ANKE WAELISCHMILLER/SVEN SIMON/Dpa Picture-alliance Via Afp
TRENERI U GLAVNOJ ULOZI

Nijemci predlažu novu revoluciju u nogometu: jedan potez po poluvremenu drastično bi smanjio pogreške sudaca

Kako izbjeći pogreške poput one u Bochumu? Njemački magazin Kicker predlaže rješenje
Piše: SNObjavljeno: 03. svibanj 2023. 07:42

Bura nakon kontroverzne utakmice između Bochuma i Borussije Dortmund (1:1) i dalje se nije stišala.

Je li 38-godišnji sudac Sascha Stegemann u petak navečer izravno utjecao na ovosezonskog prvaka Njemačke? Bilo je nekoliko spornih odluka, koje su otišle na stranu Bochuma, a ponajviše bode ona koja se sredinom nastavka susreta u domaćem šesnaestercu kada je kapetan Bochuma Losilla evidentnim prekršajem zaustavio suparničkog igrača Adeyemija. Čak je i Losilla ustvrdio da je sudac mogao dosuditi kazneni udarac za Borussiju, ali jedanaesterac nije dosuđen, a izostala je i reakcija iz VAR sobe. Ktome, Sudačka komisija Njemačkog nogometnog saveza ustvrdila je da su suci pogriješili prilikom procjene i nakon Bayernove 2:0 domaće pobjede nad Herthom Bavarci su opet lideri njemačkog prvenstva.

Kako bi se takva pogrešna odluka mogla izbjeći? Ugledni njemački magazin Kicker navodi da je jedno od rješenja uvođenje takozvanog trenerskog ‘challengea‘ po uzoru na američki sport.

Tako primjerice u američkom nogometu treneri imaju priliku dva puta po utakmici zatražiti video provjeru pojedine situacije koju smatraju spornom. Da je Edin Terzić kojim slučajem imao to pravo u utakmici Bochuma i Borussije, nema sumnje da bi bio dosuđen jedanaesterac za žuto crne.

Takvu ideju apsolutno podržava trener njemačkog prvoligaša Kölna.

- U slučajevima u kojima su apsolutno donesene krive odluke trenerima bi se trebala dati takva prilika. Jedna po svakom poluvremenu imala bi smisla, kaže Steffen Baumgart, a sličnog je razmišljanja i Schalkeov strateg Thomas Reis.

Je li na pomolu nova revolucionarna inovacija koja će dodatno smanjiti broj sudačkih pogrešaka? Pokazat će vrijeme...

Linker
25. travanj 2024 02:25