Nenad Bjelica

 THOMAS KIENZLE Afp
NEPOZNATE ZANIMLJIVOSTI

Nenad Bjelica otkrio Nijemcima: ‘Kada sam tamo bio trener njih dvadeset je pušilo cigarete‘

‘Oni su odrasli ljudi, znaju što je dobro za njihovo tijelo‘, smatra Bjelica.
Piše: SNObjavljeno: 10. ožujak 2024. 10:31

Prije više od tri mjeseca Nenad Bjelica preuzeo je vruće mjesto na klupi Union Berlina. Njegov je mandat za sada ostao u sjeni incidenta sa Leroyem Sanéom, nije hrvatski stručnjak zabilježio ni neke zapanjujuće rezultate, no napravio je ono primarno što se od njega i očekivalo - izvukao je Union s dna tablice i doveo ih u sigurnu zonu. U intervjuu za Bild Bjelica se osvrnuo na svoj učinak, ali se dotakao i nekih, do sada nepoznatih, zanimljivosti z svoje karijere.

- Na dobrom smo putu. Klub je stabilan, ima sjajne navijače i dobru momčad. Moj trenerski tim i ja uspjeli smo joj dati novu energiju i izvući je iz zone komfora. Zahtijevam da moj tim bude maksimalno fokusiran, jer nemam razumijevanja ako je netko dekoncentriran na treningu. Jer kako treniraš tako i igraš vikendom. Nećete pobijediti u igri samo zabavljajući se - započeo je Bjelica pa se osvrnuo na neka od svojih neuobičajenih pravila:

- Naprimjer, nitko od mojih igrača ne žvače žvakaću gumu tijekom treninga ili utakmice. Jednom mi se u karijeri dogodilo da je igrač na treningu progutao žvakaću gumu i skoro se ugušio. To je bilo tragično.

Ipak, po pitanju stvari koje su u drugim klubovima strogo zabranjene, Bjelica je, pak, dosta popustljiv. 52-godišnji strateg ne brani svojim igračima pušenje cigareta ili pijenje pivi.

- Oni su odrasli ljudi, znaju što je dobro za njihovo tijelo. Kad sam bio trener u Speziji u sezoni 2014./15., 20 od 25 mojih igrača je pušilo. Jedino što mi se ne sviđa jest ako netko to čini javno, vidljiv drugima u odjeći s grbom kluba. Ipak predstavljaš klub i imaš određeni efekt uzora.

Sukob s Bayernovim napadačem Sanéom ostavio je najveći trag na imenu trenera Nenada Bjelice, ozbiljno se nakon incidenta razgovaralo i o njegovom odlasku, no u međuvremenu su se stvari ‘raščistile‘, a trener Uniona više je puta iskazao grižnju savjesti koju osjeća zbog toga što je napravio.

- Žalim zbog te situacije. Tako nešto mi se više nikada ne smije dogoditi, iako sam emotivac, on me isprovocirao, a par minuta prije toga nam je sudac odbio suditi jedanaesterac kada smo zaostajali 0:1. S pravom sam kritiziran zbog svog lošeg ponašanja. Uz uspješan rad, sada moram učiniti sve da ljudi s vremenom zaborave na moj prekršaj i vide me samo kao trenera Nenada Bjelicu.

Hrvata Nijemci nerijetko nazivaju trenerom ‘stare škole‘, a Bjelica po tom pitanju ima zanimljivo viđenje.

- Uvijek kažem: Za ukusnu juhu potrebno je više od jednog sastojka. Ali previše sastojaka nije dobro. To što se u modernom nogometu svaki detalj analizira do najsitnijeg detalja s više strana postalo mi je previše.

Ime Nenada Bjelice često se spominje u kontekstu potencijalnog nasljednika Zlatka Dalića na mjestu izbornika reprezentacije.

- Jako sam ponosan što se mojim imenom trguje i što imam obožavatelje na svojoj strani. No reprezentaciji ne treba promjena na mjestu izbornika jer Zlatko Dalić radi odličan posao. Vidim se kao klupski trener koji je motiviran svakodnevno raditi sa svojom momčadi i razvijati igrače. Živim ovdje sada i jako sam sretan u Berlinu - zaključio je Bjelica.

Linker
24. travanj 2024 23:00