RONNY HARTMANN/AFP/PROFIMEDIA
U AKCIJI IH JE 13

Ova vrhunska liga je opet postala ‘obećana zemlja‘ za Hrvate - vraćaju li se stara vremena?

‘Bundesliga nam je uvijek odgovarala, a Beljo bi brzo mogao u neki veliki klub‘.
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 20. siječanj 2023. 18:25

RB Leipzig i Bayern danas (20.30) igraju na istoku Njemačke. To je derbi 16. kola i utakmica s kojom se nastavlja Bundesliga. Bavarci u drugi dio prvenstva idu kao vodeći sastav s 34 boda, prati ih neočekivano Freiburg s 30, a treći je RB Leipzig s 28.

Josip Stanišić i Joško Gvardiol naći će se na suparničkom stranama, a ponude li im treneri šansu i u međusobnom dvoboju na terenu. Stanišić je na pripremama znao igrati, no i dalje nema mjesto u udarnoj jedanaestorici, dok je Gvardiol još uvijek u istom klubu koji na njega računa, unatoč udicama koje bacaju velikani.

Broj Hrvata raste pa će za nas drugi dio sezone dobiti dodatno na zanimljivosti jer potpisima Diona Drene Belje i Davida Čoline za Augsburg u elitnom njemačkom natjecanju imamo trinaest igrača, barem trenutačno, te se Bundesliga vratila na naš interni vrh. Dosad su Hrvati u Petici prednjačili u talijanskoj Serie A gdje su trenutačno dvanaestorica. Prije 15-20 godina hrvatskih je igrača u Bundesligi bilo istodobno dvadesetak, a iako su se u međuvremenu mijenjali trendovi, kao da se vraćaju stara vremena.

Zlatko Dalić u Kataru je imao petoricu. Od vodećeg na tablici Bayernova Stanišića do Borne Sose, koji među Vatrenima ima bolji status ali je njegov Stuttgart tek 16. na ljestvici, najslabiji od klubova u kojima su naši. Brončani su i Gvardiol, Andrej Kramarić i Kristijan Jakić.

image

Dion Drena Beljo

KOLBERT-PRESS/ULRICH GAMEL/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA

To je šarolika družina od nositelja igre poput Kramarića, Gvardiola i Sose do igrača koji se tek probijaju kao što su Hrvoje Smolčić (Eintracht) pa i Bartol Franjić (Wolfsburg). Od rutinera do mladih lavova, ima obrambenih, veznjaka i špica, ali kao i u cijelom hrvatskom nogometu najmanje ima zabijenih golova. Samo četiri jer Kramarić je u ovom prvenstvu za Hoffenheim dao tek tri, a jednom je strijelac bio Jakić.

Najviše utakmica u prvom dijelu (14) odigrali su Jakić (Eintracht) i Kramarić, s 13 slijede Gvardiol i Ivan Šunjić (Hertha), u dvanaest navrata na terenu je bio Sosa, sedam puta Filip Uremović (Hertha), po šest utakmica igrali su Stanišić i Josip Brekalo (Wolfsburg), pet Smolčić i Nikola Soldo (Köln), a četiri Franjić. Beljo i Čolina tek čekaju debi. Njihov klub kreće u nedjelju kod Borussije Dortmund.

Marko Babić koji je 49 puta igrao za Vatrene te u Njemačkoj nosio dres Bayera iz Leverkusena i Herthe hvali odabir igrača koji su međunarodnu afirmaciju potražili kroz Bundesligi i ima velika očekivanja od Belje, pridošlice iz Osijeka.

- Bundesliga i Augsburg su dobri za Belju, to je klub koji je stepenicu ili dvije više od Osijeka te se polako penje prema željenim visinama. Ovo mu je svojevrsna premosnica ka vrhu. Ako bude sve u redu i dobro se aklimatizira, u što ne sumnjam, jako brzo bi mogao u neki od vodećih klubova Bundeslige – rekao je Babić te dao ocjenu Beljina potencijala.

- Sposoban je napraviti jako puno, a koliko je to točno vidjet ćemo kroz godinu dana kad se adaptira. Uspije li preskočiti ovu stepenicu stvarno se radi o vrhunskom napadaču. Ima sve da postane taj. Pokazao je u Istri 1961 i Osijeku da mu treba malo vremena i prostora kako bi zabio gol, a to je vrlo bitno. Ima visinu, konstituciju koja može trpjeti igru u Bundesligi, nadam se da će to vrlo brzo potvrditi i demonstrirati da se radi o ogromnom potencijalu.

U Bundesligi je sada 13 Hrvata, u Serie a 12, a u Španjolskoj, Engleskoj i Francuskoj po četvorica. Očita je razlika...

- Možda nisam objektivan jer igrao sam u Njemačkoj, ali to što je naših igrača puno u Bundesligi jako je dobro. Uvijek je njemačko prvenstvo odgovaralo Hrvatima. Tko se uspije nametnuti u Bundesligi i postane vođa ekipe vrata velikana diljem Europe su mu širom otvorena. Klubovi su fantastično organizirani, užitak je igrati tamo, dečki su na pravom mjestu.

Stanišić ima velike šanse da opet s Bayernom bude prvak, RB Leipzig može ga napasti iz drugog plana dobije li derbi, Eintracht Jakića i Smolčića je četvrti, no teško je vjerovati da je kadar vinuti se do naslova, a od Hoffenheima koji drži 11. mjesto do Stuttgarta niz naših je u borbi za ostanak. Većina ih traži odskočnu dasku u karijeri...

image

Marko Babić iz vremena dok je nosio dres Bayera

ROLAND WEIHRAUCH Dpa Picture-alliance Via Afp

- Ne slažem se s tezom da je Bundesliga ispod engleskog ili španjolskog prvenstva – usprotivio se Babić i dodao:

- U engleskoj ligi ima puno ekipa koje nisu bolje od prosjeka Bundeslige. Čine je vrlo kvalitetne momčadi, a skoro svake godine dolaze daleko u europskim natjecanjima. Eto, trenutačno je Eintracht osvajač Europske lige nakon što je izbacio Barcelonu i brojne jake momčadi te u finalu svladao Glasgow Rangers. Ne znam po čemu su druge lige Petice jače? OK, mogu se složiti da englesko prvenstvo ima na vrhu niz klubova koji prednjače i u Europi, ali osim toga ni po čemu nije kvalitetnije. Bundesliga je za naše igrače fantastična. TOP je organizirana, nogometaš koji se odluči otići tamo neće zažaliti.

Nekad su Hrvati zabijali puno golova, sad nam kao i u reprezentaciji toga nedostaje. Hoće li Beljo popraviti stvar?

- Ovo je trenutak u kojem nam fali golova, međutim mi imamo odličnih mladih igrača koji je doći i stasati, vrlo brzo će se promijeniti te percepcija. Hrvatska liga i igrači sve su kvalitetniji, djeca više dobivaju šansi, bit će i strijelaca, i veznjaka, i bekova... - optimistično je zaključio Marko Babić koji je dres nacionalne A vrste nosio od 2002. do 2008. godine.

Dakako, prijelazni rok traje i do njegova kraja može se dogoditi da još netko od Hrvata osvane u državi u kojoj su ponovno otkrili "zlatnu žilu", kao i da se dogodi koji izlazni transfer.

Linker
19. travanj 2024 02:17