Lovro Majer

 JOSIP MOLER Cropix
TREĆI NAJSKUPLJI VATRENI

‘Njemu smjena Nike Kovača uopće nije bitna! Da je došao bilo koji trener na svijetu, on bi igrao‘

Kakva je situacija hrvatskog veznjaka u Wolfsburgu nakon odlaska Nike Kovača
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 21. ožujak 2024. 15:53

Znate da je bivši hrvatski izbornik Niko Kovač dobio otkaz u Wolfsburgu, nakon što mu momčad jedanaest uzastopnih utakmica u Bundesligi nije znala za pobjedu, te se skučila na dnu, tamo na 14. mjestu. Kovač je dobio otkaz prije nekoliko dana nakon domaćeg poraza od Augsburga (1:3). Novi trener Wolfsburga postao je 56-godišnji Austrijanac Ralph Hasenhüttl koji je u njemačkoj Bundesligi vodio RB Leipzig od 2016. do 2018., nakon čega je četiri godine vodio engleski Southampton.

To što rade u Wolfsburgu njihov je problem, ali nas zanima kako će se ta promjena trenera odraziti na našeg reprezentativca Lovru Majera. Je li mu na kraju dolazak u Vučji grad iz Stade Rennesa pomogao ili odmogao u karijeri? Na tu temu porazgovarali smo s njegovim menadžerom Andijem Barom.

- Odlazak Majera iz Francuske u Wolfsburg definitivno mu je pomogao, tu nema nikakve dvojbe. Bez obzira na trenutačno stanje na ljestvici Bundeslige, to je veliki njemački klub. Uostalom, kad govorimo o značenju nekog kuba, ne gledaju se tu samo rezultati u nekoliko godina. Majer je došao u vrijeme hrvatskog trenera, kod Kovača je posebno dobro naučio obavljati defenzivne zadatke. U Rennesu nije trebao igrati defenzivu na toj razini, u Wolfsburgu jest. Siguran sam da mu je to pomoglo u karijeri i da je sad bolji igrač nego onda kad je došao - kaže nam Bara uz dodatak.

image
SOEREN STACHE Dpa Picture-alliance Via Afp

- Pitanje je sad koliko će on ostati u Wolfsburgu, hoće li to biti do ljeta ili dulje, to u ovom trenutku ne znamo. No dolazak u Wolfsburg bio mu je dobar potez.

Da vas podsjetimo, Majer je ugovor s Vukovima potpisao do kraja lipnja 2028. godine, a svojevremeno je iz Dinama otišao u Rennes za 12 milijuna eura. Wolfsburg ga je pak Rennesu platio 30 milijuna eura. Majer je u dresu Rennesa, pod trenerom Brunom Genesiom, odradio dvije sezone tijekom kojih je bilo uspona i padova, ali ukupan dojam je da je njegova epizoda u Francuskoj bila uspješna! Iz Francuske je otišao nakon što je zabio devet golova i upisao šesnaest asistencija u 79 utakmica. Majer je inače po Transfermarktu treći najskuplji igrač Vatrenih, njegova cijena iznosi 25 milijuna eura, ispred njega je samo dvojac iz Manchester Cityja, Joško Gvardiol (75 milijuna eura) i Mateo Kovačić (30).

- Njemu smjena trenera u Wolfsburgu uopće nije bitna. Mora se boriti dalje, u tom trenerskom poslu nema sigurnosti i mora se dalje. Lovro neće imati nikakvih problema s novim trenerom, kako bi imao? On ima takvu kvalitetu koju svi vide. Da je došao bilo koji trener na svijetu, on bi igrao! Kao što je igrao i kod Nike Kovača. Samo je sad pitanje hoće li ga novi trener pomaknuti pet metara lijevo ili desno, možda ga vidi na nekoj drugoj poziciji. Majer je jedan od najbitnijih igrača Wolfsburga, njihova igra se temelji na njegovoj igri. Oni nemaju igrača kao što je on. Iza Lovre stoji cijeli klub. Recimo, kad je Dani Olmo došao u Leipzig, imao je sličnu statistiku kao Majer kad je došao u Wolfsburg. A Leipzig je pet puta jači od Wolfsburga - zaključio je Bara.

Zanimljivo mišljenje ponudio je bivši hrvatski reprezentativac Jurica Vranješ, koji je veliki dio svoje uspješne karijere proveo u Njemačkoj igrajući za Bayer Leverkusen, Stuttgart i Werder.

- Majeru je sigurno puno pomoglo što ga je trenirao Niko Kovač. Sad je došao novi trener kojega svi znaju kao trenera koji gaji tzv. gegenpressing. Hasenhüttl je neka vrsta kopije Jürgena Kloppa koji prakticira takvu vrstu igre u kojoj momčad, nakon gubitka posjeda lopte, odmah pokušava vratiti posjed umjesto da se ponovno grupira. Može li to Majer igrati, ne znam - kaže nam Vranješ.

Veli da mu nije lako kazati hoće li se Lovro uklopiti u takav sustav igre.

- Novi trener Wolfsburga voli napadati visoko, želi da mu igrači grizu kao psi cijelu utakmicu. Makar, iskreno, ne vidim da Wolfsburg ima momčad koja bi to mogla. Međutim, on takvu igru definitivno prakticira. Wolfsburg je puno platio Lovru Majera, tako da on tu ima zaleđe kad se radi o stalnom mjestu u udarnom sastavu. Pogotovo ako će Vatreni napraviti uspjeh na Europskom prvenstvu u Njemačkoj. Dobro poznajem situaciju, u Wolfsburgu bi bili jako sretni da Hrvatska uspije, da Lovro dobro odigra Euro, pa da ga onda prodaju - zaključio je Vranješ.

Majer za Rennes

79 nastupa, 4671 minuta, 9 golova, 16 asistencija

Majer za Wolfsburg

28 nastupa, 1765 minuta, 4 gola, 4 asistencije

Linker
21. ožujak 2024 15:54