SOEREN STACHE Dpa Picture-alliance Via Afp
REAKCIJA NA NEGATIVAN NIZ

Niko Kovač ponovno na meti kritika: ‘Od čarolije je ostalo jako malo, očito je ponavljač pogrešaka‘

U posljednje četiri utakmice Kovač je ostvario samo bod, utrka za Europu postaje sve teža
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 21. veljača 2023. 19:13

Pogled na blisku budućnost Wolfsburga sve do prije nekoliko tjedana poprimao je optimistične note, no ovih dana mnogi njemački mediji reći će da je situacija u okružju Volkswagen Arene zabrinjavajuća. Četiri poraza u posljednjih pet utakmica najčešće je dovoljan povod za buđenje kritika, pa ih tako nije izbjegao ni Niko Kovač.

"Od nogometne čarolije ostalo je jako malo, čini se da su i klub i trener ponavljači pogrešaka", uvodne su riječi uglednog njemačkog lista Bild, koji u svom osvrtu naznačuje da bitka za plasman na europski podij, što je glavna ambicija hrvatskog stručnjaka, sve više dolazi pod znakove upitnika.

Crni niz

Crni niz Wolfsburga započeo je u ligaškoj utakmici protiv Werdera (1:2) krajem siječnja, da bi seriju negativnih rezultata nastavili protiv Bayerna (2:4), posljednjeplasiranog Schalkea (0:0) i Leipziga (0:3). Sve to uslijedilo je nakon fantastičnog Kovačevog niza od 10 utakmica Bundeslige bez poraza (7p i 3n), pa je loša prezentacija njegovih izabranika stigla kao neugodni faktor iznenađenja.

image

Wolfsburg - Bayern Munchen

RONNY HARTMANN Afp

Za to vrijeme Wolfsburg je ostao sedmi na ljestvici, ali osam bodova daleko od mjesta koje vodi u Europu, a trenutno ga drži Eintracht Frankfurt. Njemački analitičari tvrde da je Kovačev sastav počeo gubiti one karakteristike koje su im donedavno pružale odlične rezultate.

To su visoki intenzitet u duelima i fizička sprema igrača, koji su dosad izrazito aktivno sudjelovali u igri i bilježili visoku prijeđenu kilometražu. Ocjena Bilda je da su igrači poprilično utihnuli u tim segmentima, što protivnicima olakšava zadatak, stoga Wolfsburg konstantno ostaje (polu)praznih džepova. Dojam je da se teško nose s jakim ekipama, što je Kovač priznao u subotu nakon poraza od Leipziga.

- Vidjelo se da nismo na njihovoj razini. Sada moramo zaustaviti naš negativan niz, to je moguće samo uz naporan rad - rekao je hrvatski stručnjak.

Dakle, Kovač se trenutno bori s kontinuitetom. Već je pokazao da s Wolfsburgom može ostvarivati dobre rezultate, ali ne uspijeva ih održati. Kapetan momčadi Maximilian Arnold ukazao je da to i nije tako lak zadatak.

Nije prebrodio poteškoće

- Uvijek je relativno lagano doći do vrha. Ali potvrditi i održati taj smjer, e to je umjetnost - poručio je Arnold, ali Bild je u toj izjavi pronašao razlog za "kontru", s napisom da bi "Wolfsburg mogao barem malo otežati protivnicima ako će igrači pokazati spremu na trčanje, snagu u duelima i sigurnost, a ti faktori nisu neka velika umjetnost".

image

Niko Kovač protiv Leipziga

SEBASTIAN KAHNERT Dpa Picture-alliance Via Afp

O Kovačevim "ponovljenim pogreškama" nisu ulazili u detalje, uglavnom se svode na siromašan bodovni ulov koji podsjeća na loše partije s početka sezone, a budući da je takav crni niz ponovno aktualan, mišljenja su da hrvatski trener nije do kraja prebrodio sve poteškoće.

Treba li takav sud uzeti kao potpuno ispravan? U datom trenutku vjerojatno jest, ali sveukupno gledano, Kovač i dalje radi dobar posao u debitantskoj sezoni na klupi Wolfsburga. Jednu krizu već je prebrodio, a ovisno o rezultatima u nadolazećim izazovima (Eintracht, Union Berlin, pa Stuttgart), jasnije ćemo znati može li se govoriti o kakvoj alarmantnoj situaciji ili o krizi donekle karakterističnoj za klubove Wolfsburgove razine.

Osim toga, klub svakako ne može pobjeći od činjenice da raspolaže znatno skromnijim imenima od onih koje nalazimo u bundesligaškom vrhu kod Bayerna, Borussije Dortmund, Leipziga, pa čak i Eintrachta... Jasno je da je Kovač po tom pitanju u inferiornijoj poziciji, a na kraju krajeva, trenutačno sedmo mjesto ljestvice izgleda znatno bolje od 12., na kojem su završili prošle sezone.

Linker
25. travanj 2024 03:24