Bjelica potpisuje autograme na treningu Uniona

 Matthias Koch/imago Sportfotodienst/profimedia
NA RUBU OPASNE ZONE

Najteži posao u karijeri Nenada Bjelice: kako spasiti klub za koji su navijači doslovno krvarili?

Union je u posljednjoj utakmici nadigran u gotovo svakom segmentu i daleko je od sigurne pozicije
Piše: Darko DrmićObjavljeno: 18. siječanj 2024. 16:15

Nakon neriješenog rezultata bez golova protiv Freiburga, prošlogodišnja hit momčad Bundeslige, Union Berlin, nalazi se samo tri boda iznad zone ispadanja. Igrači Nenada Bjelice (52) napustili su Europa-Park-Stadion s bodom zahvaljujući intervencijama raspoloženog Frederika Rønnowa i dobroj dozi sreće; tri velike šanse za Freiburg uprskali su Vincenzo Grifo, Merlin Röhl i Roland Sallai.

Union je bio nadigran u svakom segmentu i sad je još jasnije da Bjelicu u Berlinu čeka najteži posao karijere. Misija se čini gotovo nemogućom: kako podići momčad bez samopouzdanja s donjeg dijela tablice i s ograničenim resursima pokušati replicirati nevjerojatne uspjehe Ursa Fischera proteklih godina?

Klub koji je prije 19 godina igrao u petom rangu njemačkog nogometa doživio je u 21. stoljeću bajkovit uspon. Godine 2004. Union nije mogao priuštiti plaćanje licence za četvrtu ligu zbog čega je pokrenuta kampanja „Krvari za Union“ u kojoj su navijači skupili potreban novac doniranjem krvi berlinskim bolnicama. Godine 2008. njihov stadion An der Alten Försterei trebao je proći prijeko potrebne renovacije, ali klub je opet bio u financijskim poteškoćama.

image
Beautiful Sports/gerd Gruendl/imago Sportfotodienst/profimedia

Navijači su i ovaj put preuzeli stvar u svoje ruke te se doslovno bacili na posao. Preko 2300 navijača je uložilo više od 140.000 sati rada i uspješno obnovilo stadion koji je smješten usred šume gradića Köpenicka. Za svoju su odanost bili nagrađeni spektakularnim usponom u zadnjih šest godina. Dolaskom Ursa Fischera, klub je 2019. godine prvi put u svojoj povijesti izborio prvoligaški status, te u protekle tri godine igrao u Konferencijskoj ligi, Europskoj ligi i Ligi prvaka.

Novopridošli igrači, predstavljeni kao pojačanja, razočarali su, a ozljede su pogodile ključne karike momčadi

Čvrsta obrana, učinkoviti kontranapadi, ubojiti prekidi i bezuvjetna podrška 22.000 strastvenih navijača pretvorilo je stadion An der Alten Försterei u noćnu moru za klubove diljem Europe. Nije ni čudo, dakle, što su mnogi navijači bili shrvani kada je klub, nakon serije loših rezultata ove sezone, objavio odluku o sporazumnom raskidu suradnje s Fischerom. Novopridošli igrači, predstavljeni kao pojačanja, razočarali su (najpoznatiji među njima, talijanski veteran Leonardo Bonucci, već je napustio klub), ozljede su pogodile ključne igrače poput Ranija Khedire, Sheralda Beckera i Danila Doekhija, u nekim utakmicama nedostajalo je sportske sreće te je fizički i mentalni napor igranja u više natjecanja u konačnici sustigao Fischerovu momčad.

image

Bonucci je jedan od onih koji su razočarali i nedavno je napustio klub

O.behrendt/imago Sportfotodienst/profimedia

Švicarski je strateg, međutim, dosegao status božanstva među fanovima Uniona upravo zato jer je s ograničenim budžetom i limitiranom momčadi postigao uspjeh temeljen na istim načelima koje su navijači pokazali kroz godine: zajedništvu, trudu, radu i žrtvovanju za kolektiv.

Sličnu filozofiju gaji i Bjelica. Često je bivši trener Dinama tumačio kako su momčadski duh, disciplina i trud bitniji od bilo kakve taktike. No Bjelica ima puno nezahvalniji posao od Fischera. U njemačkim je medijima zbog svoje relativno siromašne reputacije dočekan s puno skepse, te čak i ako uspije spasiti Union od ispadanja, očekivanja su nakon tri sezone igranja u europskim natjecanjima veća nego ikad, a Fischerov uspjeh je nemoguće ponoviti.

Osječanin se za početak treba posvetiti vraćanju samopouzdanja igračima te stvaranju škvadre koja je ponovno spremna pobjeđivati na krilima momčadskog duha

Dovoljan je kratak pogled na prošlogodišnju statistiku, očekivane golove (xG) i očekivane bodove (xPTS), da se vidi koliko je berlinski klub igrao iznad vlastitih mogućnosti. Iz xG-a od 35.07 Union je zabio 51 gol. Za usporedbu, Bayern koji bez imalo sumnje ima kvalitetnije napadačke opcije, pretvorio je xG-a od 85.12 u „samo“ 92 gola. Sheraldo Becker, čiji je odlazak u tekućem prijelaznom roku samo pitanje vremena, najbolji je primjer igrača koji je zabijao iz manje izglednih šansi. Ako bismo pak gledali xPTS, očekivane bodove temeljene na papirnatoj snazi momčadi, statistika je smještala Union na 13. mjesto s 42 boda, a završili su kao četvrti s čak 62 boda!

Bjelicu do kraja sezone čeka mukotrpan posao, ujedno i šansa da se etablira kao čovjek za velike izazove. Zbog ograničenih financijskih sredstava i taktičkih opcija s obzirom na profil igrača u klubu, Osječanin se za početak treba posvetiti vraćanju samopouzdanja igračima te stvaranju škvadre koja je ponovno spremna pobjeđivati na krilima momčadskog duha. Očito je da dijeli mnoge principe s Fischerom, a uspije li unijeti novi život u momčad koja ima, kako je i sam rekao, „strah u glavama i nogama“, mogla bi to biti dobra polazišna točka da se, nakon neuspješnih epizoda u Osijeku i Trabzonsporu, afirmira u jednoj od najvećih svjetskih liga.

Linker
19. svibanj 2024 06:20