FRANK HOERMANN/SVEN SIMON Dpa Picture-alliance Via Afp
MESSIJEV VRŠNJAK

Momčadi novog Bayernovog trenera promijene tri sustava u utakmici, a jedna je opasnost za novog šefa

Julian Nagelsmann je respekt zaslužio kao briljantan analitičar i inovativan trener...
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 28. travanj 2021. 13:00

Julian Nagelsmann i Bayern zatvorili su u ponedjeljak sezonu kapitalnih trenerskih transfera u Bundesligi. Kapitalnih, ne samo zato što su u glavnim ulogama trenerski kapitalci, nego i stoga što klubovi za njih plaćaju masne odštete.

Borussia Dortmund platila je 5 milijuna eura imenjaku iz 'Gladbacha kako bi regrutirala Marca Rosea, a onda je 'Gladbach iskeširao 7,5 milijuna eura Eintrachtu kako bi na ispražnjenu klupu doveo Adija Huttera. Na kraju je Bayern odlučio demonstrirati tko je gazda za bundesligaškim stolom: čak 20 milijuna eura (25 s bonusima) krenut će prema Leipzigu u zamjenu za "wunderkinda" među trenerima. Gazda "crvenih bikova" Dietrich Mateschitz ispočetka je odbijao pregovarati, jer važeći ugovor s trenerom traje do ljeta 2023., ali Bayern mu je popravio raspoloženje, nakitivši ponudu s dovoljno nula. U godini pandemije Mateschitz će tako na samo tri transfera (Nagelsmann i Upamecano u Bayern, Konate u Liverpool) zaraditi 100 milijuna eura. Novog šefa, američkog stručnjaka Jesseja Marscha, već je pronašao u franšizi, na klupi "crvenih bikova" iz Salzburga.

Kramarić ga najavio

Da će Nagelsmann jednom preuzeti veliki svjetski klub, bilo je jasno debelo prije njegova 30. rođendana. Dotad je mladi trener, kolokvijalno kršten kao "baby Mourinho", već spasio Hoffenheim od ispadanja, te u nastavku priče maleni klub prvi put u povijesti odveo u Ligu prvaka. Andrej Kramarić tih je dana u intervjuima predstavljao mladog stratega kao čovjeka ispred svog vremena, trenera kojem je nebo granica.

Do istog zaključka u međuvremenu su došli i u Bayernu, pa su nakon razlaza s Hansijem Flickom požurili dugogodišnjim ugovorom privezati tog vršnjaka Lea Messija. Svjesni da je Daniel Levy već zabacio udicu u istom pravcu, upoznati sa simpatijama Florentina Pereza prema mladom treneru, Rummenigge i Hoeness odlučili su da je vrijeme za akciju. Otvorili su vrata Flicku za evakuaciju, 55-godišnjak će nakon Eura preuzeti njemačku reprezentaciju, a Nagelsmann će započeti novi projekt u Bayernu.

Predstavljen na startu kao "najbolji učenik Thomasa Tuchela", respekt na glamuroznim nogometnim adresama Nagelsmann je zaslužio kao briljantan analitičar i inovativan trener, otvoren svakovrsnom korištenju tehologije. Igrači hvale njegov "man management", kroničari su impresionirani podatkom da su njegove momčadi redovito među najmlađima u ligi, a suradnici su oduševljeni Nagelsmannovim "šaltanjem" različitih taktičkih formacija. U istoj utakmici RB Leipzig glatko bi prelazio iz jednog rasporeda u drugi, kasnije čak i u treći, što se pokazalo uspješnom metodom za zbunjivanje suparničkih trenera. U Bundesligi je, međutim, bilo dovoljno "samo" za drugo mjesto.

Bavarski izazovi

Na vrh RB Leipzig nije mogao jer su Bayern vodili klasni i iskusni lovci na trofeje: Lewandowski, Neuer i Müller. Ako negdje postoji opasnost za novog šefa, ona se vjerojatno krije u činjenici da senatori nikada prije nisu imali vršnjaka za šefa. Posjeduje li Nagelsmann autoritet upravljanja igračima koji su u karijerama osvojili sve? I ostavljaju li oni dovoljno mjesta za uvođenje igrača iz akademije u prvu momčad, što je također jedan od ciljeva rekonstrukcije. Posljednji trener koji je dao priliku značajnijem broju domaćih mladih nogometaša bio je Van Gaal...

Linker
26. travanj 2024 03:11