Tin Jedvaj progurao je loptu glavom preko vratara Belgijca Koena Casteelsa...
 AFP
Golijada u Bundesligi

Video: Jedvaj zabio Brekalu i ‘vukovima‘, a oduševio je i Haaland koji je slavio gol za pamćenje

Tin je odlično reagirao i ‘šokirao‘ vratara Wolfsburga, a za Danija Olma najgora moguća opcija...
Piše: Slaven KižlinObjavljeno: 16. svibanj 2020. 08:25

Počelo je i premda je bilo čudno bez zvučne kulise s tribina, Bundesliga se vratila nakon više od dva mjeseca u velikom stilu. Jučer je odigrano šest utakmica, danas se 26. kolo nastavlja dvobojima Mainz - Köln i Union Berlin - Bayern, a sutra će u večernjem terminu svoj dvoboj odigrati Werder i Bayer.

S posebnom pozornošću hrvatski navijači gledali su ogled između Augsburga i Wolfsburga. Čak tri Hrvata našla su svoje mjesto u početnim postavama, Jedvaj je zaigrao na mjestu stopera za domaće, koji su bili lišeni usluga trenera Herrlicha zbog nevjerojatnog gafa, otišao je 45-godišnjak u trgovinu kupiti si pastu za zube i kremu, zaboravivši da su momčadi u strogoj izolaciji uoči nastavka sezone. Tako je Herrlich propustio debitirati na klupi koju je preuzeo prije dva mjeseca.

S druge strane, trener Glasner uvrstio je u početnu postavu Marina Pongračića na mjestu stopera, te Josipa Brekala na lijevom krilu. Gosti su u prvom dijelu bili bolja momčad, imali su nekoliko prigoda, Brekalo je promašio s desetak metara. Tražili su i jedanaesterac nakon što je Jedvaj spasio svoju mrežu, a pri tome se napucao i u ruku. U smiraj prvog dijela Steffen je doveo Vukove u vodstvo.

Domaći su krenuli otvorenije u nastavku i vrlo brzo im se to isplatilo. Reakcija gostujuće obrane nije bila na razini, Max je ubacio iz slobodnog udarca, Brooks je nepretno poslao loptu prema svom golu, Casteels također nije dobro reagirao, odbio je loptu od grede na liniju, a najbrži je bio Tin Jedvaj, te glavom ugurao loptu u mrežu za izjednačenje. Bio je to njegov drugi gol u dresu Augsburga.

U 61. minuti Brekalo je izašao, a domaći su u 67. postigli novi gol. Međutim, nakon pregleda snimke poništen je zbog zaleđa. I kada je već izgledalo da će završiti bez pobjednika, gosti su došli do pobjede. Ubacio je Mbabu, lopta je prošla između Jedvaja i vratara Luthea, dočekao ju je Ginczek i ubacio u praznu mrežu.

U Dortmundu je odigran najveći derbi njemačkog nogometa, između Borussije i Schalkea. Prazne tribine nisu utjecale na kvalitetu izvedbe, domaći su odigrali odlično prvo poluvrijeme, premda su u derbi ušli znatno oslabljeni. Zbog ozljeda nisu igrali Reus, Witsel i Can, dok je Lucien Favre uoči dvoboja morao ostaviti na klupi načetog Jadona Sancha. No, to nije smetalo domaćine, sjajnu utakmicu odigrao je Julian Brandt.

Njemački reprezentativac bio je kreator svih opasnih akcija, a nakon njegovog odličnog dodavanja Hazard je u 29. minuti ostao sam na desnoj strani, Belgijac je odlično ubacio, a Haaland je nastavio tamo gdje je stao prije dva mjeseca. U svom devetom bundesligaškom nastupu došao je do 10. pogotka. Od tada je Borussia preuzela kontrolu u svoje noge i na odmor su crno-žuti otišli s dva gola prednosti. Pogrešno ispucavanje vratara Schuberta domaći su brutalno kaznili, Brandt je izbacio Guerreira na lijevoj strani, a Portugalac je sa 15 metara pogodio malu mrežicu.

Kako je završilo prvo poluvrijeme, tako je nastavljeno i drugo. Schalke je opet kažnjen zbog pogreške u sredini, Haaland je uzeo loptu na centru, Sane ga je zaustavio prekršajem, ali sudac Aytekin pustio je prednost jer je lopta došla do Brandta, koji ju je odmah proslijedio do Hazarda, a mlađi brat Realova Edena sa 17 metara pogađa za 3:0. Nisu tu domaći stali, svaku pogrešku gostiju brutalno su kažnjavali, opet je akciju započeo Brandt koji je otvorio lijevu stranu i Guerreira, portugalski reprezentativac krenuo je u sredinu, odigrao je dupli pas s Haalandom ostavši sam pred Schubertom i mirno poentirao.

Borussia je ovom pobjedom došla na bod do Bayerna, koji danas igra u Berlinu, pokazali su domaći da nisu odustali od utrke za naslov, slijedi im sada gostovanje kod Wolfsburga, a već za 10 dana, u utorak, 29. svibnja, u Dortmund stiže Bayern.
Hoffenheim je doživio težak domaći poraz od Herthe, koja je iskoristila neigranje Andreja Kramarića zbog ozljede. Fortuna i Paderborn su u derbiju začelja odigrali bez pogodaka, a veliki korak unatrag u borbi za naslov prvaka napravio je RB Leipzig, kojem je Freiburg oteo dva boda. Dani Olmo ostao je na klupi domaćina.

Linker
20. travanj 2024 03:48