REUTERS/Matthias Rietschel
TRENUCI ODLUKE U MÜNCHENU

NAJVEĆI SAVEZNIK POSLAO JASNU PORUKU KOVAČU Hrvat pred najvažnijim danom u karijeri: Prijeti mu opozicija, ali i Vatreni kojemu je spasio karijeru

Veliki pritisak na Niku Kovača uoči utakmice s Eintrachtom u kojoj pada odluka o prvak. 'Ne budemo li prvaci, to je usrana sezona', poručio je Hasan Salihamidžić.
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 13. svibanj 2019. 12:54

Niko Kovač finiširao je proteklu sezonu utakmicom Bayerna i Eintrachta, tada je bio na klupi momčadi iz Frankfurta i s dva gola Ante Rebića slavio trofej u DFB kupu. Raspored mu je režirao finale Bundeslige s istim sudionicima, pa kad već nije pobijedio Leipzig i osigurao titulu kolo ranije, sada kao trener Bavaraca mora uzeti bod protiv Eintrachta.

Statistika sugerira da to u Münchenu za Bayern ne bi trebao biti pretežak posao, jer subotnji gost nije slavio u srcu Bavarske od 2000. godine, a Kovač se pokazao majstorom za svoj bivši klub jer u Superkupu ga je matirao 5:0, a u prvenstvu u gostima 3:0. U prvoj utakmici Lewandowski je dao tri gola, u drugoj Ribery dva…

Niko Kovač vratio je u nogometni život Antu Rebića, a ovih dana mora strepjeti upravo od njega. Ne događa se jednom da učenik tušira učitelja. Rebić je i opcija za prijelaz u Bayern, koji mu se ponovno okrenuo nakon što su propale neke druge kombinacije. I Luka Jović je “narastao“ metodama Kovača, što i sam priznaje, a sad će mu biti najveća prijetnja.

U Bayernu mnogi nisu mirni što priču o prvaku rješavaju u zadnjem kolu. To se dugo nije dogodilo, razmazili su se dominacijom, a da Borussia Dortmund nije iskazala poprilične slabosti moglo se zbiti da već ostanu bez krune. Kovač ima opoziciju u klubu i nitko do ovog časa nije dao decidiran odgovor hoće li ostati. S titulom su šanse veće, bez nje teško...

Vjerojatno bi negdašnji hrvatski izbornik najradije da čim prije dođe subota i odluka, jer niti jedan dan u ovom tjednu neće mu biti lagan. Pod pritiskom rezultata, medija, nezvjesnosti...

Sportski direktor Hasan Salihamidžić u nedjelju je na televiziji ZDF kazao:

- Trener ima punu podršku i činjenice govore u njegovo ime.

No, na upit ostaje je i sljedeće sezone, bio je zagonetan:

- Vidjet ćemo. U ovim vremenima kad možemo napraviti puno i osvajati naslove savjetujem da se ne gubi energija na osobna pitanja.

Demantirao je da se u Madridu sastao s Julenom Lopeteguijem, bivšim trenerom Real Madrida i izbornikom Španjolske.

- Ne bih to učinio. S Kovačem radim svaki dan, ne bih ga izdao.

U Bayernu nisu načisto i ne slažu se svi je li Kovač trener koji momčadi u sljedećoj sezoni, pojačanoj, može dati dominantnu ideju igre da se napadne Liga prvaka. Pojedini njemački mediji špekuliraju da bi mogao dobiti otkaz čak i ako osvoji dvostruku krunu, no to je daleko manje vjerojatno.

- Ne budemo li prvaci, to je usrana sezona - konstatirao je Salihamidžić.

Izvršni predsjednik Karl-Heinz Rummenigge nikad nije bio pretjerano sklon Kovaču i opet ponavlja da ga isključivo zanimaju jamstva za rezultat kluba.

Hoeness opušten

- Cijeli sustav Bayerna temelji se na faktoru uspjeha. Ja nemam problema s trenerom, niti igračima, ali tražim rezultate.

Predsjednik Uli Hoeness slovi kao najjači zagovaratelj Hrvata. Za razliku od drugih, ne diže frku:

- Potpuno sam opušten, ako ćemo se boriti kao s Leipzigom bit ćemo prvaci.

U subotu u 15.30 Bayern igra s Eintrachtom za 29. titulu u Njemačkoj, čak sedmu u nizu, dovoljan mu je jedan bod. Potom 25. svibnja s RB Leipzigom ima finale Kupa u Berlinu. Na kraju su sezone koje nikoga u Münchenu nije oduševila, ali to prije svega moraju riješiti s igračkim kadrom. U atmosferi nepovjerenja, u kojoj su stalne priče o mogućoj smjeni trenera, najteže je motivirati ekipu i izvući iz nje maksimum.

Kovač je već bio u težoj poziciji u prvoj dijelu sezonu da bi napravio seriju i doveo se na vrh tablice. Jednom je digao momčad, ostalo mu je da to napravi za trofeje. Jedino tako bit će u prednosti pred onima koji mu žele krojiti sudbinu.

Linker
03. svibanj 2024 00:55