SWEN PFORTNER Dpa Picture-alliance Via Afp
LEGENDA HAJDUKA ZA SN

‘Pa Kovač je mentalitetom više Nijemac, i tu je ključ! On je klasa, a to što su mu napravili u Bayernu...‘

Ivan Buljan negdašnji igrač HSV-a i poznavatelj Bundeslige nije iznenađen preporodom Wolfsburga
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 10. studeni 2022. 21:12

Niko Kovač gazi dalje. U sedam utakmica uzeo je 15 bodova, nanizao pet pobjeda uz tri remija, uz pobjedu u Kupu. Nakon lošeg ulaska u sezonu njegov Wolfsburg se podigao do neselućenih visina. Zašto nesluženih jasno je onome tko zna da su u prvih sedam kola Vukovi uzeli pet bodova. 5 od 18! Nije lako bilo Niki Kovaču, ali strpljenje je isplatilo.

"Prvenstveno strpljenje uprave koja je vjerovala u Kovača", u startu je naglasio Ivan Buljan, nekadašnja zvijezda HSV-a.

"Wolfsburg ne pripada eliti njemačkog nogometa, nisu klub s tradicijom poput Bayerna ili Dortmunda, ali baš zato je za trenera izazov još veći. Kako je Niko krenuo uzlaznom putanjom, vjerujem da će se uplesti u borbu za Ligu prvaka."

Prvak je već poznat

O borbi za prvo mjesto nije upitno pričati dok Bundesligu igra Bayern. Zvuči pretenciozno, pomalo i bahato, ali činjenica je da se Bavarcima već godinama nitko ne može približiti. Imaju 10 titula zaredom, ali ne posusatju ni ove sezone.

"Premda izgleda da ne igraju svaku utakmicu punom snagom, u potpunosti razumijem igrače. Nije jednostavno svaki vikend iz sebe izvući najveći motiv. Zato ponekad izgleda da Bavarci prebace u nižu brzinu ili što bi se kod nas reklo, ponekad igraju kao da je finale Lige prvaka. Kako god, u odnosu na ostale Bayern je ipak dimenzija više."

U tom istom Bayernu prije tri godine Niko Kovač osvojio je dvostruku krunu. Nedostajao mu je samo trofej Lige prvaka koji je te godine ponio Liverpool. Ali, ni dupla kruna nije mu pomogla da se dulje zadrži na klupi njemačkog giganta. Tri godine su prošle otkada je morao napustiti Bayern.

"Usudio bih se reći da je u svim klubovima Kovač pokazao da je klasa od trenera. U Bayernu također, ali upravo se u tom klubu našao na udaru sa svih strana. Čak su i supruge nekih nezadovoljnih igrača našle vremena da se sa Nikom obračunavaju preko medija."

image
Action Press/Shutterstock Editorial/Profimedia

Mislite na suprugu Thomasa Müllera?

"Da sam bio na Nikinom mjestu poslije njenih kritika u medijima rekao bih: “Gospođo Müller spremite se, igrate u nedjelju”. To bi bio pravi show, ali jasno, ne bi se takvo ophođenje svidjelo čelnicima Bayerna. Šteta, zaslužili su da se napravi cirkus, jer Kovaču su nezasluženo priredili isti."

Srušio je Dortmund

Međutim, nije se Kovač obeshrabrio nakon prisilnog odlaska iz Bayerna, nastavio je raditi kako zna i umije.

"Točno tako, jer Kovač je mentalitetom više Nijemac, po svim radnim osobinama više pripada zemlji u kojoj se rodio. Takav sam dojam stekao još u ranoj fazi njegove igračke karijere kada sam ga upoznao dok je igrao u HSV-u. Ali, kada to govorim onda jasno mislim pozitivno. Jer, Kovač ima sjajnu disciplinu, a moram dodati, u karijeri sam radio s velikim trenerima. Od Weisweilera preko Zebeca do Happela. Svaki od njih je bio spreman trenirati po cijeli dan, a uz to su imali veliku disciplinu. Da, disciplina je ključ svega, a Kovač posjeduje tu disciplinu."

