ULRICH HUFNAGEL Afp
MAKSIMALNI U EUROPI

Nisu se razbacivali novcem, ali pojačanja su bila pun pogodak: Nogomet Apotekara spoj je lijepog i nemilosrdnog

Jesen mogu završiti u velikom stilu: prije stanke na domaćem terenu ugostit će Eintracht i Bochum
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 17. prosinac 2023. 08:52

Bio je sjajan nogometaš. Kreativni veznjak čije su lopte s pozicije “šestice” imale oči, prvotimac europskih velikana kao što su Real Madrid, Liverpool i Bayern. Mnogi su bili tužni kad je okončao igračku karijeru, a malo tko je mogao predvidjeti da će se tako dobro snaći na novom poslu. Jer, Xabi Alonso jednostavno briljira kao trener Bayer Leverkusena.

S Apotekarima radi čuda u Bundesligi i Europskoj ligi, njegov niz utakmica bez poraza je impresivan, isto kao što su impresivne igre koje pruža njegova momčad iako u svom sastavu nema velikih, razvikanih zvijezda. Dakako, svega toga ne bi bilo bez Alonsovog talenta i vizije. U svega godinu dana uspio je od Bayera napraviti savršen stroj koji gazi sve pred sobom. Preuzeo je Apotekare u listopadu 2022. godine te je od nje napravio vjerojatno najkompletniju i najopasniju europsku momčad. Brojke su fantastične, a otkrivaju kako je Alonso s Apotekarima ostvario fenomenalan niz od 23 utakmice bez poraza u svim natjecanjima. Vodeća su momčad Bundeslige, a mogu se pohvaliti i sjajnim nastupom u skupini Europske lige.

image

Xabi Alonso

BEAUTIFUL SPORTS/WUNDERL/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA

Posljednji je “Alonso-ball” iskusio norveški Molde, koji je u 6. kolu Europske lige od Bayera izgubio rezultatom 1:6. Planet Football njihov nogomet opisuje kao savršen spoj između lijepog i nemilosrdnog. ’’Totalni nogomet. To je očaravajuće’’, ističe se u tekstu spomenutog portala.

- Trenutačno imamo sjajan timski duh i sjajnu predanost igrača. Odigrali smo dobru utakmicu, a istodobno smo bili kompetitivni. To je ono što smo postigli, ali ne smijemo ništa uzimati zdravo za gotovo, moramo nastaviti raditi za svaku utakmicu - izjavio je Xabi nakon slavlja nad Moldeom.

Inače, u toj utakmici Bayerov mladi talent Ken Izekor je sa 16 godina i 204 dana postao najmlađi njemački igrač koji je zaigrao u Europskoj ligi ili Kupu UEFA-e, čime je naslijedio Youssoufa Moukoka iz Borussije Dortmund koji je dosad držao taj rekord nastupom u dobi od 17 godina i 89 dana. Kad gledate Bayer na djelu, sve će vam vjerojatno izgledati tečno i uglazbljeno, a možete samo zamisliti koliko je rada u pozadini cijele priče. Jer, trebalo je sve to uvježbati, potom i prezentirati na travnjaku, ponekad i dvaput tjedno.

- Za mene je veliko zadovoljstvo raditi sa svim igračima, jer kod njih mogu osjetiti glad. A kad to osjetite kao trener, taj je osjećaj sjajan - podvukao je španjolski strateg.

image

Ken Izekor (lijevo)

EIBNER-PRESSEFOTO/THOMAS THIENEL/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA

Iako je u Europi Alonso kombinirao sastav i davao priliku igračima koji su kroz prvenstvo igrali manje, to se na igrama i rezultatima nije osjetilo; osim maksimalnog učinka u skupini Europske lige, Bayer je bio i najefikasnija momčad tog natjecanja s 19 pogodaka u šest utakmica.

- Jednostavno, igramo sjajan nogomet. I protiv Moldea smo od početka pokazali tko će na kraju biti pobjednik. Puno radimo na puno stvari, ništa od toga što se događa nije slučajno - izjavio je vratar Niklas Lomb koji je u četvrtak prvi put nakon dvije i pol godine ponovno bio u početnoj postavi.

