Van Gaal s igračima Bayerna 2010.

 Daniel Mihailescu/AFP/Profimedia
GRUBE METODE

Otkriveni detalji iz Bayernove svlačionice, režim prolazili i Hrvati: ‘Igrači su plakali i bojali se‘

"Nedostaci su nemilosrdno isticani, kao i svako krivo dodavanje", prisjetio se Nerlinger o Van Gaalu
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 16. listopad 2023. 18:15

Igrači Bayerna nisu po dobrom zapamtili bivšeg trenera Louisa van Gaala, koji je na klupi njemačkog velikana bio od 2009. do 2011. godine.

- Njegove su analize uvijek bile s poštovanjem i bez vrijeđanja, ali tako oštre da bi neki igrači ponekad čak i zaplakali - otkrio je za Kicker bivši Bayernov sportski direktor Christian Nerlinger.

Nizozemski je stručnjak svoje igrače, među kojima su bili i tadašnji hrvatski reprezentativci Ivica Olić i Danijel Pranjić, tjerao do njihovih krajnjih granica te ih je u analizama znao i zastrašiti.

- Nedostaci su nemilosrdno isticani, istaknuto je svako krivo dodavanje. I to toliko da igrači više nisu htjeli riskirati na terenu jer su se bojali da će njihova loša dodavanja biti predmetom analize sljedećeg dana - dodao je Nerlinger.

Van Gaalov stil opisao je kao grub, ali istodobno i vrlo jasan.

- Već je samo svojom suludom prisutnošću radio brutalan pritisak...

Nije pritom legendarni trener prelazio svoje ovlasti, u poslove koji su spadali u domenu rada uprave nije se želio miješati. Njegova je bila sportska problematika, a ispostavilo se da je svojim radom postavio temelje za uspjehe koji su uslijedili u godinama nakon njegova odlaska.

Iako ga je pratio glas kao prilično tvrdog trenera, posvećivao je dosta pažnje svojim igračima.

- Osoba iza igrača bila mu je nevjerojatno važna. Ali znao je: ja sam iscrpljujući za igrače, to ih košta puno energije - objasnio je Nerlinger.

Van Gaal (72) je trenutačno savjetnik u posrnulom nizozemskom velikanu Ajaxu s kojim je 1995. godine kao trener osvojio Ligu prvaka. S Bayernom je 2010. stigao do finala tog natjecanja u kojem je bolji bio milanski Inter.

Linker
04. svibanj 2024 00:43