Youssoufa Moukoko sa suigračima iz njemačke reprezentacije (skroz desno)

 MATTHIAS KOCH/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA
ZVUČI POZNATO?

Razotkriven novi skandal: Rodni list nogometne zvijezde podigao prašinu, sad propada i veliki transfer?!

Vijest se pojavila tek tjedan nakon što su otkriveni nevjerojatni detalji iz jedne istrage
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 14. siječanj 2023. 10:33

Afrički nogometaši i godišta. Zvuči poznato? Naravno, jer nisu rijetki bili slučajevi u kojima su se igrači s tog kontinenta predstavljali mlađima nego što doista jesu.

Najnoviji slučaj dolazi iz Njemačke, a riječ je o mladoj zvijezdi Borussije Dortmund. Youssoufa Moukoko navodno je ipak stariji nego što se to mislilo...

Moukoko je rođen u Yaoundeu, glavnom gradu Kameruna, a 2014. je preselio u Njemačku gdje je usvojen. Vjerovalo se da mu je tek 18 godina, no najnovija otkrića sugeriraju da ima čak četiri više, odnosno da je star 22 godine!

Vijest se pojavila tek tjedan nakon što je otkriveno da čak 21 od 30 igrača kamerunske U-17 reprezentacije u službenim dokumentima nemaju navedenu ispravnu dob.

Austrijska Laola1 objavila je kako je tijekom 2022. godine otkriveno da se Moukoko zapravo zove Yousouffa Mohamadou te da je rođen 2000. godine.

Kako je navodna prevara otkrivena? Tako što je Moukokin posvojitelj poslao rodni list novinaru, a piše se i o tome kako je Moukoko u svojim ranim tinejdžerskim godinama navodno imao značajno starije partnerice.

image

Youssoufa Moukoko

KIRCHNER/MARCO STEINBRENNER/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA

Nogometni savez Njemačke (DFB) ‘nije želio komentirati spekulacije‘ nakon što mu je Daily Mail poslao službeni upit.

Još 2017. savez je oštro zanijekao bilo kakvu nelegitimnost igračeve dokumentacije u kojoj je navedeno da je rođen 20. studenoga 2004. godine.

‘‘DFB je već imao brojne intenzivne razgovore s Borussijom Dortmund na različitim razinama. Na zahtjev DFB-a za pomno razmatranje činjenica, odgovorni u Borussiji Dortmund uvijek ukazuju na autentičnost papira i dokumenata, koje poznaje i DFB. Nema, dakle, sumnje u ispravnost godina igrača. U ovom slučaju, DFB se oslanja na detalje matičnog kluba igrača‘‘, stajalo je u tom priopćenju.

Prije pet godina zanimljivu je izjavu dao trener Borussijine U23 momčadi Timo Preus.

- Mogu zamisliti da se njegove godine samo nagađaju. Možda je u stvarnosti godinu ili dvije stariji. Ali sigurno nema 17. Za njega je to jako teško. Nema mu se što zamjeriti, dečko ne vara niti bilo što takvo – rekao je tada Preus.

Prijevare u vezi s godinama već se dugo vežu uz afrički nogomet, čiji su se uspjesi na razini mladih reprezentacija često dovodili u sumnju zbog optužbi o ‘švercanju‘ starijih igrača. Optužbe su bile česte, no rijetko su vlasti pokretale ozbiljne istrage, pa je sve skupa ostalo u nekoj sivoj zoni.

Predsjednik Nogometnog saveza Kameruna Samuel Eto‘o pozvao je da se svi igrači odabrani za mladu reprezentaciju podvrgnu magnetskoj rezonanci kako bi se odredila njihova dob.

Moukoko je bio zanimljiv nekolicini klubova s Otoka, poput Newcastlea i Chelseaja, ali pitanje je što će biti s tim interesom nakon najnovijih optužbi koje sugeriraju da je mladi talent zapravo čak četiri godine stariji nego što ga se predstavlja...

Linker
05. svibanj 2024 05:50