja obaveza - rekao je Welsch.

Vuškovićev uzorak urina je tijekom vikenda bio u hladnjaku kod liječnika Jungblutha u Bad Bramstedtu, a nakon toga ga je dalje dostavila prijevozna tvrtka. Mortsiefer je rekao da je detaljna dokumentacija cijelog procesa nastala tek prije dva tjedna.

Saslušanje se nastavlja sljedećeg četvrtka, kad će biti riječi o rezultatima analize. Bild piše kako je Vuškovićeva strana sudu dostavila mišljenja stručnjaka.

On je pak zatražio DNA analizu urina ‘jer postoji mogućnost da je EPO uzeo slučajno‘.

Ako mladi hrvatski reprezentativac ne dokaže da je nedužan, suočit će se sa četverogodišnjom suspenzijom iz nogometa, a prijeti mu čak i zatvorska kazna.

Linker
24. travanj 2024 16:40