UWE ANSPACH Dpa Picture-alliance Via Afp
STRAŠAN TOPNIK

Ovo bi bilo čudesno: Kramarić je na najboljem mogućem putu da poruši sve vlastite i hrvatske rekorde

Hrvatski reprezentativac ima tri utakmice do kraja njemačkog prvenstva da postavi novi rekord
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 26. travanj 2021. 22:49

Andrej Kramarić zatresao je mrežu Freiburga za vodstvo 1:0 u subotu na bundesligaškom gostovanju, završilo je 1:1. Hrvatskom reprezentativcu to je 17. pogodak u tekućoj sezoni Bundeslige, čime je izjednačio svoj najbolji domet koji je napravio u sezoni 2018/2019., te u jednoj sezoni njemačkog prvenstva stigao samo na pogodak od Marija Mandžukić iz sezone 2013/2014.

Kramarić je na dobrom putu da poruši sve vlastite i hrvatske rekorde. Već neko vrijeme on je najbolji strijelac među Hrvatima koji su ikad igrali u Prvoj Bundesligi. S tim se prestižnim podatkom prethodno mogao hvaliti Ivica Olić sa 72 gola. Iza njega je Mario Mandžukić sa 53, a slijede Mladen Petrić sa 51 i Ivan Klasnić sa 50. Iako su to sve Flagsredom bivši reprezentativci i ugledni nogometaši, i premda su neki od njih igrali više utakmica u tom natjecanju od Kramarića, on je sa 79 pogodaka daleko prvi i smiješi mu se stotka. Ostane li u Hoffenheimu ili se otisne na neku drugu bundesligašku adresu. Kramarić će 19. lipnja proslaviti 30. rođendan i dovoljno je igranja ispred njega.

Stotinu pogodaka u Bundesligi, zaista fantastično zvuči. No, dok je to rekord za sljedeću sezonu, ili još jednu kasnije, u tekućoj ganja druge osobne i hrvatske najveće dosege. U ligama Petice, a prije Hoffenheima, nosio je i dres engleskog premierligaša Leicestera, najviše je u jednoj sezoni zabio nakon Svjetskog prvenstva u Rusiji 2018/2019. kad je dao 22 pogotka, od toga 17 u prvenstvu i pet u Ligi prvaka. Golom Freiburgu izjednačio je te cifre. Ponovno je na 22 pogotka u svim natjecanjima u sezoni, također i na 17 u prvenstvu. Tome je ovaj put dodao tri u Njemačkom kupu i dva u Europskoj ligi. Treba mu još jedan gol da postavi nove granice.

image
MARKUS GILLIAR Dpa Picture-alliance Via Afp

Sa 18 pogodaka bi poravnao uspjeh Marija Mandžukića iz 2014. godine. On je tada nosio dres Bayerna i imao je dobre izglede da postane najbolji topnik prvenstva, međutim, tadašnji trener Bavaraca Josep Guardiola ga je u završnici držao na klupi, na što je Mandžukić šizio. Nakon što je 19. travnja pogodio protiv Braunschweiga i dao svoj 18. pogodak, u sljedeća dva nastupa čuveni Pep, koji je očito nešto opako zamjerio Mandžukiću, nije mu dao niti minutu. Na pritisak javnosti, možda i kluba, stavio ga je u prvu postavu u zadnjoj utakmici sa Stuttgartom, ali ga i izvadio van u 64. minuti.

Ostao je na tom učinku, a Robert Lewandowski je u finšu skočio na 20 golova i uzeo nagradu za najboljeg golgetera. To mu je bilo prvi put da je dobio takvo priznanje, tada kao igrač Borussije Dortmund, što je kasnije u četiri navrata ponovio u dresu Bayerna. Nekoliko ciljeva Kramarić ima još jedan cilj - s tri gola do kraja prvenstva skinuo bi granicu i kao prvi Hrvat ikad zabio 20 golova u jednoj bundesligaškoj sezoni. U ukupnom broju pogodaka malo je dalje od Mandžukića, jer on je te 2013/2014. završio sa 26. Imao je i tri u Ligi prvaka, jedan na Svjetskom klupskom prvenstvu i četiri u DFB kupu. Na 17 pogodaka je, osim Kramarića, bio i čuveni Josip Skoblar, svojedobna Zlatna lopčka u dresu Marseillea u sedamdesetima, koji je još u sezoni 1968/69. to učinio za Hannover.

Hoffenheim ima tri utakmice do kraja i to s društvom sa začelja. Schalke doma, Arminiju vani i Herthu kod kuće. Kako je Schalke već ispao iz Prve lige, to se čini kao savršena prilika da hrvatski napadač ucrta nove granice, ali morat će pričekati jer igra se tek 8. svibnja. Sljedeći vikend su polufinalni dvoboji Kupa. Hertha je pretposljednja i nije isključeno da uoči zadnjeg susreta ima isti status kao i Schalke. Arminia se bori za ostanak... Budući da je često bio ozlijeđen, prvenstveno je bitno da bude spremam za taj izazov. Ovo mu je peta cijela sezona da igra za Hoffenheim, prije toga pola godine je odradio na posudbi iz engleskog Leicestera.

Linker
20. travanj 2024 09:07