INA FASSBENDER Afp
PREKRETNICA KARIJERE

Nova zvijezda Vatrenih: Ne voli tetovaže, bijesne aute i lude provode, a izrastao je u top klasu

Stanišić je u Bayeru našao svoj mir, sredinu koja ga cijeni i razumije, kaže Marko Babić
Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 15. svibanj 2024. 20:00

Postoje odluke u životu koje definitivno mijenjaju sudbinu. Za njih ponekad treba imati hrabrosti i odlučnosti. Otići, samo naoko, na stepenicu niže, kako bi se trampolin izbacio u orbitu. Jednu od takvih, krucijalnih, na stolu je prošloga ljeta imao Josip Stanišić: ostati u debeloj, ali lagodnoj bavarskoj hladovini, ili izabrati poziv iz Leverkusena te se pokušati nametnuti, napredovati, dokazati...

"Onda je bilo čudno, a sada ispada - suludo. Bayern je, naime, prošloga ljeta ostao bez Benjamina Pavarda, a Josip Stanišić činio se idalnom zamjenom, barem rotacijskom, ali svakako dečkom koji je došao iz sustava i zaslužuje sustavniju šansu. No, netko je odlučio pustiti ga u Bayer, a Josip je mudro to i prihvatio, shvaćajući da bi ostankom izgubio još jednu sezonu. I, eto, sada je tu gdje je: u dogovoru ne stoji otkupna klauzula, ali Bayer ga želi, a čini se da nije jedini", na jednom odlično upućenom blogu o "planeti Bayern", secira se u detalje posljednjih dana "slučaj Stanišić", koji je izbačen u orbitu nakon posljednjih partija i golova, iako oni, u biti, ne odaju pravu sliku o njemu.

image
INA FASSBENDER Afp

Xabi efekt

Josip Stanišić, danas 24-godišnjak, primarno je desni bočni, a adekvatno može igrati i stopera. Odgovara mu pozicija desnog beka u liniji s četiri čovjeka, stoperska pozicija u istom sustavu, ali i mjesto desnog stopera u varijanti s tri braniča u posljednjem redu. Krasi ga duel igra, posebno na tlu, preciznost u dugim loptama, a uvelike je pod paskom Xabija Alonsa povećao pouzdanost i propusnost, dok su golovi došli, u biti, kao dodatni bonus i nagrada.

U Bundesligi ove sezone ima prosječnu ocjenu 7,22, tri je puta izabran u momčad kola, a od 19 utakmica koliko je odigrao, Bayer u osam njih nije primio gol. U lovu na nevjerojatni i neponovljivi doseg, a to je završiti sezonu s tri trofeja, i to bez upisanog poraza (!), Stanišićeva je rola neupitno važna. Konačno, sa svim tim izrastao je u čovjeka od kojeg se bez praktički bespogovorno očekuje da zauzme mjesto u početnoj postavi Zlatka Dalića, i to baš, simbolično u Njemačkoj. Bit će to kruna sezone, ali i dodatni zalet za nastavak karijere...

image
Osnapix/hirnschal/imago Sportfotodienst/profimedia

"Mig Bayerna iskoristili bi mnogi, no činjenica jest da će njegova budućnost u Münchenu uvelike ovisiti o novom treneru Bayerna. On bi trebao imati sliku i viziju svoje momčadi i svoje igre i koliko se u nju uklapa Stanišić. Pritom, međutim, nakon ovakve godine, on definitivno neće više priostajati na mrvice sa stola. To je barem jasno...", zaključuju bavarski insajderi.

Atipični nogometaš

Josip Stanišić postepeno gura naprijed svoju karijeru, sustavno i disciplinirano. Stigao je u momčad koja mu je očito savršeno legla: bez histerije u koju je upao Bayern, Bayer je nudio jasan prosperitet. O tome su za hrvatske medije govorili i ljudi koji su prošli BayArenu, poput Marka Babića, Borisa Živkovića i Jurice Vranješa.

- U Bayeru je našao svoj mir, sredinu koja ga cijeni i razumije, a on to vraća na najbolji mogući način - kazat će Babić i time otkriti tajnu uspjeha.

Stanišić je atipičan nogometaš, onaj arhaični, nije instagram-zvijezda, nije prešaran tetovažama, niti ga se može ugledati uokolo u bijesnim automobilima, ili razuzdanim provodima. Germanskog karaktera, posvetio se nogometu da bi u njemu uspio. Prije ili kasnije. Ako se zapravo može i sumirati njegov daljnji put, realno, najbolje bi bilo da još godinu dana stasa pod paskom španjoslkog trenera, koji je svim igračima podigao vrijednst, a od Leverkusena napravio Neverkusen. Stablizacija Bayerna potencijalno može biti dugotrajan proces, a povratak u bavarskog kolosa imao bi smisla samo kada bi se ta preobrazba radila sistematično i postepeno, smisleno.Ispada da je godinu dana nakon ponovno na prekretnici. Ali ovu si je sam kreirao. Radi se o prekretnici koja, ovoga puta, mora imati jasnu krivulju prema - gore.

Linker
15. svibanj 2024 20:00