DANIEL ROLAND Afp
ANDREJ VON KRAMARIĆ

Odbio europske velikane, produžio ugovor, dobio kraljevski status i postao najveća legenda svog kluba!

‘Nikad ne bih rekao da ću biti jedan od najboljih napadača u Njemačkoj, tu se osjećam kao kod kuće‘
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 14. ožujak 2022. 18:39

Andrej Kramarić najveća je igračka legenda Hoffenheima, s novim ugovorom to će samo pojačati. Ako jednog dana budu podizali nove spomenike kraj PreZero Arene u Sinsheimu najveći će zacijelo biti Dietmaru Hoppu, superbogatašu, meceni, čovjeku koji je uzdigao klub ni iz čega do Lige prvaka i već ima svoj Dietmar Hopp stadion sa 6350 mjesta gdje igraju B ekipa i žene, a odmah drugi mogao bi dobiti - Kramarić.

Dvoboj s Bayernom, koji ga je htio dovesti u ljeto 2020. godine, ali je zbog visoke cijene od 40 milijuna eura, koliko je tražio Hofffenheim, radije uzeo Choupa-Motinga, bio je idealna kulisa za predstavljanje najdraže vijesti navijačima koju su proslavili kao specijalnu pobjedu - potpisao je novi ugovor do ljeta 2025. godine, a u njemu ima i opciju produženja za još jednu sezonu.To znači da se obvezao praktično završiti vrhunsku karijeru na toj adresi. Kramarić će 2025. imati 34 godine...

image
DENIS LOVROVIC Afp

Utakmica s Bavarcima bila je napeta, golmani su si priskrbili epitete junaka dana, a konačnih 1:1 nije mrsko niti jednoj od strana. Kramarić je mogao biti superheroj i donijeti pobjedu, imao je 3-4 šanse, no njegovi završni udarci ili nisu bili najbolji ili se Manuel Neuer našao na pravom mjestu. Nakon što su suigrači već otišli u svlačionicu vratio se pred navijače i pljeskao im. Njegovo je ime odzvanjalo u znak zahvalnosti. Ovaj put nije pogodio mrežu, ali Kramarić je to za Hoffenheim učinio više puta nego itko ikad u Bundesligi (86), fanovi su oduševljeni što njihova zajednička priča ide dalje.

- Uživao sam u svakom trenutku do sada i radujem se uzbudljivoj budućnosti. Nikad ne bih očekivao da ću biti jedan od najboljih napadača u Njemačkoj, ali to je moguće samo zato što se ovdje osjećam kao kod kuće. Postavio sam mnoge rekorde i sve me to čini nevjerojatno ponosnim - kazao je Kramarić, kojem bi subota bila savršen dan da je pogodio za pobjedu. Vjerojatno bi ga sa stadiona iznijeli na ramenima.

image
SEBASTIAN EL-SAQQA Dpa Picture-alliance Via Afp

Kako u Leicesteru nije bio zadovoljan statusom, Kramarić je u siječnju 2016. stigao u Hoffenheim ne bi li igrama izborio povjerenje tadašnjeg izbornika Ante Čačića da ga vodi na Euro u Francusku. Klubu koji je bio na dnu i trebala mu je hitna pomoć da ostane u elitnom rangu s pet bitnih golova i četiri asistencije ponudio je svoj obol, te su ga u ljeto iste godine otkupili za jedanaest milijuna eura.

Golgeterski vrhunac

Od tada je odigrao 211 utakmica, dao 101 gol i tome pridodao 44 asistencije. Pratile su ga i ozljede, statistika bi inače bila i bolja. Samo jednom je isključen zbog dva žuta kartona. Golgerski vrhunac imao je protekle sezone u kojoj je bio autor 20 pogodaka u Bundesligi, kao jedini Hrvat u ligama Petice od Davora Šukera 1997. godine, ali tome treba pripisati još pet, jer u dva navrata bio je strijelac u Europskoj ligi, a u tri u Njemačkom kupu. Najbolji je hrvatski strijelac u Bundesligi svih vremena, a posebno se pamti kad je u završnici sezone 2019/20. zabio četiri komada Borussiji Dortmund za plasman u LP (4:0).

image
DANIEL ROLAND Afp

Hoffenheim je opet u igri za Ligu prvaka, imao je seriju od četiri pobjede do remija s Bayernom. Kramarić igra netipičnu sezonu jer samo je u četiri navrata bio strijelac, gol ga neće kao ranije, no pitanje je vremena kad će ponovno “procuriti”. Brojke govore da je u prvenstvu igrao 24 utakmice, u prosjeku 83 minute po susretu, u tri navrata bio je izabran u momčad kola Bundeslige.