Vrhunska statistika

Kad je u pitanju ukupna statistika u dosadašnjim bundesligaškim utakmicama, Alonsov Bayer može se pohvaliti posjedom lopte od čak 60,1 %, kao i s čak 588 točnih dodavanja po utakmici (88,6 %). Apotekari po utakmici stvaraju 3,8 velikih prilika, a u prosjeku postižu 2,8 pogodaka. Ukupno po susretu upućuju 16,9 udaraca, od toga 7,1 unutar okvira, a imaju 12,2 uspješnih driblinga po utakmici.

Nije se Bayer razbacivao novcem u ljetnom prijelaznom roku, ali je doveo sjajna pojačanja. Tako je iz belgijskog Uniona stigao 22-godišnji napadač Victor Boniface koji je u 21 nastupu ove sezone postigao čak 14 pogodaka te sedam puta asistirao suigračima. Za njega je izdvojeno 20,5 milijuna eura, a sjajan posao bio je i angažman lijevog beka Benfice Alejandra Grimalda koji je stigao bez odštete, a dosad je već isporučio devet golova i šest asistencija.

image

Victor Boniface i Florian Wirtz

GLADYS CHAI VON DER LAAGE/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA

Stabilnost je u vezni red donio Granit Xhaka koji je ljetos stigao iz Arsenala, a puno toga u Bayerovoj igri vrti se oko sjajnog ofenzivnog veznjaka Floriana Wirtza. Ovaj 22-godišnjak je u 21 nastupu postigao sedam pogodaka i tome dodao 10 asistencija. Propustio je Wirtz cijelu sezonu 2021./22. zbog teške ozljede koljena, da bi ubrzo opravdao sve epitete koje je dobivao kao tinejdžer. S 20 godina njegova vrijednost narasla na 100 milijuna eura čime je postao treći najskuplji igrač Bundeslige, odmah iza Bayernovih Harryja Kanea i Jamala Musiale koje je Transfermarkt procijenio na 110 milijuna eura.

Apotekari imaju priliku jesen završiti u velikom stilu; prije zimske stanke na domaćem terenu ugostit će Eintracht i Bochum. Smiješi se Alonsu novih šest bodova nastavi li njegova momčad u istom tonu...

Josip Stanišić nije u prvom planu kod svojeg trenera

Josip Stanišić preselio je u ljetnom prijelaznom roku iz Bayerna u redove Bayera. Njemački prvak poslao ga je na posudbu, što je bilo malo iznenađenje jer su Bavarci nakon odlaska nekih igrača ostali dosta tanki da desnoj strani obrane, a hrvatski reprezentativac može pokriti pozicije desnog stopera i desnog beka. Za Apotekare je nastupio u samo pet bundesligaških utakmica (162 minute), dok je u Europskoj ligi igrao u svih šest susreta u skupini (469 minuta) te upisao dvije asistencije. Iako nije u prvom planu, u Bayeru ga svakako žele zadržati do kraja sezone. Bayern je Stanišića već bio pokušao ranije vratiti s posudbe, no zasad u tome nije uspio... (gčm)

Velik broj Hrvata u povijesti kluba iz Leverkusena

U redovima Apotekara iz Leverkusena prije Josipa Stanišića nastupalo je 11 hrvatskih nogometaša, većina njih bili su i reprezentativci. Zanimljivo je da je Bayer uglavnom dovodio naše defenzivno orijentirane igrače. Kroz povijest su dres kluba iz Leverkusena od Hrvata nosili Marko Babić, Vedran Ćorluka, Tin Jedvaj, Niko Kovač, Robert Kovač, Dario Krešić, Zoran Mamić, Josip Tadić, Domagoj Vida, Jurica Vranješ i Boris Živković. (gčm)

Bayer ove sezone

23

utakmice

20

pobjeda

3

remija

0

poraza

74:18

gol-razlika

Linker
10. svibanj 2024 21:41