INA FASSBENDER Afp
BROJKE SU FANTASTIČNE

Novi princ Bavarske ruši rekorde: Kane je pun pogodak Bayerna, zasjenio je čak i Lewandowskog

Nitko pak nakon 10 kola općenito nije imao takav učinak kao sjajni engleski napadač
Piše: Slaven KižlinObjavljeno: 07. studeni 2023. 07:48

Protekle sezone najbolji bundesligaški strijelci bili su Niklas Füllkrug i Christopher Nkunku, oba sa 16 pogodaka na svom kontu. Sada nakon 10 kola vodeći strijelac Bundeslige je Harry Kane, kapetan Engleske zabio je 15 pogodaka i očito se tek zahuktava, s tri pogotka zabijena u Der Klassikeru oborio je čak četiri rekorda.

Naime, nitko prije njega na u 10 prvih utakmica nije imao čak 15 pogodaka i 5 asistencija odnosno 20 bodova. Od 1988. kada su se počele brojati i asistencije najbolji učinak imali su Erling Haaland u sezoni 2019./20. s 10 pogodaka i tri asistencije, te Werderov Diego s pet golova i osam asistencija u prvih 10 nastupa u Bundesligi.

Padaju rekordi

Nitko pak nakon 10 kola općenito nije imao takav učinak, najbliže njemu bio je Robert Lewandowski u sezoni 2020./21. s 18 što pogodaka, što asistencija. A čak ni Lewandowski u svojoj rekordnoj sezoni imao golgeterski učinak kao Kane, do sada je nakon uvodnih 10 kola najubotiji bio Schalkeov Klaus Matischak s 13 pogodaka i to u premijernoj sezoni Bundeslige. I posljednji rekord kojeg nije oborio, ali ga je izjednačio, učinak je od 15 pogodaka u 10 utakmica tijekom sezone, to je uspjelo tek Gerdu Mülleru u sezoni 1968./69.

image
INA FASSBENDER Afp

Potpuno je jasno kako je dolazak Kanea u Bayern već sada pravi pogodak, protekle sezone Bavarci su imali problema zbog odlaska Roberta Lewandowskog u Barcelonu, njegovim odlaskom izgubili su igrača koji je godinama zabijao 20+ pogodaka, a često je ta brojka prelazila i 30. Stoga je bilo jasno da im je prioritet proteklog ljeta dovođenje klasnog napadača, a izbor je bio samo Kane, na koncu su uspjeli slomiti Daniela Levyja koji je uspio na kraju uzeti 95 milijuna eura za 30-godišnjaka u posljednjoj godini ugovora. No, to nije sve, Tottenham bi uz sve bonuse na kraju mogao dobiti i cijelih 120 milijuna. Kane je pak želio novi izazov, a povrh svega trofeje, jer on je jedan od rijetkih svjetskih klasa koja do sada nije osvojila niti jedan trofej u svojoj bogatoj karijeri. Na žalost po njega ni u Bayernu mu nije krenulo dobro, debitirao je u Superkupu kojeg je osvojio RB Leipzig, proteklog tjedna Bavarci su senzacionalno ispali iz Kupa od trećeligaša Saarbrückena, pa su im do kraja atualne sezone ostala dva natjecanja, prvenstvo i Liga prvaka.

image
INA FASSBENDER Afp

I dok je teško predvidjeti koliko daleko može Bayern u Europi, jer skupina u kojoj igraju (Man. United, Kopenhagen, Galatasaray) nije prezahtjevna, proći je bez problema, a onda dalje ovisi puno toga i o ždrijebu, u prvenstvu bi u Bayeru mogli imati itekako zahtjevnog suparnika. Apotekari ruše sve pred sobom, negašnji igrač Bayerna Xabi Alonso uglazbio je odličan orkestar sa sjajnim Wirtzom kao dirigentom. Uostalom, učinak od devet pobjeda i jednog remija za svaku je pohvalu, a taj remi je ostvaren na gostovanju u Münchenu. Stoga ljubitelji Bundeslige imaju velikog razloga za zadovoljstvo jer nas čeka zanimljiva utrka.

Kane nije jedini

Bayernova prednost je svakako ofenzivni dio, nije to u pitanju samo Kane, uz njega briljira i Leroy Sane, njemački reprezentativac je u Dortmundu upisao tri asistencije, totalno je izludio svoje čuvare, pa je trener Terzić bio primoran već u poluvremenu mijenjati inače vrlo dobrog Wolfa, tu je i Coman koji se specijalizirao za ključne utakmice, iza njih je Musiala, a trenutačno van stroja je ozlijeđeni Gnabry. Pogledamo napadačke arsenale najboljih klubova Europe, teško se tko može mjeriti s Bayernom. Problem je disbalans između linija te često problemi u obrani, premda su i tamo pokriveni, no loš prijelazni rok ostavio ih je na samo jednom desnom braniču i tri stopera. De Ligt je sada ozlijeđen, a Upamecano nije spreman za 90 minuta, pa je Tuchel u Dortmundu morao vaditi Francuza, a njegovu je poziciju zauzeo veznjak Goretzka. To su ti problemi s kojima se suočava trener Bayerna i zbog kojih je bilo nesuglasica između njega i čelnika. Ipak, pobjeda kod Borussije pokazuje da Tuchel ima moćan stroj.

- Ovo je bila naša najbolja utakmica sezone, vidljivo je da igramo iz utakmice u utakmicu sve bolje - rekao je Kane nakon utakmice, a svi drugi su imali samo pohvale na njegov račun.

- Očekivao sam puno od njega, ali ovo je prešlo sva moja očekivanja, vrlo je jednosatavno igrati s njime, sretan sam što je s nama - pun hvale je bio Jamal Musiala.

A Borussia? Oni su protiv Bayerna bez pobjede od 2018. godine, primili su čak 48 pogodaka od Bavaraca od 2017. godine i prvi puta od 2020. i poraza od Hoffenheima 0:4 (četiri pogotka Kramarića), nisu postigli pogodak na svom terenu, niz je prekinut nakon 56 utakmica.

- Ništa nije valjalo u obrani, ništa nije valjalo u napadu, sve što smo radili bilo je loše - sukus je razmišljanja trenera crno-žutih Edina Terzića.

Linker
10. lipanj 2024 17:20