Jamal Musiala
 CHRISTOF STACHE Afp
ČEKA NAS VELIKI DERBI

Okršaj dva supertalenta njemačkog nogometa: Jedan bi trebao oboriti rekord od 80 milijuna eura...

‘Oni su budućnost, ali i sadašnjost njemačkog nogometa, no sami neće moći ništa osvojiti‘.
Piše: Slaven KižlinObjavljeno: 17. listopad 2021. 12:36

Nakon što su Bavarci doživjeli prvi poraz u sezoni, a nanio im ga je Eintracht, osvojivši München nakon više od 20 godina, vrh Bundeslige se zgusnuo i uoči ovog kola Bayern i Bayer predvodili su karavanu najboljih njemačkih klubova. Upravo će se ove dvije momčadi danas sučeliti na BayAreni u Leverkusenu od 15.30. Bit će to vrlo zanimljiv dvoboj, a povijest govori i bogat pogocima.


Bayer od ove sezone vodi Gerardo Seoane, 42-godišnjak koji je hrvatskoj javnosti poznat kao trener Young Boysa u dvobojima s Dinamom. Tada je švicarski prvak upravo preko hrvatskog ušao u skupinu Lige prvaka. Tri sezone vodio je Young Boyse i kada je stigao poziv iz Leverkusena odlučio se na novi korak u karijeri. I već je napravio dobar posao, Apotekari su izgubili tek jednu utakmicu u svim natjecanjima, Erling Haaland i društvo iz Dortmunda slavili su na BayAreni u dvoboju u kojem je Bayer tri puta vodio, ali na koncu su crno-žuti ipak došli do pobjede.

image
Florian Wirtz
INA FASSBENDER Afp

Tu je utakmicu, kao i većinu ove sezone obilježio Florian Wirtz, mladac rođen 3. svibnja 2003. godine. Premda je tek napunio 18 godina, iza njega je već sezona i pol u elitnom razredu, odigrao je 42 utakmice u tom periodu i zabio 10 pogodaka. Dodamo li i 10 odigranih utakmica u Europi, onda se vidi kolika je njegova važnost za Bayer. Brojke su sjajne, no dojam je još bolji. Florian Wirtz je došao je u Bayer iz podmlatka Kölna, Apotekari su ga kupili u siječnju prošle godine za samo 200.000 €. Odmah se upisao u povijesne knjige, u trenutku debija u Bundesligi bio je četvrti najmlađi sa 17 godina i 15 dana, a samo 19 dana kasnije postao je i drugi najmlađi strijelac u elitnom njemačkom razredu.


Sada je pak igrač bez kojeg se ne može zamisliti prva momčad Apotekara, ove sezone odigrao je osam utakmica u Bundesligi i Europi, zabio je šest pogodaka i pet puta je bio asistent. U aktualno kolo ušao je kao najbolji dodavač za pogotke, ali ga je preksinoć detronizirao Kramarić. Već je Wirtz odigrao i četiri utakmice za Elf, Hansi Flick davao mu je minutažu u drugom poluvremenu i već je uspio upisati dvije asistencije u to kratko vrijeme koliko je proboravio na terenu.


Jasno, velikani su već bacili oko na njega, najveći izlazni transfer Apotekara bio je onaj Kaia Havertza u Chelsea. Aktualni europski prvak platio je 80 milijuna eura u ljeto 2020. Svi su uvjereni da će Wirtz oboriti taj rekord.

image
Jamal Musiala
RONNY HARTMANN Afp


Jasno, jedan od klubova koji bi htio vidjeti Wirtza u svojim redovima je Bayern, a dođe li do njega, onda bi Bavarci u svojim redovima imala dva igrača koja će obilježiti budućnost njemačkog nogometa. Jamal Musiala još nije do kraja izborio status prvotimca, ali Julian Nagelsmann vjeruje drugom najmlađem strijelcu Elfa svih vremena. Skupio je ove sezone 10 nastupa u svim natjecanjima i zabio četiri gola uz tri asistencije.


- Oni su budućnost, ali i sadašnjost njemačkog nogometa, no sami neće moći ništa osvojiti. Teško ih je usporediti, jer Musiala još nije standardan. Uostalom, još mu se tijelo razvija i nije totalno spreman za igranje cijelo vrijeme. Na koncu mogu samo 11 igrača postaviti na terenu, ali sigurno da će on dobiti minutažu jer trenutačno odlično igra kao džoker. Mogu reći da su to dvojica igrača koji igraju neopterećeno i taj svoj mentalitet donose na teren - osvrnuo se na dva velika talenta Julian Nagelsmann.

Linker
26. travanj 2024 05:43