INA FASSBENDER Afp
NOVO POGLAVLJE KARIJERE

Mladi Vatreni pojačao hit Bundeslige a prije tri i pol godine je bio u Zaprešiću: ‘Ne zanima me sjedenje‘

U zimskom prijelaznom roku naš mladi reprezentativac otišao je iz praške Slavije...
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 08. veljača 2021. 11:06

Pri kraju zimskog prijelaznog roka, mladi reprezentativac Hrvatske i napadač praške Slavije, Petar Musa, preselio je u Bundesligu, u Union Berlin. Ovaj je 22-godišnji Zagrepčanin posuđen njemačkom klubu do ljeta - iako su Nijemci odmah željeli otkupiti njegov ugovor, Slavia nije pristala na taj prijedlog i dopustila je izlet u Bundesligu svom nadarenom centarforu samo za proljetni dio prvenstva. Tu je posudbu, prema informacijama iz njemačkih medija, Slavia naplatila 200.000 eura.

Jesenas je Musa odigrao 14 prvenstvenih utakmica za češkog prvaka i postigao četiri pogotka. Igrao je i na dvije utakmice kvalifikacija za Ligu prvaka, kao i na četiri utakmice u skupini C Europske lige, ali na europskim dvobojima nije bio strijelac. Pa iako se ovaj transfer ostvario gotovo u posljednji trenutak, nisu Nijemci do Muse došli ‘preko noći’...

Trenerova želja

- Prve smo kontakte uspostavili krajem prosinca, razgovarao sam s trenerom Union Berlina, Švicarcem Ursom Fischerom, i iskazao je želju da dođem u njegovu svlačionicu. No, tada je nastalo malo zatišje, u međuvremenu sam imao još nekoliko ponuda, ali pri kraju prijelaznog roka najkonkretniji je bio Union Berlin i došao sam u Bundesligu. Slavia najprije baš i nije bila oduševljena, najprije me Česi nisu željeli pustiti, ali na kraju su klubovi ipak pronašli zajednički jezik i dogovorili su se - rekao nam je Musa i potom nastavio:

- Sretan sam što je sve ovako završilo, dolazak u Bundesligu svakako je korak više u mojoj karijeri. Iako je Slavia veliki klub i ostvaruje zapažene rezultate u Europi (u 16-ini finala EL uskoro igra protiv Leicestera, op. a.), njemačka je liga ipak jača od češke i vjerujem da ću igrački napredovati u Berlinu. Moj se novi klub bori za nastup u Europi, nadam se da ću svojim zgodicima pomoći u ostvarenju tog cilja.

S koliko biste proljetnih pogodaka u majici Union Berlina bili zadovoljni?

- Ha, teško je o tome govoriti. Ne volim ništa predviđati, ni prognozirati, prvi mi je cilj što prije se prilagoditi na nove suigrače i novu sredinu, na način igranja moje nove momčadi. Moram naučiti njemački jezik, iako zasad nemam problema s komunikacijom, budući da govorim engleski, a i trener s igračima komunicira na engleskom. Ali, naučio sam češki, naučit ću i njemački jezik, tada će mi sigurno biti lakše. Konkurencija je ovdje jaka, ali ne plašim se, vjerujem da mogu izboriti mjesto u momčadi. Uostalom, kad sam razmišljao o odlasku iz Slavije, znao sam da ne smijem otići u klub u kojem bih imao malo šanse za igru. Nakon poziva iz Berlina, procijenio sam da ću se u tom klubu moći izboriti za mjesto u sastavu i zato sam i došao. Ne zanima me sjedenje na klupi, želim igrati i nadam se da ću dobiti pravu šansu. A sad, koliko ću golova zabiti, ovisi o brojnim okolnostima - kaže Musa, koji je u Berlin došao u ponedjeljak, obavio je liječnički pregled, potpisao ugovor i već je utorak vježbao s novim suigračima.

Što vam je trener Fischer rekao nakon potpisa ugovora?

- Općenito sam sjajno primljen, svi su mi ljudi u klubu, kao i suigrači, poželjeli dobrodošlicu. A trener mi je rekao da je sretan što sam došao, te da vjeruje kako će moj dolazak znatno pridonijeti poboljšanju napadačke igre. Ponovio mi je da me pratio jesenas, zato me i nazvao u prosincu i pozvao da dođem, zadovoljan je što mu je klub ispunio želju. To je u cijeloj priči iznimno važno, ta spoznaja da vas trener želi. I to je svakako bio jedan od najvećih razloga zbog kojih sam odlučio napustiti Slaviju, jer znam da ću dobiti pravu priliku za dokazivanje.

