CHRISTOF STACHE Afp
BUNDESLIGA

Prepolovljeni Bavarci s juniorima traže osvetu za blamažu u Kupu, jedan Hrvat izvan stroja, drugi na klupi

Utakmicom Bayerna i Borussije iz Mönchengladbacha u petak započinje drugi dio prvenstva
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 06. siječanj 2022. 18:38

Bayern pod jakim utjecajem korone kreće po desetu uzastopnu titulu njemačkog prvaka s čime će pojačati rekordan niz u Bundesligi. Nakon prve polovice prvenstva ima devet bodova više od drugoplasirane Borussije Dortmund i čudo bi se moralo dogoditi da na kraju ne uđe u cilj kao osvajač krune.

U prvoj utakmici 18. kola, na otvaranju drugog dijela sezone na Allianz Arenu u petak u 20.30 stiže Borussia Mönchengladbach. Bavarce je kao i mnoge sasjekao Covid-19, te je ostalo u zraku hoće li se igrati. Imaju devetoricu zaraženih, ali odluka o odgodi nije donijeta. Zbog korone izvan ekipe su Sane, Coman, Davies, Hernandez, Neuer, Nianzou, Richards, Tolisso i Upamecano. Na Afrički kup nacija otišli su Choupo-Moting i Sarr, dok su naš Josip Stanišić i Leon Goretzka i dalje na listi ozlijeđenih. Od glavnih igrača na raspolaganju su Lewandowski, Müller, Sabitzer, Gnabry, Musiala, Kimmich, Pavard… Hrvat Gabriel Vidović trebao bi biti na klupi.

- Imamo desetoricu igrača prve ekipe i dvojicu vratara, koji mogu igrati. Razgovarali smo s DFL-om o tome. Postoje pravila koja govore da mora biti dostupno najmanje 16 igrača računajući i amatere koji su licencirani. Čini se da ćemo igrati, a kad je tako idemo i pobijediti - kazao je sportski direktor Bayerna Hasan Salihamidžić.

Trener Julian Nagelsmann u četvrtak je bio dobro raspoložen pred novinarima:

- Zašto bih sada plakao? Nisam od onih koji plaču, nikad nisam bio. Sigurno postoje klubovi koji kad idu u München kažu da je zapravo nepravedno što moraju igrati protiv ove svjetske momčadi. Moglo bi se nedvojbeno raspravljati je li utakmica pod ovakvim okolnostima fer i razumna u sportskom i zdravstvenom smislu, ali na kraju igrači su imali ista pravila i većina ih je vjerojatno poštivala. Ja još uvijek imam jedanaestoricu s mnogo igrača svjetske klase.

image

Corentin Tolisso

FRANCK FIFE Afp

Borussia je u Kupu matirala Bavarce sa senzacionalnih 5:0, ali u prvenstvu je potom igrala zapanjujuće loše, pa je tek na 14. mjestu sa samo pet pobjeda, ukupno 19 bodova, samo tri više od Arminije Bielefed koja je u zoni ispadanja. Njihov menadžer Max Eberl kaže kako je Bayern htio odgodu, ali njih to ne zanima. Iako, nije isključeno da dođe i do promjene do početka susreta u petak...

- Kako sada stvari stoje igrat će se - rekao je Nagelsmann u četvrtak i dodao:

- S trenerskog stajališta izuzetno mi je privlačno razmišljati kako koristiti igrače na pozicijama na kojima igraju rijetko ili nisu nikad. Priča o odgodi nije moj posao.

Korona nikad nije tako marširala kao ovih dana, nakon dvije godine u kojima je okrenula svijet naglavce i razotkrila mnogo toga, rekordne su brojke pozitivnih na testovima u brojnim državama, tako i među sportašima. Bayern zato puni ekipu s talentima, ali i nekim starijim igračima. Nagelsmann je pozvao da iz Španjolske, iz kampa U-17 nacionalne vrste dođu 16-godišnjaci Arijon Ibrahimović i Paul Wanner koji bi mogli ispisati povijest kao najmlađi igrači u Bundesligi u dresu Bayerna ako zaigraju. Skinuli bi s trona Jamala Musialu. Prvoj momčasdi priključili su se talentirani Bright Arrey-Mbi (18) i Taylor Booth (20), koji imaju profesionalne ugovore te Jamie Lawrence i Lucas Copado koji su amateri. Angažiran je i veteran Nicolas Feldhahn, 35-godišnji kapetan momčadi u regionalnoj ligi. Dobre su vijesti da Nicolas Süle nije teže ozlijeđen i mogao bi igrati, a Leon Goretzka vraća se nakon duge stanke, međutim radi individualno i možda će samo sjesti na klupu.

Niti Borussia nije ni približno kompletna. Ima četvorici pozitivnih: Bennetts, Doucoure, Scally i Zakaria, usto je Bensebaini na Afričkom kupu nacija, a Hofmann ozlijeđen.

Linker
19. travanj 2024 23:25