ROBERT MICHAEL Afp
NOVI POSAO

Niku Kovača dočekat će pravo ‘gradilište‘! Uprava ne traži rezultate preko noći, ali očekuje velike stvari

Kovača čeka velik posao. Prije svega, treba ustabiliti obranu koja je primila previše, a potom i poboljšati napad
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 25. svibanj 2022. 06:06

Pisalo se da mu je velika želja okušati se u najjačoj ligi svijeta, za njega je bio zainteresiran Everton koji se ipak odlučio za Franka Lamparda, no nekadašnji hrvatski izbornik ipak se na kraju odlučio za poznati teren. Niko Kovač se nakon dvije i pol godine vratio u Bundesligu, gdje je vodio Eintracht iz Frankfurta te potom i Bayern.

Rođeni Berlinčanin u utorak je potpisao ugovor s Wolfsburgom i to do ljeta 2025. godine. Na klupi Vukova Kovač je naslijedio Floriana Kohfeldta, koji klupske čelnike nije uvjerio da je pravo rješenje za posao, platio je ceh nakon prilično skromnog učinka na klupi.

S Wolfsburgom se povezivalo i Felixa Magatha, iskusnog stručnjaka koji je napravio odličan posao u spašavanju Herthinog prvoligaškog statusa. Berlinski klub ostao je u Bundesligi zahvaljujući uspjehu u dodatnim kvalifikacijama protiv HSV-a, a Magath je najavio da je time njegov posao u glavnom njemačkom gradu završen.

U Wolfsburgu su se ipak odlučili za mlađeg stručnjaka, koji je svojim dosadašnjim radom pokazao velike trenerske kvalitete. Nisu rijetki oni koji tvrde da upravo Niko Kovač ima velike zasluge u postavljanju temelja u momčadima koje su kasnije ostvarile velike uspjehe. Počevši od hrvatske nogometne reprezentacije, preko Eintrachta koji je nedavno osvojio Europsku ligu, pa do Bayerna s kojim je Kovačev nasljednik Hansi Flick pokorio Ligu prvaka.

image
FRANK HOERMANN/SVEN SIMON Dpa Picture-alliance Via Afp

Nije Kovač radio loše ni u Monacu, ali je početkom godine dobio iznenadni otkaz. Navodno su u pitanju bili neki odnosi s igračima, što ga je stajalo posla i u Münchenu. Tada se našao na krivoj strani 'barikade' s klupskom legendom Thomasom Müllerom, i tu nije mogao biti pobjednik jer je Müllerov utjecaj u klubu ipak bio prejak.

No, sve je to prošlost iz koje je bivši kapetan Vatrenih sigurno izvukao određene pouke. Svako je iskustvo dragocjeno, a on je u nogometnoj karijeri prošao praktički sve, i kao igrač, i kao trener.

- Dijete sam Bundeslige, i imam jako veliku želju i motivaciju da otvorim novo uspješno poglavlje s Vukovima – rekao je 50-godišnji Niko Kovač, kojem će u radu kao pomoćnik pomagati dvije godine mlađi brat Robert.

A u novom klubu čeka ga novi projekt, novo 'gradilište' u kojem se od njega očekuju velike stvari. Naravno, ne preko noći, svjesni su u Wolfsburgu da je novom stručnjaku potrebno određeno vrijeme kako bi posložio stvari i počeo isporučivati rezultate.

- Kad smo tražili rješenje na trenerskoj poziciji, nije mi bilo važno samo da nekog pronađemo brzo. Iznad svega želio sam dovesti trenera koji može razvijati klub na dulje staze i pokrenuti ga prema naprijed. Stoga sam jako zadovoljan što smo uspjeli uvjeriti Niku u naš put i pridobiti ga da nam se priključi. On je sinonim za konzistenciju i posao orijentiran prema uspjehu, i uvjeren sam da će momčad u nadolazećim godinama nositi njegov potpis – izjavio je Jörg Schmadtke, direktor Wolfsburga.

image
FRANCK FIFE Afp

Zanimljivo je da je Kovač već četvrti trener Vukova u posljednjih 12 mjeseci. Momčad su u tom razdoblju prije Kohfeldta vodili Oliver Glasner i Mark van Bommel, sad dolazi Hrvat koji zna kako se u Njemačkoj osvajaju trofeji.

- Rasprave s Jörgom Schmadtkeom i Marcelom Schäferom bile su vrlo dobre, to su ljudi koji mi vjeruju te su me uspjeli uvjeriti da prihvatim ovaj uzbudljiv izazov. Zajedno sa svojom trenerskom ekipom želim napraviti pomak i biti uspješan u Wolfsburgu. Momčad ima enorman potencijal, a postoje svi uvjeti za optimalan i uspješan read – poručio je Kovač, čije će službeno predstavljanje tek uslijediti jednog od narednih dana.

Wolfsburg je najveći uspjeh u Bundesligi ostvario osvajanjem naslova prvaka 2009. godine. U netom završenoj sezoni momčad iz grada Volkswagena je podbacila, osvojila je tek 12. mjesto u konkurenciji 18 bundesligaških klubova s učinkom od 12 pobjeda, šest remija i čak 16 poraza te gol-razlikom 43:54.

Vrijednost aktualne momčadi procjenjuje se na 236,5 milijuna eura, a najskuplji igrač je 24-godišnji austrijski veznjak Xaver Schläger (27 milijuna eura). Kovača čeka velik posao. Prije svega, treba ustabiliti obranu koja je primila previše, a potom i poboljšati napad. Najefikasniji je u prošloj sezoni bio napadač Lukas Nmecha s osam pogodaka, Max Kruse postigao je sedam...

Linker
25. travanj 2024 01:36