CHRISTOF STACHE Afp
ZABIJA KAO NA TRACI

Ovo je klinac koji će naslijediti Lewandowskog - njegov učinak u Bayernu je imala još samo velika klupska legenda

Bayern odlaskom Poljaka nema klasičnog napadača, ali njegove golove bi mogao nadoknaditi učinak drugih ofenzivnih nogometaša.
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 09. kolovoz 2022. 12:19

"Bayernu ne treba klasični centarfor jer imaju jako puno talentiranih ofenzivnih nogometaša". Tim je riječima Robert Lewandowski prije 20-ak dana u razgovoru za Bild odgovorio na pitanje koga bi bavarski klub trebao dovesti kako bi nadoknadio učinak koji je poljski napadač imao u Bayernu svih ovih godina.

Novi napadač Barcelone vjerojatno je prije svih mislio na Sadia Manea, Thomasa Mullera, Sergea Gnabryja i Leroya Sanea, iskusne ofenzivce koji konstantno generiraju veliki broj šansi i golova za Bayern, ali po svemu sudeći se u prvi plan nametnuo 19-godišnji Jamal Musiala. On je u u visokoj pobjedu Bayerna na gostovanju kod Eintrachta postigao dva gola i s ocjenom 9,0 po Sofa Scoreu bio najbolji igrač prvog kola Bundeslige.

image

Statistika Musiale na utakmici protiv Eintrachta

SOFA SCORE

Bayernovo lijevo krilo bio je najbolji igrač i prve službene utakmice u sezoni - one u njemačkom Superkupu protiv Leipziga. Bavarci su tada pobijedili s 5:3, Musiala je postigao prvi gol za Bayern i asistirao za treći te je tako najavio sjajnu sezonu.

Ovaj mladić je već prošle godine odigrao ukupno 40 utakmica za Bayern u svim natjecanjima. Postigao je 8 golova te imao 6 asistencija, a trener Julian Nagelsmann koristio ga je na raznim pozicijama u momčadi. Dosta utakmica je odigrao kao središnji vezni, bio je i na desnoj strani, ali izgleda kako se najbolje snalazi na lijevoj na kojoj je odigrao obje ovogodišnje utakmice.

Musialin nogometni put je zanimljiv. Rođen je u Stuttgartu od majke Nijemice poljskih korijena i oca Nigerijca, a sa sedam godina je cijela obitelj otišla živjeti u Englesku. Tamo je jednu godinu igrao za mlade selekcije Southamptona, kasnije prešao u Chelsea, a Bayern ga je doveo sa 16 godina za samo 200 tisuća eura. Njegova vrijednost trenutno se procjenjuje na 65 milijuna eura, a u bitki za njegovo nogometno državljanstvo pobijedila je Njemačka. Musiala je igrao za U15 selekciju Engleske pa zatim za U16 selekciju Njemačke da bi se vratio pod stijeg ‘Gordog Albiona‘ te igrao za tamošnje U16, U17 i U21 selekcije. No, prošle godine je odlučio igrati za Njemačku za koju je igrao i na Europskom prvenstvu te je do sada upisao 15 nastupa i 1 gol za ‘Elf‘.

Inače, koliko je Musiala dobar i koliko bi mogao opravdati onu izjavu Lewandowskog s početka ovog teksta pokazuje i podatak da je do sada postigao 13 golova u Bundesligi za Bayern. Jedini igrač bavarskog kluba koji je napravio takvo što prije nego je napunio 20 godina je Uli Hoeneß. A svi znamo koliki je Hoeneß ostavio trag u Bayernu, da je jedna od najvećih legendi kluba.

Linker
20. travanj 2024 10:36