AFP
GVARDIOL ČEKA BORUSSIJU

Može li se Real Madrid oporaviti od El Clasica? Derbi u Barceloni, a Brozović se vraća za veliki derbi

Nakon posljednje reprezentativne akcije najbolje europske momčadi vraćaju se ligaškom natjecanju
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 02. travanj 2022. 13:02

Nakon reprezentativne stanke vraćamo se klupskom nogometu, u kojem nas čekaju dva uzbudljiva mjeseca u završnicama nacionalnih prvenstava. Neki treneri nisu baš presretni, jer su im igrači u prošla dva tjedna igrali utakmice diljem Europe i svijeta, uglavnom je riječ o većim klubovima koji vode glavnu riječ u svojim ligama. Mini-pripreme su dobro došle onima koji u posljednje vrijeme nisu briljirali kako bi podigli razinu spremnosti i krenuli u berbu bodova u odlučujućem razdoblju sezone.

Posljednja utakmica odigrana u španjolskoj La Ligi prije pauze bio je El Clasico, u kojem je Barcelona ponizila Real usred Madrida. ‘Akrobacije bez legitimacije’ trenera Carla Ancelottija s Lukom Modrićem na lažnoj devetki nisu se pokazale uspješnima, Blancosi su bili u potpunosti nadigrani, bila je to zvučna pljuska, no na ljestvici je situacija i dalje dobra kad je Kraljevski klub u pitanju.

Značajna razlika

Naime, Modrić i društvo i dalje imaju devet bodova više od Seville i čak 12 od Barcelone, koja doduše ima i utakmicu manje. Naravno da još ništa nije riješeno, viđali smo u nogometu i nevjerojatnije rasplete, ali Real Madrid je taj koji sve drži u svojim rukama. Ancelottija zbog koronavirusa danas najvjerojatnije neće biti u Vigu na gostovanju kod Celte (možda u međuvremenu dobije pozitivan test, pa se priključi), a ohrabrenje za navijački puk Blancosa predstavlja povratak Karima Benzeme, koji se vratio u puni trening nakon oporavka od ozljede. Bez francuskog napadača Realov napad jako pati, jer za njega ne postoji odgovarajuća zamjena, no s Benzemom u momčadi Real izgleda puno moćnije i opasnije.

Real Madrid, dakako, ima i niz reprezentativaca, a sljedeće srijede na rasporedu je i četvrtfinale Lige prvaka s Chelseajem u Londonu, pa će za Ancelottija i njegove suradnike iz stožera, među kojima je i njegov sin Davide, biti izazovan zadatak složiti pobjedničku ekipu za ogled s Celtom.

Za rasplet španjolskog prvenstva velik značaj ima i nedjeljni ogled Barcelone i Seville. Katalonci su u sjajnoj formi, koju su potvrdili u El Clasicu, a za drugoplasiranim Andalužanima zaostaju tek tri boda, uz susret manje. Barca je u nizu od pet pobjeda, dok je Sevilla u posljednjih pet utakmica tek jednom slavila, a čak četiri puta remizirala. Sevillin trener Julen Lopetegui ima i dosta problema s ozljedama (Acuna, Diego Carlos, Gomez, Mir, Suso...), i sve to stavlja Xavijevu momčad u ulogu favorita.

Gužva na Apeninima

Vrlo zanimljiva je utrka za naslov prvaka na Apeninima. Milan predvodi ljestvicu Serie A, tri boda manje ima Napoli, šest zaostaje Inter s utakmicom manje, dok je Juventus na minusu od sedam bodova. Jedan član vodećeg kvarteta mogao bi u nedjelju ispasti iz prvenstvene utrke. Naime, u derbiju će se sastati Juventus i Inter, jasno je da bi Nerazzurri mogli skupo platiti eventualni poraz u Torinu.

Dobra vijest za trenera Nerazzurra Simonea Inzaghija je oporavak Marcela Brozovića. Neumorni hrvatski veznjak propustio je ‘team building’ u Kataru, no u međuvremenu se vratio u puni trening, te se očekuje da će biti u početnoj postavi Intera protiv Juventusa, dok je izvan stroja i dalje branič De Vrij. Doznalo se i da će Inter zaostali susret na gostovanju kod Bologne odigrati 27. travnja. U ovom kolu Milan je favorit protiv Bologne na San Siru, dok je pred Napolijem zahtjevno gostovanje kod Atalante.

U engleskoj Premier ligi opet je neizvjesno na vrhu, Liverpool je za vratom Manchester Cityju, kojeg su skupo stajali kiksevi protiv Tottenhama i Crystal Palacea. Građani su se iz dosta komforne doveli u nezgodnu situaciju, imaju tek bod više od Liverpoola, koji je u sjajnom nizu od devet prvenstvenih pobjeda. Posljednji im je bodove otkinuo Chelsea 1. veljače, a pred Redsima je domaći ogled s davljenikom Watfordom. Guardiolina momčad, pak, gostuje kod Burnleyja, a jedne i druge tijekom tjedna očekuju četvrtfinalne utakmice Lige prvaka. Liverpool igra s Benficom, Cityjev suparnik je Atletico Madrid, a nakon tih dvoboja sljedeće nedjelje na redu je veliki derbi dvije vodeće engleske momčadi na Etihadu u Manchesteru.

- Manchester City se nikoga ne boji. Nešto slično dogodilo se prije nekoliko godina, Liverpool je bio na bod zaostatka u istom razdoblju sezone, a na kraju smo mi osvojili naslov prvaka. Sada se opet moramo boriti i to je dobro za navijače, ali i za neutralne. Nogomet kakvog igramo ne igra nitko drugi na svijetu. Mi smo primjer kako igrati lijep nogomet i biti superioran u svim područjima. Oni su dobri u korištenju šansi i suparničkih pogrešaka, mi dosta promašujemo, to bismo trebali popraviti, ali nemamo im na čemu biti zavidni - poručio je Cityjev stoper Aymeric Laporte.

Europske pozicije

Na Otoku je vrlo zanimljiva i borba za europske pozicije, osobito za preostale dvije u Ligi prvaka, te naravno za ostanak. Mateo Kovačić s Chelseajem u ovom kolu dočekuje Brentford, Vlašićev West Ham je domaćin ugroženom Evertonu, Manchester United dočekuje Leicester, a Arsenal u ponedjeljak u londonskom okršaju ide na noge Crystal Palaceu.

Gvardiol čeka Borussiju Dortmund, Haaland upitan

Bayern ne briljira u posljednje vrijeme, tu i tamo malo posrne, ali te poklone Bavaraca njegov najbliži pratitelj baš i ne uspijeva iskoristiti. Borussia Dortmund ima šest bodova zaostatka za Lewandowskim i kompanijom, a danas će u derbiju ugostiti četvrtoplasirani RB Leipzig, koji lovi vlak za Ligu prvaka. Hrvatskog reprezentativca Joška Gvardiola očekuje izazovan zadatak protiv Borussijinih napadača, a posao bi mu moglo olakšati eventualno neigranje mladog norveškog golgetera Erlinga Haalanda, koji je zbog ozljede gležnja zarađene u reprezentaciji pod velikim upitnikom. Bayern gostuje kod petoplasiranog Freiburga. (gčm)

5

pobjeda u nizu upisala je Barcelona

9

pobjeda zaredom upisao je Liverpool

Linker
08. svibanj 2024 22:54