Lovro Zvonarek u Bayernovom trening centru
 NK SLAVEN BELUPO
TOP-TALENT

Međimurac u Bayernu! Hrvatski ‘wunderkind‘ na meti moćnika: ‘U njemu imaju jokera za budućnost‘

Mladi nogometaš Slavena Belupa pozvan u trening kamp europskog prvaka na upoznavanje
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 07. ožujak 2021. 10:12

Kadet Slavena Belupa Lovro Zvonarek ovog tjedna boravio je u posjetu aktualnom europskom i svjetskom prvaku. Bayern je mladića iz Međimurja pozvao na upoznavanje kao jednog od najtalentiranijih hrvatskih nogometaša u svom godištu. Lovri je tek 15 godina, od siječnja ove godine trenira s prvom momčadi Slavena Belupa, član je hrvatske U-17 reprezentacije. Igra na poziciji veznog igrača.

U Slaven Belupo je stigao 2016. iz Mladosti iz Preloga, a prve seniorske minute imao je 9. siječnja kad je u Medulinu odigrao drugo poluvrijeme protiv Orijenta.

- Lovro je jedan od najtalentiranijih mladih igrača u povijesti Slavena Belupa. Skautiran je od strane naših trenera iz Škole nogometa kao pionir i već je nekoliko godina u našoj školi, trenutačno kao član kadetske momčadi i standardni hrvatski U-17 reprezentativac - rekao je Zvonimir Šimunović, direktor Slavena Belupa.

Uskoro za seniore

Običaj je bio da takvi ekstra talenti rano napuštaju koprivnički klub, poput Ivijana Svržnjaka kojeg je odveo Dinamo. Međutim, sa Zvonarekom je priča malo drugačija.

image
Lovro Zvonarek
FOTO: NK SLAVEN BELUPO

- Zadržali smo ga prije svega odličnom komunikacijom s njegovim roditeljima koji su u ovom trenutku stavili prioritete na neke druge stvari ispred financijski boljih ponuda drugih klubova i na tome im hvala. Uvjeren sam da će Lovro, ako sve bude po planu, biti najmlađi igrač Slavena koji je zaigrao u seniorskoj ekipi te da će vrlo brzo pokazati svoje iznimne kvalitete i u seniorskom nogometu – dodao je Šimunović.

Potvrdio je i kako je dogovoreno da će Lovro s Farmaceutima potpisati profesionalni ugovor čim napuni 16 godina, a to će se dogoditi 8. svibnja. Glede poziva iz Bayerna, Šimunović kaže:

- U klub je iz Bayerna stigao službeni poziv da Lovri dozvolimo odlazak na upoznavanje na par dana. U dogovoru s njegovim roditeljima smo to odlučili prihvatiti.

Treninzi i tri utakmice

Lovro zasad nije dostupan za izjave u medijima, no zato je o njemu rado govorio trener Tomislav Stipić, koji je u hrvatski nogomet stigao iz Njemačke te dobro poznaje tamošnje prilike.

- Lovro je odigrao tri prijateljske utakmice i trenirao veliki broj treninga. Kad god bih nakon toga razmišljao o njemu, rekao bih ‘to je to’. Zato što nikad nisam mogao reći da mu bilo što nedostaje; fizika, osjećaj za prostor, pravovremeno donošenje odluka, dinamika, hrabrost, drskost, taktička disciplina... Nikad nakon iskušenja na terenu s njim ništa nije bilo upitno, nije bilo nikakve zamjerke. Ako sve to jedan 15-godišnjak ima u seniorskom nogometu, on spada u kategoriju ‘to je to’ - istaknuo je Stipić.

Odlazak na upoznavanje ne znači odmah i transfer, ali u perspektivi bi se vrlo lako moglo dogoditi da ovaj ‘wunderkind’ odjene dres Bavaraca.

- Bayern je na ovom našem području označio baš Lovru, pozvali su njega i obitelj na upoznavanje i razgovore. Takva im je politika, u posljednje tri-četiri godine značajno ulažu i u omladinski pogon, dovode ekstremno dobre talente i potom ih guraju u prvu momčad, što se vidjelo i na nedavnom primjeru Musiale. Njihov trener Hansi Flick poznat je po tome, prije je radio u njihovoj akademiji.

Stipić naglašava kako Bayern ovom prilikom ne provjerava Zvonarekove nogometne kvalitete.

I obitelj u Münchenu

- Pozvali su k sebi igrača i njegovu obitelj jer žele samo sretne igrače koji mogu nositi veliki grb. Žele vidjeti može li Lovro biti sretan kad odjene njihov dres, imati i dalje lagan korak, prihvatiti njihovu kulturu... Žele vidjeti kako će mu se svidjeti tamo, kako će reagirati roditelji, u krajnjoj liniji i naš klub. Njegove nogometne kvalitete nisu upitne, a u Lovri sad imaju svojevrsnog jokera za budućnost - uvjeren je Tomislav Stipić.

Prvi je ovo korak prema velikom transferu od kojeg bi na kraju svi mogli imati velike koristi.

No, prvo bismo Lovru rado vidjeli u HNL akciji. Možda se to ostvari još u ovoj sezoni...

Linker
02. travanj 2024 01:16