Andrej Kramarić

 Pressinphoto Sports Agency/Alamy/profimedia
NEVOLJE ZA DALIĆA

Mundijal je iz Vatrenog isisao život. Bori se s velikim problemima i pitanje je hoće li moći pomoći Hrvatskoj

Nakon SP-a bio je prikovan za krevet. Vratio se, ali to još nije to. On ne igra, klub gubi
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 14. ožujak 2023. 09:06

Andrej Kramarić i njegov Hoffenheim u najvećoj su krizi otkako je početkom 2016. godine stigao u taj njemački klub. Ekipa gubi i potonula je na dno ljestvice, a hrvatski reprezentativac završio je na klupi. U nedjelju, na gostovanju kod Freiburga poraženi su 2:1, trener Pellegrino Matarazzo nije ga ni uveo u igru.

- Nije to bila odluka protiv njega, nego prednost su dobili Bebou i Dabbur - objašnjavao je Matarazzo.

Kroz što prolazi Kramarić? Jednom ih je spasio od ispadanja upravo te 2016. godine, zbog toga su ga i otkupili od Leicestera za 11 milijuna eura i krenuli u slađi život u kojem su se okušali i u Ligi prvaka. No bogatog vlasnika Dietmara Hoppa u Engleskoj bi zvali Škot, kakvu zmiju ima u džepu. Čak je plasirao tezu da klub mora biti samoodrživ. Ta strategija sada im teško "drži vodu" i izložili su se najvećem riziku.

Svjetsko prvenstvo iz Kramarića je "isisalo život" što je ozbiljna tema i za izbornika Zlatka Dalića koja ga vjerojatno prilično brine. Pojedini ljudi bliski klubu i njemu sugerirali su mu da otkaže reprezentaciju i iskoristi vrijeme za naporne treninge. Kroz težak rad najbolje može vratiti energiju i formu, ali kao odani vojnik Vatrenih to nije napravio i doći će u Split na okupljanje uoči kvalifikacijskih utakmica za Euro s Walesom i Turskom. No, kakav će stići i koliko Hrvatska od njega može imati koristi to će vidjeti i on sam i treneri tijekom tjedna podno Marjana.

image
TOM DUBRAVEC/Cropix

Hrvatska se 18. prosinca vratila iz Katra i proslavila s navijača još jednu medalju sa Svjetskog prvenstva na Trgu bana Jelačića. Dan kasnije Kramarić je završio u krevetu s visokom temperaturom koja ga je držala desetak dana. Uslijed golemih napora organizam je uključio alarm. Nešto poslije Nove godine otisnuo se u Portugal na klupske pripreme, dio je radio u laganom tempu da bi dodavao gas. Zdravstveno se oporavio, ali fizički i mentalno nije još dovoljno, Mundijal je iz njega izvukao esenciju i pitanje je koliko će mu trebati vremena da vrati stanje tijela i duha na najvišu natjecateljsku razinu.

Mnogi su imali probleme, neki su ih apsolvirali, on spada među one kojima treba više vremena. Podsjećamo da je u Katru bio starter u svih sedam utakmica. Kao centarfor s Marokom, Brazilom i Argentinom te kao desno krilo protiv Kanade, kad je dao dva gola, Belgije, Japana i Maroka u utakmici za treće mjesto.

Možda bi brže i lakše ponovno postao pravi da je ekipa jaka i poticajna, da se pobjeđuje. No, Hoffenheim se lošom poslovnom politikom doveo na rub drugoligaškog ponora. Kad je odlučio potpisati još jedan ugovor obećavali su mu momčad za Ligu prvaka, a radili su sve suprotno. Prodali su Ruttera, Rauma, Samassekoua, Klaussa, Adamyana, Gaćinovića... za šezdesetak milijuna eura, a nisu doveli prave zamjene, pritom ih ne maze ozljede. U nekim utakmicama igraju i s trojicom juniora. Lani su 14. listopada imali 17 bodova i držali četvrto mjesto, od tada do danas osvojili su još samo dva u 14 kola. Zona spasa nije daleko, do kraja prvenstva je još deset kola, dovoljno vremena da se poprave, no zabrinutost je sve veća.

image
TOM DUBRAVEC/Cropix

Kramarić je praktično vezao sudbinu za tu adresu, u lipnju će imati 32 godine, ugovor ga veže do 2025. godine, dojam je da je bio naumio u Hoffenheimu igrati do kraja profesionalne karijere. Što će napraviti padnu li u Drugu ligu? Veliko je pitanje, ali malo je vjerojatno da bi ostao. Zasad i on i ekipa razmišljaju pozitivno, vjeruju u spas. Nakon Svjetskog prvenstva igrao je u osam utakmica Bundeslige, zabijao samo u jednoj, protiv Stuttgarta, kad je bio dvostruki strijelac u 2:2, a s Freiburgom je bila prva u kojoj nije igrao.

Andrej je za Hoffenheim skupio 243 utakmice i dao 108 golova. Ima i 49 asistencija. Prvi je strijelac u klupskoj povijesti na razini najvišeg ranga njemačkog nogometa, status legende je osigurao, ali statistika mu je drastično pala. Dok je u sezoni 2020./21. dao 20 golova u prvoj njemačkoj ligi te imao pet asistencija, protekle sezone završio je sa šest pogodaka i devet asistencija, a u tekućoj ima pet golova i dva dodavanja za zgoditak. Sve je na njemu. Samo mora ponovno naći put...

Angažirao je i Vlatka Vučetića, koji je već sedam godina privatni kondicijski trener Luke Modrića, kako bi mu pomogao da se revitalizira, vrati vrhunskim igrama i golovima. Dalić mu je u Katru dao veliko povjerenje, a što će sada napraviti? Nema baš obilje napadačkih rješenja.

Linker
25. travanj 2024 21:41