Manuel Baum
 LEON KUEGELER
DOTAKNULI SU DNO

Nevjerojatan slom slavnog kluba! Planirali su ući u Ligu prvaka, a sad već 238 dana ne znaju za pobjedu

‘U nogometu je moguće sve brzo okrenuti, baš kao što se i vrijeme mijenja..‘, tješi se trener Baum.
Piše: Slaven KižlinObjavljeno: 26. listopad 2020. 15:06

Biti navijač Schalkea graniči pomalo s mazohizmom. Premda je klub iz Gelsenkirchena jedan od najtrofrejnijih u Njemačkoj, naslov prvaka je samo san. Posljednji su osvojili daleke 1958. prije nego što je ustrojena Bundesliga. A ova 2020. godina ostat će crnim slovima zapisana u povijesti ovog velikog kluba.


Tužno je bilo gledati igrače u kraljevsko plavim dresovima protekle subote, igrali su naime protiv najvećeg suparnika Borussije D. i - kao da nisu bili na travnjaku. Koliko su bili bezopasni najbolje pokazuje podatak da su crno-žuti u prvom dijelu napravili jedan prekršaj, i taj se nije morao svirati, ali je sudac Zwayer procijenio kako je start Delaneya ipak kažnjiv. Schalke tijekom 90 minuta na Westfalenu nije uputio ni jedan udarac prema Bürkiju, i mogu biti sretni da je završilo samo 3:0 za Borussiju.

Nije domaćin ništa posebno odigrao, opet su pokazali svoje slabosti i nedorečenosti, međutim, za ovakve Rudare bilo je dovoljno pojaviti se na travnjaku. Najveća priča dana je zapravo jedan navijač Schalkea koji se uspio prošvercati na tribini Signal Iduna Parka, premda je samo 300 pretplatnika Borussije dobilo mogućnost uživo pratiti 157. rurski derbi.

image
APHS AS IMAGE SEQUENCES AND/OR QUASI-VIDEO
ODD ANDERSEN


Poraz u Dortmundu samo je nastavka razočaravajuće godine, danas se napunilo 283 dana od njihove posljednje pobjede u prvenstvu, 17. siječnja bili su bolji od Borussije M. 2:0, a onda je krenuo crni niz od 21 utakmice bez pobjede. U tom razdoblju sedam puta su remizirali uz 14 poraza, a u tom su razdoblju zabili samo devet golova, a primili čak 50.

Čak i navijači nizozemskog Venla imaju više razloga za zadovoljstvo od Schalkeovi, premda su prekjučer doživjeli najveći poraz u povijesti Eredivisie, poraženi su od Ajaxa 0:13. No, Venlo na svom kontu nakon šest kola ima pet bodova. Za Schalke je u ovom trenutku to nedostižan cilj.


Teško je zapravo procijeniti što je krenulo krivo, u 2020. Schalke je ušao kao legitimni kandidat za Ligu prvaka, pod Davidom Wagnerom igrali su protekle jeseni vrlo dobro, a onda je uslijedio nevjerojatan pad, Rudari su jedan od klubova koje je korona-kriza najviše pogodila.

Očekivalo se kako će tijekom ljeta Wagner morati otići, no čelnici su mu dali još jednu prigodu, ali nakon 0:8 u Münchenu, te 1:4 protiv Werdera doma rekli su dosta. Međutim, ni Manuel Baum nije uspio podići momčad, očito su razlozi ovakvog pada puno dublji i bit će pravo umijeće izbjeći borbu za ostanak. Niz od 21 utakmice bez pobjede do sada su u Bundesligi imali BW Berlin (1986./87.), Dynamo Dresden (1994./95.) i Kaiserslautern (2011./12.). Jedino je Tasmania Berlin u sezoni 1965./66. bila lošija od ovog kvarteta, 31 utakmicu nikoga nisu pobijedili.


- U nogometu je moguće sve brzo okrenuti, baš kao što se i vrijeme mijenja, nikada nisi siguran kako će sve završiti - tješi se trener Manuel Baum, kojeg u petak čeka novi izazov, ogled sa Stuttgartom na Veltins Areni.

Linker
16. travanj 2024 03:36