Matthias Koch/imago Sportfotodienst/profimedia
DEBI IZ SNOVA

Nijemci oduševljeni novim Hrvatom: ‘Ima klasu, tvrdoglav je, miran, iskusan, hladan, koncentriran...‘

Opet jedna od najjačih liga na svijetu ima snažan hrvatski okus
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 26. siječanj 2023. 23:41

U utorak i srijedu u 17. kolu njemačke Bundeslige nastupilo je 167 stranih nogometaša, zastupnika čak 55 različitih država svijeta. Među njima i devetorica Hrvata, čija je država bila četvrta najzastupljenija inozemna u posljednjoj ligaškoj dionici nakon nedodirljive Francuske (23 igrača) te Austrije (13) i Danske (11). Opet jedna od najjačih liga svijeta ima snažan hrvatski okus, kojem su dodatni začin svojim dolaskom dala trojica igrača koja su stigla u siječnju, novi članovi Augsburga Dion Drena Beljo i David Čolina te pojačanje Union Berlina Josip Juranović.

Hrvatski reprezentativni desni bek u srijedu je imao vrlo uspješni debi u redovima kluba iz glavnog grada, prvog pratitelja vodećeg Bayerna. Union Berlin je pobjedom u Bremenu protiv Werdera (2:1) došao na samo tri boda do Bavaraca na završetku prve polovice prvenstva, a Juranović je igrajući desnog bočnog u 3-5-2 formaciji dao veliki obol u tom trijumfu. Samo tri dana nakon dolaska iz Celtica i potpisa ugovora, odradio je debitantskih 90 minuta i zaključio ih asistencijom za pobjedu. Izveo je Juranović korner u 46. minuti, a Kevin Behrens pogodio glavom za preokret i nova tri boda Berlinčana. Izgurao je s pozicije dosad nezamjenjivog 35-godišnjeg Austrijanca Christophera Trimmela i dobio ocjenu 3 u Kickeru, treću najbolju među pobjednicima nakon strijelaca Behrensa (1,5) i Janika Haberera (2).

- Kao što se vidjelo u Bremenu, Hrvat ima klasu da odmah pronađe svoje mjesto u taktičkom postrojenju Željeznih bez ikakvih problema - piše Berliner Zeitung u tekstu naslovljenom "Integracija velikom brzinom: Juranović impresionirao u svom debiju za Union Berlin".

- Tvrdoglav, miran, iskusan, hladan, koncentriran, direktan, fokusiran i tako dalje. Da, svakakvi pozitivni pridjevi padaju vam na pamet kada vas pitaju o debiju Josipa Juranovića Union Berlina. Nakon samo nekoliko treninga našao se u udarnih 11 i odmah se snašao zbog klase koja se temelji na inteligentnoj igri. Juranović je blistao. O obrambenom dijelu bio je neprelazan, a pojavljivao se i u ofenzivi brzim utrčavanjima te je na kraju pripremio pobjednički pogodak - divi se BZ.

I trener Urs Fischer kratko je prokomentirao nastup svog novog pojačanja:

- Josip je pun "soka", prošlog tjedna je igrao za Celtic i u ritmu je.

Pohvalio je Juranovića i suigrač Rani Khedira:

- Radi se o normalnom, komunikativnom momku. O njegovim kvalitetama ne treba puno pričati, sve ste vidjeli na travnjaku...

Beljo je, pak, i drugoj ligaškoj utakmici u 2023. bio starter Augsburga, koji je nakon osam kola bez slavlja u srijedu svladao Borussiju Mönchengladbach s 1:0. Čolina je prošlog vikenda u debiju protiv Borussije Dortmund ušao s klupe i poentirao, no prekjučer je dvoboj odgledao s klupe. Blizu prvijenca zato je bio Beljo, koji je u 36. minuti i zatresao mrežu gostiju nakon udarca iz kuta, ali je VAR gol poništio zbog milimetarskog zaleđa Jeffreyja Gouweleeuwa.

Beljo je igrao do 66. minute kad ga je zamijenio Kelvin Yeboah i dobio ocjenu 4 u Kickeru (najniža među igračima Augsburga), a pobjedonosni gol zabio je njegov partner iz napada Mergim Berisha u 82. Važna pobjeda za Augsburg pred kojim je teška borba za ostanak. Trenutačno su 14. s dva boda više od 16. Bochuma, čija pozicija vodi u doigravanje za bundesligaško mjesto sljedeće sezone.

Trebat će Belji malo vremena da se prilagodi na visoku razinu njemačkog nogometa, ali činjenica da je trener Enrico Maassen 20-godišnjaka odmah po dolasku iz Osijeka uvrstio u udarnu postavu i to na dvije utakmice zaredom, govori da se jako dobro snašao u svojim prvim danima u novoj sredini. Očigledno nije doveden samo za budućnost, već bi trebao biti i vrlo važna karika u sadašnjosti.

Linker
27. srpanj 2024 02:04