UWE KRAFT Afp
MIŠLJENJE IZBORNIKA

Southgate uvjeren da je odlazak Kanea iz Tottenhama dobar i za reprezentaciju, a evo zašto bi mogli profitirati

‘Za igrače takve promjene potencijalno mogu biti i problematične, ali on se mora dokazivati u novom klubu‘
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 04. rujan 2023. 23:03

Nakon gotovo dva desetljeća u Tottenhamu, Harry Kane je u ljetnom prijelaznom roku preselio u Bayern. Njemački prvak Spursima je za dovođenje kapetana engleske reprezentacije platio 100 milijuna eura, a dodatni prihod bit će ostvaren kroz bonuse.

Engleski izbornik Gareth Southgate smatra kako bi transfer 30-godišnjeg centarfora mogao biti od koristi i nacionalnoj momčadi.

- Iz sebične perspektive engleske reprezentacije, mislim da je za njegovu budućnost dobro što je pronašao sredinu u kojoj će biti miran sljedećih par godina. Za igrače takve promjene potencijalno mogu biti i problematične, ali dobro je za njega to što se mora dokazivati u novom klubu. Jako dugo je bio u jednom klubu, a sad se u novoj sredini mora dokazivati novim suigračima, stožeru i navijačima, a tu je i životno iskustvo prilagodne na novu zemlju. Mislim da je u cijeloj priči puno pozitivnih stvari – istaknuo je Southgate uoči reprezentativnog okupljanja u kojem će Engleska odigrati kvalifikacijski susret s Ukrajinom i prijateljsku utakmicu sa Škotskom.

Kane se nada da će s Bavarcima osvajati trofeje, što mu nije pošlo za rukom u Tottenhamu s kojim je poražen u finalima Lige prvaka i Liga kupa.

- Siguran sam da bi za njegovo samopouzdanje to bilo briljantno. Nisam siguran da će postati bolji igrač, ali mogli bi postojati drugi aspekti mentaliteta zbog kojih će mu ova promjena pomoći. Bundesliga je malo drugačija od ostalih liga, više je tranzicijska. Postoji i intenzitet. Imat ćemo podatke o tome s treninga i utakmica, moći ćemo sve pozorno pratiti.

Southgate vjeruje da bi Kaneov prijelaz u Bayern mogao rezultirati i promjenom njegova načina igre.

- Velika razlika za njega bit će u tome što će u velikom broju utakmica Bayern biti izrazito dominantan, puno će se igrati u suparničkoj trećini, stoga će i on puno više igrati u kaznenom prostoru nego što je to bio slučaj u posljednjih nekoliko sezona – zaključio je engleski izbornik.

Kane je najbolji strijelac u povijesti engleske reprezentacije s 58 pogodaka u 84 nastupa, dok je u prva tri kola Bundeslige za Bayern zabio tri gola i jednom asistirao.

Linker
30. travanj 2024 08:09