Htjeli otkup ugovora

Je li točno da vas Slavia nije željela prodati, nego samo posuditi Nijemcima? Postoji li ipak opcija otkupa ugovora?

- Vidjet ćemo. Istina je da su Nijemci željeli odmah otkupiti moj ugovor, ali Slavia je to odbila i na kraju me pustila samo na posudbu, inzistirajući na tome da na kraju sezone otkup ugovora ne dolazi u obzir. Međutim, sve se to može promijeniti, stoga ćemo pričekati ljeto za konačni rasplet. Uglavnom, sad sve ovisi o meni i mojim igrama, budem li se nametnuo i potvrdio u Bundesligi, onda će i Union Berlin ozbiljnije pregovarati sa Česima o otkupu ugovora.

Prije tri i pol godine bili ste u zaprešićkom Interu, a sad vas na proljeće čekaju utakmice u Bundesligi! Jeste li tog vrućeg ljeta u Zaprešiću mogli zamisliti ovakav rasplet karijere i dolazak u jednu od liga Petice?

- Ha, ha, ha... U nogometu, kao i u životu, gdjekad se neke okolnosti promijene preko noći! Nekad na lošije, kod mene, srećom, na bolje i nadam se da neću ovdje stati. Uvijek sam vjerovao u sebe i maštao sam da ću igrati na najvišoj razini. Znao sam da sam dovoljno kvalitetan, veliki sam radnik, trudim se maksimalno na svakom treningu i ovo je nagrada za sav dosad uloženi trud. Naravno da nisam mogao predvidjeti da će mi karijera ići baš ovakvom uzlaznom putanjom, ali spreman sam za sve izazove. Da nisam, ne bih ni dolazio u Berlin i vjerujem da je ovo pravi iskorak i da ću potvrditi kvalitetu i u Bundesligi - rekao nam je Musa uoči subotnjeg gostovanja Union Berlina u Mainzu. Hrvatski će napadač biti među kandidatima za nastup.

Treći hrvatski igrač u Union Berlinu

Musa nije prvi Hrvat u majici Union Berlina. Ovdje su, naime, trag ostavili bivši nogometaši Rijeke, napadač Damir Kreilach (31) i srednji branič Roberto Punčec (29). Kreilach je odigrao za ovaj klub iz istočnog Berlina ukupno 157 utakmica i postigao je 33 pogotka od 2013. do 2018. godine, dok je Punčec na 128 odigranih utakmica zabio jedan gol, u razdoblju od 2012. do 2017. godine. Union Berlin je tada bio drugoligaš, a proboj u prvoligaško društvo izborio je 2019. godine. Inače, Kreilach i Punčec igraju nogomet u SAD-u, u MLS-u. Kreilach igra za Real Salt Lake, dok je Punčec u Sporting Kansas Cityju.

Mi smo u skupini smrti, ali nadam se prolazu u četvrtfinale Eura U-21

Krajem ožujka očekuje vas i nastup na Euru mladih reprezentacija (do 21 godine). Što možemo očekivati od Hrvatske, koja je smještena u jaku skupinu s Engleskom, Švicarskom i Portugalom - prolaz u četvrtfinale i nokaut dio natjecanja, donosi plasman na jedno od prva dva mjesta?
- Ždrijeb nas nije pomazio, to je definitivno skupina smrti! Ali, nikoga se ne plašimo, puni smo samopouzdanja, naša je kvaliteta opipljiva i siguran sam da možemo napraviti dobar rezultat. Vjerujem u prolaz skupine, a onda je, od četvrtfinala, baš sve moguće! I doista se nadam velikom rezultatu, uspjehu za pamćenje - kaže Musa.

4
gola zabio je Musa u osam nastupa za mladu hrvatsku reprezentaciju

11
pogodaka postigao je naš napadač u 35 utakmica za Spartu iz Praga

1,7
milijuna eura njegova je trenutačna vrijednost na transfermarktu

Hrvatski igrači u Bundesligi

Andrej Kramarić (Hoffenheim)
Josip Brekalo (Wolfsburg)
Marin Pongračić (Wolfsburg)
Tin Jedvaj (Bayer)
Borna Sosa (Stuttgart)
Petar Musa (Union Berlin)

Linker
16. travanj 2024 21:26