FRANCK FIFE/AFP/PROFIMEDIA Franck Fife/Afp/Profimedia
NIJE IZLAZIO U JAVNOST

Niko Kovač u prvom intervjuu nakon naprasnog otkaza otkrio kada se namjerava vratiti: ‘Prilično sam iznenađen...‘

Nakon neopravdana otkaza u Monacu početkom godine, Niko Kovač se povukao
Piše: Tomislav Juranović/Jutarnji listObjavljeno: 14. veljača 2022. 09:28

U njegovu stilu, povukao je ručnu, i nije izlazio u javnost. U međuvremenu, njegovo se ime pojavilo kao špekulacija u nekim klubovima - Turci su ga primjerice stavili u kontekst potencijalnog trenera Fenerbahčea - a njemački mediji pišu da je 50-godišnjak ove zime bio na radaru pojedinih bundesligaša, ali i drugih stranih klubova te dvije neimenovane reprezentacije.

O svemu tome, ali zapravo najmanje o tome, hrvatski trener govorio je u nedjelju za "Bild live", u prvom javnom intervjuu nakon jednoipolgodišnje avanture u Kneževini.

- Bilo je to vrlo intenzivno razdoblje, pogotovo kada igraš svakog trećeg dana, dosta putuješ i u međuvremenu gledaš druge utakmice, skautiraš protivnike i stvaraš analize. Stoga sam si nakon epizode u Monacu kazao da je vrijeme da se malo odmorim, da mogu učiniti sve što sam želio a jednostavnog zbog opusa posla nisam mogao u posljednje vrijeme - počeo je Kovač.

U posljednje vrijeme, najviše se ime bivšeg hrvatskog izbornika povezivalo s "njegovom" Herthom, za koju je u karijeri odigrao 242 utakmice. Povratak u Berlin, u rodni grad, podgrijavala je i činjenica da igre i rezultati pod Tayfunom Korkutom padaju. Kada tome dodate jasnu činjenicu, a ne dojmove uvrijeđenih igrača, da je Kovač u Bundesligi među 20 najuspješnijih stranih trenera u povijesti, s prosjekom od 1,64 osvojena boda po utakmici (vodio ih je 121), onda je jasno zašto je Kovač tražena roba. I zašto će se vrlo brzo vratiti među rijetke HR trenere koji rade u "ligama petice".

- Ne želim nekoga mijenjati usred sezone. To je moja odluka. Dakle, do ljeta sigurno neću raditi, a onda ću sjesti i sa zainteresiranim klubovima vidjeti kakve imaju planove, ideje, vizije i možemo li naći zajednički, ambiciozni interes u svemu tome. No, moram reći i da sam prilično iznenađen; naime, čitao sam da se mnogo piše o meni ove zime, moje se ime pojavljivalo posvuda, ali najiskrenije - sa mnom nitko nije službeno razgovarao - otkriva Kovač, pa se za kraj vraća na francusku avanturu:

- Moj naprasni odlazak? Ne gledam to na taj način. Sam dolazak u Francusku donio mi je mnogo na trenerskom, ali i osobnom planu; upoznao sam drugu zemlju, drugu kulturu i sve njene (nogometne) karakteristike. Sve to jako me obogatilo. I gradi me kao trenera. Gledajući sada sve, mogu jasno zaključitit da se kao trener moram identificirati s određenim projektom i biti uvjeren u kojem smjeru krećemo. U tome času, trener je otvoren za sve...

Linker
25. travanj 2024 04:26