Važnu utakmicu za proboj prema vrhu dobio je Kovač pred dva dana upravo u dvoboju sa Borussijom Dortmund.

"Nikada nije lako ni jednostavno pobijediti Borussiju. Dortmund je institucija njemačkog nogometa, ekipa koja uz to posjeduje i kvalitetu potrebnu za uski vrh. Wolfsburg je dobio na upornost, na želju. Ne posustaju, melju protivnika. Rano su došli u vodstvo, potom igrali agresivno, držali prednost i na kraju potvrdili pobjedu. Vidi se ruka Nike Kovača. Momčad nema ekstra klase, ali pobjeđuje u seriji, i što je još bitno naglasiti, ne primaju pogodak."

Sve je jasno za Buljana, ali i onoga tko želi dublje analizirati situaciju u Vollkswagenovu gradu.

"Prošle sezone Wolfsburg je imao dosta problema, borio se za ostanak, mijenjao trenere. Nije jednostavno doći u takvu sredinu koja prvo traži stabiliziranje, a potom veliki rezultat. Svaki proces traži vrijeme, tako je i Kovaču trebalo vremena dok su igrači počeli usvajati njegove ideje. Danas je lako, danas je lijepo ući u svlačionicu i svi su zadovoljni. Nanizao je osam utakmica bez poraza, ali kako je bilo na početku. Trebalo je imati snage oduprijeti se tim kritikama, a Niko Kovač je dobio tu jako važnu bitku."

image
AFP

Čekaju ih Kramarić i Hoffenheim

Za kraj polusezone Vukovi u subotu odlaze na noge Kramarićevom Hoffenheimu. Uspješna je serije, momčad puna samopouzdanja.

"Nitko ne može predvidjeti što će biti u sljedećem kolu, ali evidentno je da je Kovač uspostavio mehanizme igre koja daje rezultat. Onog trenutka kada momčad uđe u pobjednički ritam, a Wolfsburg je definitivno to postigao, teško im se naći na putu. Kovač je imao uspjeha s Eintrachtom i Bayernom, dugo je bio igrač u Bundesligi. Odlično poznaje njemački nogomet, to je njegovo prirodno okruženje. Nema sumnje da će i s Wolsfburgom napraviti rezultat. Hoće li do Lige prvaka ili možda Europske lige, ne želim predviđati, ali nakon prošlogodišnjeg razočaravajućeg 12. mjesta, Wolfsburg će se s Kovačem vratiti na europsku scenu. Držim da je to pravi rezultat, jer u bundesligaškoj konkurenciji nije jednostavno preskočiti 10-ak stepenica", kazao je Buljan i zaključio:

"Po mom sudu, Kovač je pun pogodak za Wolfsburg koji je pokazao da ima manire velikog kluba. Nije promjena trenera uvijek prvo rješenje kada nema rezultata. Ostavili su Kovača kada nije išlo, jer su s pravom vjerovali u njega. Vjerovanje im se isplatilo."

REZULTATI WOLFSBURGA

DO REPREZENTATIVNE STANKE

Carl Zeiss - Wolfsburg 0:1 (K)

Wolfsburg - Werder 2:2 (B)

Bayern - Wolfsburg 2:0 (B)

Wolfsburg - Schalke 0:0 (B)

RB Leipzig - Wolfsburg 2:0 (B)

Wolfsburg - Köln 2:4 (B)

Eintracht F. - Wolfsburg 0:1 (B)

Union - Wolfsburg 2:0 (B)

Ukupno 8 2 2 4 6:12

OD REPREZENTATIVNE STANKE

Wolfsburg - Stuttgart 3:2 (B)

Augsburg - Wolfsburg 1:1 (B)

Wolfsburg - Borussia M. 2:2 (B)

Eintracht B. - Wolfsburg 1:2 (K)

Bayer - Wolfsburg 2:2 (B)

Wolfsburg - Bochum 4:0 (B)

Mainz - Wolfsburg 0:3 (B)

Wolfsburg - Borussia D. 2:0 (B)

Ukupno 8 5 3 0 19:7

Linker
21. travanj 2024 08:38