ODD ANDERSEN Afp
REKORDNI TRANSFER

Povratak trenera od 25 milijuna eura! ‘Baš gradim tamo kuću, ovo je velika prilika za mene!‘

Julian Nagelsmann ušao je u povijest, a sad se od njega očekuju velike stvari
Piše: Slaven KižlinObjavljeno: 28. travanj 2021. 19:06

Jučer je i službeno potvrđeno kako će od 1. srpnja ove godine na klupu Bayerna sjesti Julian Nagelsmann. Mladi, tek 33-godišnji stručnjak postao je tako najskuplji trener u povijesti, Bavarci će naime morati platiti s bonusima čak 25 milijuna eura Leipzigu s kojim Nagelsmann ima važeći ugovor do 2023. godine.

Svojevrsni je to povratak doma mladog trenera, koji nikada nije krio da mu je san jednog dana trenirati Bayern, pamte se njegove riječi iz 2017. godine.

- Bayern ima veliki utjecaj na moje snove, živio sam u Münchenu, rodom se iz Landsberga, mjesta nedaleko od Münchena. Moja supruga i dijete uskoro će se preseliti tamo, jer gradimo obiteljsku kuću. München je moj grad. No, ako i nikada ne dobijem šansu trenirati Bayern bit ću sretna osoba, jer ja jesam sretan, ali priznajem treniranje Bayerna još bi me više usrećilo. Ipak, ne smatram da bih bio ispunjen ako i ne dobijem prigodu - kazao je tada Nagelsmann.

Četiri godine kasnije Bayern se odlučio za njega, za razliku od mnogih mu prethodnika, 33-godišnjak je dobio petogodišnji ugovor. To je još jedan dokaz koliko vjeruju u njegov rad, a ono što je Nagelsmann napravio s Hoffenheimom i Leipzigom stvarno je bilo na vrhunskoj razini. Mnogi su se, naime, šokirali kada je Dietmar Hopp, gazda Hoffenheima, dao prigodu 28-godišnjem trener u situaciji kada je njegova momčad bila 17. na tablici 14 kola prije kraja prvenstva sa šest bodova minusa za 15. Eintrachtom.

No, Nagelsmann je 14 utakmica osvojio 22 boda i ostavio Hoffenheim u Bundesligi. Tako je najmlađi trener u povijesti Bundeslige napravio prvi korak u seniorskom nogometu. No, daleko od toga da je bio nepoznat, već sa 26 godina bio je prvak Njemačke s U19 momčadi Hoffenheima.

Drugu sezonu na klupi Hoffenheima napravio je iskorak, završili su četvrti i izborili kvalifikacije za Ligu prvaka. U njima je u dvije utakmice bio bolji Liverpool, ali obje utakmice bile su vrlo izjednačene, a tragičar je postao Andrej Kramarić koji je promašio jedanaesterac u prvoj utakmici. Sljedeće sezone Hoffenheim je po prvi puta zaigrao u Ligi prvaka, a onda je stigao poziv iz RB Leipziga. Bikovi su platili pet milijuna eura za Nagelsmanna i mladi trener nastavio je tamo gdje je stao. U prvo sezoni odveo je Leipzig do polufinala Lige prvaka u kojem ih je svladao PSG, te do 3. mjesta u prvenstvu. Ove je još uvijek u igri za naslov prvaka, premda igra samo teorija, a u petak ga čeka važan ogled u polufinalu Kupa protiv Werdera u Bremenu. Sigurno da bi i on želio oprostiti se od Leipziga s prvim trofejem u povijesti kluba.

image
FRANK HOERMANN/SVEN SIMON Dpa Picture-alliance Via Afp

- Teška srca opraštam se o RB Leipziga, poseban je to klub, ali nikada nisam krio činjenicu koliko bih želio biti trenerom Bayerna, sada mi se pružila ta prigoda i to je za mene nešto posebno - rekao je Nagelsmann nakon objave kako će preuzeti Bayern.

- Julian Nagelsmann predstavlja novu generaciju trenera, unatoč svoje mladost već je ostvario impresivnu karijeru, uvjereni smo da ćemo s njime nastaviti s velikim uspjesima koje ostvarujemo posljednjih godina - objasnio je predsjednik Bayerna Herbert Hainer, a na njega se nadoveza član uprave i budući izvršni predsjednik kluba Oliver Kahn.
- Već to što smo potpisali s njime petogodišnji ugovor pokazuje koliko vjerujemo u njega.
Biti trenerom u Bayernu nije jednostavna stvar, najbolje je to osjetio aktualni Hansi Flick, ni šest trofeja u jednoj sezoni nisu mu dali prijeko potreban mir i nagnali su ga na odlazak. Nagelsmann tek treba vidjeti kako pronaći modalitet suradnje sa svima u klubu...


NAJVEĆE ODŠTETE ZA TRENER U POVIJESTI
25 milijuna eura - Julian Nagelsmann iz RB Leipziga u Bayern
16 milijuna eura - Jose Mourinho iz Intera u Real Madrid
15 milijuna eura - Andre Villas-Boas iz Porta u Chelsea
10,44 milijuna eura - Brendan Rogers iz Celtica u Leicestera
10 milijuna eura - Ruben Amorim iz Brage u Sporting Lisabon

NAGELSMANNOV UČINAK
Hoffenheim
136 utakmica
55 pobjeda
43 remija
38 poraza

RB Leipzig
90 utakmica
53 pobjeda
21 remi
16 poraza

Linker
21. travanj 2024 11:34