CARMEN JASPERSEN Dpa Picture-alliance Via Afp
JEDAN OD NAJBOLJIH

Sjajni Gvardiol s maskom pokazao kakva je klasa! Kovač slavi novu pobjedu, poraz Kramarića, Sosa pauzira...

Protiv Werdera je odigrao vrlo dobro, nije se libio zračnih dvoboja, na tlu je bio neprelazan...
Piše: Slaven KižlinObjavljeno: 12. studeni 2022. 18:24

Samo tri dana nakon što je pretrpio ozljedu nosa i zadobio veliki podljev pod okom Joško Gvardiol u subotu je odigrao cijelu utakmicu na gostovanju u Bremenu, ne samo da je odigrao, nego je bio jedan od najboljih igrača Bikova koji su pobjedom kod Werdera skočili na drugo mjesto.

Veliki pomak napravio je i Wolfsburg, za Niku Kovača i njegove igrače stanka dolazi u krivom trenutku, u nizu su od devet utakmica bez poraza, u tom su razdoblju ostvarili šest pobjeda i tri remija, danas su preokrenuli u Sinsheimu i već su na bod od euro-pozicija.

Joško Gvardiol dokazao je nebrojeno puta da je poseban igrač, klasni stoper koji će uskoro srušiti rekord u odšteti za nekog hrvatskog igrača. Nakon što je u srijedu doživio ozljedu, bilo je mnogo analiza kako će to utjecati na njegovu psihu i prezentaciju na terenu. Nitko nije očekivao da će već treći dan od te nezgode pokazati da mu maska i ozljeda ne smetaju. Protiv Werdera je odigrao vrlo dobro, nije se libio zračnih dvoboja, na tlu je bio neprelazan, a u završnici utakmice baš je Gvardiol raščistio nekoliko gužvi koje su stvorili domaćini u lovu na izjednačenje.

Nisu gosti morali strepjeti za pobjedu, jer su bili bolji takmac, ali su previše toga promašili pa su u završnicu ušli s tek jednim pogotkom prednosti. Na kraju su održali tih 2:1 i barem na 24 sata postali su prvi pratitelj Bayerna. Bila je to šesta uzastopna pobjeda Bikova računajući i Ligu prvaka. S njome su pak oborili dva rekorda, naime, RB Leipzig ni jednom od 22 utakmice nije poražen od kluba koji je ušao u Bundesligu, a ovo im je bila ukupno 110. bundeligaška gostujuća utakmica i u njoj su stigli do 50. pobjede. Dosadašnji rekorder Bayern je trebao 16 dvoboja više.

image
THOMAS FREY Dpa Picture-alliance Via Afp

Wolfsburg je uhvatio ritam i za njih stanka zbog Svjetskog prvenstva stiže u krivo vrijeme. Nakon što su poraženi od Union Berlina uoči rujanske reprezentativne stanke, Vukovi su nanizali osam bundesligaških dvoboja bez poraza, pet pobjeda i tri remija, uz trijumf u kupu. Sjetimo se kako je nakon spomenutog dvoboja u Berlinu bio vrlo kritičan prema igračima i njihovoj prezentaciji, sada, manje od dva mjeseca kasnije, ima samo riječi pohvale za nastupe svoje momčadi. Posebno je bio sretan prezentacijom protiv Borussije D. tijekom tjedna, tada je rekao da su njegovi igrači odigrali "vrlo blizu savršenstva".

U subotu su opet iskazali karakter, baš kao i u Leverkusenu kada su gubili i primili posljednji pogodak u prvenstvu. Mreža Casteelsa mirovala je do 42. minuti, Baumgartner je probio nizozemskog vratara nakon 326 minuta. Ipak, nisu Vukovi izgubili tlo pod nogama, naprotiv, u sudačkoj nadoknadi Kabak je zabio u vlastitu mrežu.

Kovačeva momčad do vodstva stigla je u 56. minuti, gol je postigao Baku, na kraju se pokazalo da je taj pogodak bio i posljednji na utakmici. Domaći su imali nekoliko prigoda za izjedančenje, ali njihova negativna serija traje i dalje. Od 10. rujna i slavlja nad Mainzom dobili su tek dvije utakmice i to obje protiv Schalkea, prvo u Bundesligi, potom i u kupu. Andrej Kramarić je igrao do 73. minute, a Josip Brekala nije bio u zapisniku za goste.

Dvije utakmice Herthe Ivan Šunjić odgledao je s klupe, u subotu je pak odradio svih 90 minuta u važnom domaćem trijumfu nad Kölnom. Maknula se Stara dama s pozicija koje vode ili u niži rang ili u dodatne kvalifikacije. Filip Uremović ostao je na klupi domaće momčadi.

Hertha je preskočila Stuttgart koji je poražen kod Bayea u Leverkusenu. Apotekari su ostvarili treću pobjedu u nizu, pa su odmaknuli od zone ispadanja. Gosti su bili oslabljeni jer nisu mogli računati na Bornu Sosu, koji je u pobjedi protiv Herthe tijekom tjedna zadobio udarac te nije bio spreman za ovaj dvoboj. Međutim, ozljeda je lakše prirode i lijevi branič bit će spreman za Mundijal.

Dugo je izgledalo da će Bochum bez borbe spuznuti u niži rang, ali subotnjim trijumfom u Augsburgu uhvatili su priključak s konkurentima i najavili da će se boriti do kraja kako bi izbjegnuli povratak u drugoligaško društvo u kojem su bili do protekle sezone.

Nogometaši Bayerna osigurali su najmanje četiri boda prednosti pred najbližim konkurentima za drugi dio njemačkog prvenstva, nakon što su u Gelsenkirchenu svladali domaći Schalke sa 2-0.

Za desetu pobjedu Bayerna strijelci su bili Serge Gnabry (38) i Maxim Choupo-Moting (52), a kod oba pogotka asistent je bio Jamal Musiala.

Hrvatski reprezentativac Josip Stanišić ušao je u igru u 72. minuti zamijenivši na lijevom boku Lucasa Hernandeza.

Schalke je doživio i deseti poraz u ovoj sezoni te je sa devet bodova uvjerljivo zadnji.

Linker
25. travanj 2024 06:30