Vincent Kompany

 KIRILL KUDRYAVTSEV Afp
ISTINSKI BORAC

Mučna priča čovjeka koji je uništio Dinamo: Otac prognan iz zemlje, majka umrla od raka, oboljela i sestra...

U Bavarskoj je dočekan s podsmjesima, ali već se počelo govoriti o drugoj dimenziji dominacije
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 26. rujan 2024. 20:11

Rođen sam u Bruxellesu, moj otac bio je izbjeglica iz Konga. Što mislite, kakve su mi bile šanse da zaigram u Premier ligi, da osvajam trofeje i uđem u reprezentaciju? Bile su ravne nuli. Nadam se da shvaćate poantu - govorio je Vincent Kompany nakon 9:2 pobjede nad Dinamom odgovarajući na pitanje kako se nosio sa sumnjama velikog dijela nogometnog puka po dolasku u Bayern.

Poanta je, dakle, da je težak život pretvorio Kompanyja u istinskog borca. Tako se ponašao kao igrač, tako će se ponašati i kao još uvijek novi trener u nogometnom svijetu.

- Ako prestaneš vjerovati u sebe zbog onoga što okolina govori, kako uopće planiraš uspjeti - zaokružit će Belgijac protupitanjem.

Očev uspon i bolest u obitelji

Kompany je poseban tip, i to ne samo zbog stajlinga koji vas tjera da se zapitate je li došao odgovarati na novinarska pitanja ili odrepati stihove Eminema. Pozadina Belgijčeve nogometne karijere, obilježene trofejnim nastupima za Manchester City, broji i teške obiteljske situacije sa sretnim i manje sretnim završecima. Njegov otac Pierre 1975. pobjegao je iz današnje Demokratske Republike Kongo. Točnije, protjeran je kao disident, nakon što je prosvjedovao protiv diktature Mobutua Sese Seka. U Belgiji je vozio taksi i paralelno studirao strojarstvo, a 2018. izabran je za gradonačelnika Ganshorena, jedne od 19 općina u regiji glavnog grada Bruxellesa. Kazao je i sam trener Bayerna da mu je očev životni put oduvijek davao snagu, a nikad mu nije bila potrebna kao početkom ovog stoljeća. Bilo mu je 20 godina dok je igrao za HSV, majka i sestra tada su praktički istovremeno oboljele od raka.

- Prolazile su kroz iste tretmane, iako su karcinomi bili različitog tipa. Sestra je imala dovoljno sreće da prebrodi bolest, a majka je preminula. Nikad neću zaboraviti težinu tog razdoblja, koje nam je olakšala samo činjenica da je sestra bila sve bolje i na kraju pobijedila rak - otkrio je jednom prilikom Kompany, koji je 2010. u Oldhamu otvorio Centar za radioterapiju vrijedan oko 20 milijuna eura, ne bi li pomogao onima koje je zatekla ista sudbina.

image

Vincent Kompany

ALEXANDRA BEIER Afp

- Nogomet mi je donio mnogo novca u ranoj životnoj dobi. Majka me učila da je novac zlo, a ja sam joj uvijek govorio da ne brine. Moj novac moći će razveseliti mnoge druge ljude, ne samo mene.

Nakon svega što je prošao, kako bi ga moglo zastrašiti nekoliko čudnih pogleda njemačke javnosti? Uistinu, činjenica da je Bayern ljetos angažirao stručnjaka koji je upravo odveo Burnley u Championship, a pritom nema frapantni trenerski CV, tek mu je 38 i bio je sedma plus opcija na listi klupske uprave, po svim crtama zvuči kao recept za katastrofu. Epilog Bayernove potrage za trenerom dočekan je podsmijesima, velika trenerska imena redom su odbijala Bavarsku imajući na umu dvije stvari. Prva je da je trenutak očajan, jer nakon 12 godina dogodila im se nula u vitrini s trofejima, a druga da je Bayernova svlačionica jedna od najtežih na svijetu, ona u kojoj su podbacili Ancelotti, Trapattoni, Magath... Allianz Arena praktički je okrenula Kompanyjev broj u izostanku adekvatnih rješenja, stoga je Belgijac najednom zaradio (trenersku) priliku života. I sudeći po početnoj fazi, koristi ju na najbolji mogući način.

Briljiraju u svakom segmentu

Kompany je probudio uspavanu zvijer i porušio rekorde svih prethodnika. Bayern ne pamti ovako dominantan ulazak u sezonu, s 29 golova u prvih šest natjecateljskih utakmica (4 u ligi, po jedna u Kupu i Ligi prvaka), odnosno jednim više od dosadašnjeg rekordera Nagelsmanna u sezoni 2021./22. Bayern opet izgleda kao stroj i ne pušta nogu s gasa, igrom podsjeća na onu eru Juppa Heynckesa od 2011. do 2013., kada su Robben i Ribery “lomili kičme” protivnicima i častili Marija Mandžukića i Gomeza nemilosrdno puneći protivničke mreže. Rezultirat će to i najboljom gol razlikom ikada u početna četiri kola Bundeslige (16:3), a produbimo li statističke podatke do detalja, natuknut ćemo i da su nogometaši Bayerna dosad pretrčali 475 kilometara, osvojili nepunih 54 posto duela i obavili 90,2 posto uspješnih dodavanja. Sve su to brojke kakve bavarski klub u početnom dijelu sezone nije zapisao nijednom unazad 10 godina. Kompanyjev Bayern, predvođen očekivanim junacima (Musiala i Kane) i novim licima za koja smo, priznajemo, pretpostavljali da su precijenjeni (Olise), briljira u svakom segmentu igre.

- Kao da smo s Kompanyjem udahnuli svježeg zraka. Dugo vremena nismo izgledali ovako dobro, dugo vremena nismo ovako puno zabijali. Ne sjećam se kad sam posljednji put osjetio ovakvu dimenziju dominacije Bayerna - kaže Thomas Müller, čovjek koji je prošao palicu Heynckesa, Guardiole, Ancelottija, Nagelsmanna...

image

Vincent Kompany

KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

- Kompany je na Allianz Arenu vratio slobodu, zabavu i radost. Bayern je ponovo nogometna atrakcija - podvući će Lothar Matthäus.

Ipak, ne treba početne dojmove odmah pretvarati u epsku priču kakve nove ere. Bayern je imao iznimno lagan raspored s Ulmom, Kielom, Freiburgom, Dinamom i Werderom. Samo je Wolfsburg slovio za neugodnog protivnika i tu su se morali pomučiti (3:2). Istina, 29 golova u šest utakmica teško je zabiti i na školskom igralištu, no dometi novog Bayerna bit će mnogo jasniji nakon ove subote, kada na Allianz Arenu stiže aktualni prvak Bayer Leverkusen.

Linker
27. rujan 2024 06:30