Kako ima prosjek od 2,8 udaraca po utakmici, od toga jedan u okvir, i to govori da su golmani uspješniji protiv njega nego ikad ranije, ali i da on nije bio precizan kako smo navikli. Uputio je do sada 67 šuteva da bi postigao četiri pogotka.

Međutim, još u Njemačkoj nije zaključio sezonu koju je igrao cijelu s manje od 12 pogodaka u prvenstvu, pa se navijači nadaju da će i ove godine napraviti proboj do tih razina, što bi klubu moglo značiti i povratak u elitno UEFA-ino natjecanje.

Novinari su ga često znali pitati pati li za karijerom u velikom klubu gdje bi osvajao trofeje. Iako je redovito odgovarao kako bi to bilo zanimljivo iskustvo, jer svatko bi volio biti akter najvećih utakmica, uvijek je isticao koliko mu je u Hoffeheimu izvrsno i neće imati ništa protiv da se još dugo zadrži na sadašnjoj lokaciji. I klub Hoffeheim, i grad Heidelberg u kojem živi, i taj mali Sinsheim u kojem je stadion, cijeli taj kraj zavolio je, a tretiraju ga kao zvijezdu. Lani nije produžio ugovor, ušao je u zadnju sezonu, ali sada je to napravio ne držeći ni njih, ni sebe u neizvjesnosti. Neki će njemački izvor kazati da se oteglo duže nego se očekivalo, no bitno je da je sve obavljeno.

image
UWE ANSPACH Dpa Picture-alliance Via Afp

Je li imao druge ponude pitali smo njegova menadžera Vincenza Cavaglierea.

- Zanimanje za njega pokazali su vrlo bitni klubovi iz Njemačke i Italije, ali ni s kime nije bio u konkretnim razgovorima. No, danas su takva vremena, nije to kao prije pandemije. Mnogo je igrača kojima istječe ugovor, barem dvadesetak svjetskih imena, a ne zna se gdje će igrati sljedeće sezone. Klubovi ne daju lako službene ponude, svi čekaju, sve se rješava kasnije nego što smo navikli.

image
SWEN PFORTNER Dpa Picture-alliance Via Afp

Slične brojke

Cavagliere nije htio govori o imenima, iz drugih izvora čuli smo da je bilo interesa RB Leipziga, Rome i još nekih. Po ranijem ugovoru zarađivao je osam milijuna eura godišnje bruto, što je oko četiri neto fiksno, ali je imao i bogate bonuse, pa je godišnja cifra zapravo bila oko šest milijuna eura. Koje su nove brojke nije objavljeno, mogle bi biti slične ili bolje.

Kako bi to ljudi iz njegova kruga kazali - uživa kraljevski tretman! U neka ranija vremena dobio bi aristokratski status. Bio bi Andrej von Kramarić.

Dobra vijest i za hrvatsku reprezentaciju jer će sad biti miran i s jasnom budućnošću

Trener Hoffenheima Sebastian Hoeness je Kramarićev produžetak ugovora nazvao sjajnom viješću, i sam je inzistirao na tome, a odlično je to i za izbornika Zlatka Dalića, jer sada zna da ima napadača koji je miran i s jasnom budućnošću.

Što nije slučaj kod nekih drugih Vatrenih. U kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo Kramarić je igrao u devet utakmica i dao dva gola, Slovačkoj i Malti. Ušao je u znatno više šansi, ali kao i u klubu, nije imao nekadašnju realizaciju.

No, u 2022. su novi izazovi, a vrhunac Svjetsko prvenstvo. Iako ga se seli na različite napadačke pozicije, što nikad nije idealno, drži svoju razinu igre. Za Vatrene je ukupno bio strijelac 16 puta u 65 nastupa. Hrvatskoj treba još više njegovih golova.

Kramarićeva klupska karijera

2009-2013. Dinamo Zagreb
52 utakmice 11 golova

2012-2013. Lokomotiva (posudba)
45 utakmica, 20 golova

2013-2015. Rijeka
64 utakmice, 55 golova

2015-2016. Leicester
20 utakmica, 4 gola

2016. Hoffenheim
211 utakmica, 101 gol

Linker
25. travanj 2024 08:43