Youssoufa Moukoko
 INA FASSBENDER
NOGOMETNI WUNDERKIND

‘On je najbolji 15-godišnjak kojeg sam u životu vidio!‘ Stiže čudo koje bi trebalo srušiti sve rekorde

Jučer je veliki napadački talent napunio 16 godina i od njega se uskoro očekuje debi u Bundesligi
Piše: Slaven KižlinObjavljeno: 21. studeni 2020. 14:49

U Borussiji Dortmund nikada se nisu libili dati prigodu mladim igračima, neovisno koliko godina imaju, bitno je da su kvalitetni. Uostalom, i ove sezone Lucien Favre u početnu postavu često uvrsti dva 17-godišnjaka, Judea Bellinghama i Giovannija Reynu.

Dodamo li njima još Erlinga Haalanda i Jadona Sancha, dečke koji su tek zašli u dvadesete, onda nije ni čudo da rezultati crno-žutih ponekad pate. Sada je pak na redu novi proizvod škole nogometa u Dortmundu, dečko za kojeg svi smatraju da će oboriti sve moguće rekorde.

image
INA FASSBENDER


- Ne želim stvarati pritisak, ali on je najbolji 15-godišnjak kojeg sam u životu vidio - kaže Erling Haaland o Youssoufi Moukoku, dečku koji je jučer napunio 16 godina i automatski može konkurirati za prvu postavu kluba iz Dortmunda.

image
INA FASSBENDER


U Njemačkoj se o njemu već odavno puno toga ispisalo, brojke napadača rođenog u Yaoundeu su fascinantne. U mlađim kategorijama Borussije do sada je odigrao 88 utakmica, postigavši 141 pogodak uz 27 asistencija. Inače, prve nogometne korake napravio je u St. Pauliju, ali su ga prije četiri godine zapazili u Dortmundu i doveli u svoju akademiju. Uvijek je igrao barem za generaciju godinu dana stariju, a ponekad i dvije.

image
INA FASSBENDER


- Moukoko posjeduje talent s kojim se ne susrećete tako često, on je već sada raketa - ne skriva oduševljenje mladim napadačem Joachim Löw, izbornik Njemačke.

image
INA FASSBENDER


Koliko je ispred svoje generacije, zorno pokazuje da je kao 15-godišnjak postao reprezentativac Njemačke do 20 godina. Već sada se može pohvaliti s nekoliko rekorda u međunarodnoj konkurenciji. Naime, s nepunih 13 godina zaigrao je za njemačku selekciju do 16 godina, postavši tako najmlađi ikada, a već u drugoj utakmici protiv Austrije zabio je oba pogotka u pobjedi 2:1.
Prošle godine postao je najmlađi igrač koji je zaigrao u juniorskoj Ligi prvaka, a nekoliko tjedana kasnije i najmlađi strijelac ovog natjecanja, zabio je protiv Intera 27 dana uoči 15. rođendana.

image
INA FASSBENDER


Od siječnja ove godine trenira s prvom momčadi Borussije, a od jučer ima pravo zaigrati, uskoro bi dakle mogao postati najmlađi igrač u povijesti Bundeslige, a pruži li mu Favre prigodu do kraja natjecanja po skupinama, mogao bi postati i najmlađi u povijesti Lige prvaka. Taj rekord drži Celestine Babayaro, koji je, igrajući za Anderlecht, debitirao sa 16 godina i 85 dana. Na toj ljestvici Alen Halilović zauzima treće mjesto sa 16 godina i 126 dana.


- Čitam što pišu mediji, ali nemam nikakav pritisak, znam da će jednog dana doći trenutak za moj debi - rekao je Moukoko.

Deset najmlađih u povijesti Bundeslige

1. Nuri Sahin (Borussia D.) 16 godina, 335 dana
2. Yann Aurel Bisseck (Köln) 16 godina, 362 dana
3. Florian Wirtz (Bayer) 17 godina, 15 dana
4. Jürgen Friedl (Eintracht) 17 godina, 26 dana
5. Ibrahim Tanko (Borussia D.) 17 godina, 61 dan
6. Giovanni Reyna (Borussia D.) 17 godina, 66 dana
7. Jude Bellingham (Borussia D.) 17 godina, 82 dana
8. Josha Vagnoman (HSV) 17 godina, 89 dana
9. Simon Asta (Augsburg) 17 godina, 107 dana
10. Maximilian Beier (Hoffenheim) 17 godina, 114 dana

Linker
25. travanj 2024 01:10