Gabrijel Vidović

 SVEN HOPPE Dpa Picture-alliance Via Afp
IZNIMAN TALENT

Mladoj hrvatskoj zvijezdi Bayerna uzor je Modrić, a Nijemci pišu: Mogao bi i nama biti zanimljiv...

Svoje prve minute u Bayernu dobio i tinejdžer koji je nedavno potpisao ugovor do 2025. godine
Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 19. travanj 2022. 12:52

Nogometaši Bayerna pobijedili su u gostima Arminiju s 3-0 u utakmici 30. kola njemačke Bundeslige, opet imaju devet bodova prednosti i sasvim su se približili novom naslovu, a ta će, za Bayern rutinska utakmica i 17. travnja 2022. biti nešto što će cijeli život pamtiti naš mladi reprezentativac Gabrijel Vidović.

Bayern je poveo autogolom Danca Jakoba Laursena u 10. minuti, Serge Gnabry u sedmoj minuti nadoknade prvog poluvremena povećao je na 2-0, a konačni rezultat postavio je Jamal Musiala u 85. minuti. Josip Stanišić je ušao u igru za bavarsku momčad u 48. minuti, tako nešto više nije nikakva novina, no ulazak Vidovića u 89. minuti umjesto drugog strijelca Gnabryja, nešto je što bi neki 18-godišnjak stavio u spomenar, da su neka druga vremena.

Izdanak iz akademije

- Uvijek sam htio igrati za Hrvatsku, nije mi na pamet niti palo da bih igrao za Njemačku, kao dijete sam i vrlo rano osjetio ljubav prema Hrvatskoj, rekao je Vidović prije nekoliko godina kad je dobio priliku igrati za mlađe hrvatske reprezentacije. Sada, pak, ima priliku učiti od sjajnih nogometaša Bayerna kao što je Robert Lewandowski.

image

Gabrijel Vidović (skroz lijevo)

INA FASSBENDER Afp

- Nisam klasični centarfor, više sam neki prednji vezni, rekao je tom prilikom Vidović, koji je istaknuo da uživa učiti od velikog Lewandowskog, ali kako mu je najveći uzor ipak Luka Modrić, te Lionel Messi i Neymar. Iako ga Nijemci nisu mogli privoljeti da se prikloni "elfu" umjesto "vatrenima", Vidović je u veljači potpisao profesionalni ugovor do 2025., i to je dovoljna potvrda o kakvom je kapacitetu riječ. On je već nekoliko godina član Bayernove škole nogometa, jedan je od rijetkih iz nje s kojim je Bayern potpisao profesionalni ugovor.

Julian Nagelsmann s njime ima velike planove, a o kakvom je tipu igrača budućnosti riječ, tom je prilikom naglasio Hasan Salihamidžić.

- Vidović je tehnički iznimno talentiran igrač, uvijek stvara veliku prijetnju protivničkim obranama. U klubu je šest godina, prošao je odličnu obuku u Bayernovoj školi i uskoro će biti zapažen među našim profesionalcima'', rekao je tada sportski direktor Bayerna, a njegove su se riječi sada i obistinile.

Prvi trofej već stiže

Mladi je napadač prije 18 godina rođen u Augsburgu. Obitelj je porijeklom iz Žepča, otac Zoran je s obitelji 1995. napustio BiH i potražio svoje mjesto pod suncem u Njemačkoj. Kako to često biva, klinac je nogomet počeo trenirati zbog oca. On ga je i trenirao te ga je već u dobi od devet godina zapazilo neko oštro oko iz Bayerna. Obitelj je odlučila ostati još neko vrijeme u Augsburgu, ali Bayern nije odustao te je tri godine kasnije došao novi poziv koji se ne odbija, te se preselio u München. Na treninge je tada svakodnevno njemačkim autoputovima "derao" više od 100 km. Nastupao je za drugu momčad i ove sezone je upisao 16 golova i sedam asistencija.

Nastupao je za U-19 reprezentaciju Hrvatske, ali i za dvije godine stariju U-21 generaciju koju vodi Igor Bišćan. U programu HNS-a je od početka 2020., kada je zaigrao za U-17 reprezentaciju, a za Hrvatsku U-19 i U-21 reprezentaciju debitirao je u razmaku od samo mjesec dana.

Nijemci pišu: Mogao bi i nama biti zanimljiv

Gabriel Vidović mogao bi biti zanimljiv DFB-u, kao materijal za reprezentaciju, napisao je Kickerov novinar Georg Holzner.

"Njegova ligaška premijera najavljivana je proteklih nekoliko tjedana", piše Kicker, "ovaj je mladac već bio dio momčadi Bayerna u remiju 1-1 protiv Villarreala. U Bielefeldu je došlo vrijeme i za ligašku premijeru i prve minute u Bundesligi. Bio je to debi kakav su prije njega u Bayernu doživjeli Van Bommel i Aumann."

Poput Marka van Bommela u rujnu 2006. (1-2) i Raimunda Aumanna u kolovozu 1984. (3-1), 18-godišnjak je svoj debi odradio na gostovanju u Bielefeldu. Gabrielov debi bio je odgođen zbog prehlade i ozljede nakon što je od druge polovice sezone počeo trenirati s profesionalcima. 23. veljače münchenska je momčad produžila ugovor s ovim "ofenzivnim višebojcem", koji je u regionalnoj ligi impresionirao sa 16 golova i osam asistencija. Zaslužio je iskorak u seniorsku momčad. U klubu razmišljaju o posudbi da dobije potrebne minute i iskustvo. Tijekom sljedećeg perioda to se može ostvariti, a važno je da su i u DFB-u notirali njegovo ime kao potencijalnog njemačkog reprezentativca.

Nažalost po Nijemce, srećom za hrvatski (reprezentativni) nogomet, DFB je debelo zakasnio i Vidović je hrvatski reprezentativac (U-19 i U-21) u vrlo kratkom roku. Nek' se Nijemci i dalje nadaju i nek' mu Bayern daje priliku da postane još bolji. Julian Nagelsmann i momčad su već praktično osigurali naslov, 10. naslov u nizu i baš će to biti prilika za Vidovića da dobije bolju minutažu. To bi se moglo dogoditi već za vikend na Allianz Areni protiv izravnog konkurenta iz Dortmunda, a još vjerojatnije u tri zadnje ligaške utakmice. Inače, Kicker dodaje da su osim Vidovića, van Bommela i Aumanna i Ludwig "Wiggerl" Kögl, Frank Gerster i Reiner Maurer debitirali za Bayern u Bielefeldu. Manje važni dio priče - najvažnije je da je Vidović izabrao Hrvatsku...

Linker
22. travanj 2024 09:46