Lars Baron/Bongarts/Getty Images
PIŠE ROBERT MATTEONI

NEVOLJE ZA HRVATSKOG REPREZENTATIVCA U BUNDESLIGI Je li Marko Pjaca pogriješio? Ovako loš status ne bi imao ni u Juventusu

VATRENO KRILO Juventusova skupa akvizicija mimo najava ima skromnu minutažu kod Domenica Tedesca u Bundesligi
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 27. veljača 2018. 14:59

Kad je u siječnju inzistirao na dolasku Marka Pjace u Schalke, trener njemačke momčadi Domenico Tedesco bio je pun hvale za hrvatskog reprezentativca.

- Pjaca je igrač koji donosi razliku u kvaliteti. Robustan je, ali i brz. Može igrati lijevo i desno krilo, iza špice, a može i špicu.

Nepunih dva mjeseca kasnije, od svih pozicija, Marko Pjaca uglavnom ‘igra’ na klupi Schalkea. U 7 bundesligaških kola startao je samo u jednoj utakmici, protiv Hannovera, i postigao prekrasan pogodak. U ostalim utakmicama je tri puta ulazio s klupe, s trendom smanjivanja minuta (35, 20,15), a u tri navrata je sjedio 90 minuta pored trenera. Da nije bilo 76 minuta igre protiv Wolfsburga u Kupu (uz asistenciju za pobjedu 1:0), Pjacina bi statistika bila još nepovoljnija.

Takav ritam (ne) igranja, barem za sada, pokazuje da je Pjacin izbor za šestmjesečnu posudbu bila kriva procjena. On je pored nekoliko ponuda izabrao Schalkeovu jer je nakon razgovora s mladim trenerom, 32-godišnjim Tedescom, stekao čvrsto uvjerenje da će igrati, odnosno da ga trener kani koristiti na njemu taktički vrlo prihvatljiv način. U tom kontekstu, osim pretežitog boravka na klupi, Tedesco je Pjacu koristio na tri pozicije, lijevog krila, drugog i prvog napadača. Prilično je jednostavno zaključiti kako je za igrača koji se vraća nakon devet i pol mjeseci pauze, a u kontekstu i skorašnjeg Svjetskog prvenstva, sve što mu se dosad dogodilo u Gelsenkirchenu dodatni teret.

Marko Pjaca, naravno, ne želi iznositi u javnost svoje (ne)raspoloženje. Svjestan je da zapravo nema alternative do lipnja, te da potrebne utakmice može ostvariti samo u Schalkeu. Za to, naravno, nužno je da je maksimalno spreman kad dobije priliku te onda igrom prisili trenera da mu pruži više prostora. No, i u tom kontekstu postoje objektivne skepse. Naime, Pjaca je u ono malo što je igrao pokazivao znakove povratka u formu. I dao je gol u prvoj utakmici u kojoj je bio starter, bio je asistent u drugoj koju je započeo. Da bi ušao u kontinuitet kvalitetnih učinaka treba mu upravo ono što mu Domenico Tedesco ne omogućava, a to je kontinuitet igre. Zbog toga je i došao u Gelsenkirchen. Ovako loš status ne bi imao ni da je ostao u Juventusu, naprotiv...

Tedesco ima kredit

Zašto je Tedesco Pjaci namijenio ovaj status, a što je i otvoreno najavio kroz izjavu kako su mu najmoćniji napadači Burgstaller, Embolo i Dal Santo. Radi informacije, to je po profilu tri centralna napadača, koje je Tedesco postavio u formaciji 3412, odnosno Dal Santo kao polušpic iza Embola i Burgstallera. Rezultati i nisu tako impresivni, jer Schalke je u 7 kola ostvario 3 pobjede, 3 poraza, uz 1 remi, gol razliku 10:9. Zašto je onda Tedesco tako naglašeno, a za druge igrače destimulativno, istakao svoj napadački izbor?

Talijanski trener, koji od druge godine živi u Njemačkoj, stekao je veliki kredit kod poslodavaca i javnosti. Lani je, pod Marusom Weinzierlom, Schalke zaključio sezonu na desetom mjestu. Ove godine s Tedescom je, za sada, treći. Za vodećim Bayernom zaostaje 20, a ima isti broj bodova (40) kao drugoplasirana Borussia Dortmund, koja ima utakmicu manje. Odmah iza Schalkea je Kovačev Eintracht sa 39, Bayer sa 38, koliko bodova i Red Bull Leipzig. Dakle, da bi ostvarili vizu za Ligu prvaka, u Schalkeu će se nadmetati s još četiri konkurenta za tri mjesta.

Može li Pjaca nešto učiniti da si osnaži status? Za sada se ne zna je li razgovarao s trenerom na tu temu, a niti jesu li iz Juventusa, odnosno njegov agent Marko Naletilić, pokušali u kontaktima dokučiti razlog promjene u siječnju najavljenih planova Tedesca. No, sigurno je da bi Pjaca trebao, zbog sebe, čim prije tražiti sastanak s trenerom te mu izreći svoje nezadovoljstvo, odnosno tražiti argumente očitoj marginalizaciji. Ukoliko je to pitanje forme, onda bi trener to trebao objasniti HR igraču, te savjetovati kako da je popravi. No, nema tog igrača koji će formu, pogotovo nakon duge pauze, pronaći na klupi.

Do kraja prvenstva Schalke ima još 10 utakmica. Sada im slijedi serija od pet utakmica protiv suparnika iz donjeg doma (Hertha kući, pa gostovanja u Mainzu i Wolfsburgu, kući Freiburg pa vani HSV), prije derbija s Borussijom Dortmund u Gelsenkirchenu. Ukoliko u iduća tri kola Tedesco ne pruži više prostora Marku Pjaci, onda će to biti jasan znak da je hrvatski igrač doista krivo procijenio situaciju i pogotovo trenera dok ga je nagovarao na dolazak u Gelsenkirchen.

No, isto je tako točno kako je uvijek moguće da se loša situacija u nogometu brzo može promijeniti na bolje. Idućih par tjedana će Pjaca točno znati na čemu je i s kakvim razinama spremnosti može konkurirati za mjesto u Vatrenom teamu za Rusiju.

Linker
03. svibanj 2024 01:34