SWEN PFORTNER Dpa Picture-alliance Via Afp
ISKUŠENJA ZA HRVATE

Spektakularan nogometni vikend: Kramarić na Bayern, Budimir na Barcu, hrvatski treneri kroje vrh u Italiji!

U subotu i nedjelju neki će naši nogometaši i treneri na drugim stranama imati moćne momčadi
Piše: Ivo KneževićObjavljeno: 12. ožujak 2022. 08:40

Četiri uzastopne pobjede nanizao je u posljednjih mjesec dana Hoffenheim, četvrta momčad Bundeslige. Andrej Kramarić i njegovi suigrači nalaze se u bitci za mjesta koja vode u Ligu prvaka. Dva boda više ima treći Bayer, dok RB Leipzig i Freiburg imaju dva boda manje na petom i šestom mjestu. Raspored i nije baš na njihovoj strani, do kraja sezone će se morati susresti sa sve tri spomenute momčadi. Uz to, najveći izazov stiže već danas, susret s vodećom ekipom Bundeslige Bayernom.

Hoffenheim će igrati doma na svojoj PreZero Areni, gdje je i dalje uspomena na prošlosezonsku pobjedu svježa. Domaćini su tada slavili sa 4:1, a upravo je Kramarić briljirao s dva pogotka u drugome dijelu. Hrvat je Bayernu zabio i u drugoj utakmici prošle sezone, jedini pogodak u porazu u gostima (također 4:1). U posljednjem međusobnom dvoboju Bayern je slavio s 4:0, bilo je to deveto kolo tekuće sezone.

Vraća se Nagelsmann

Podsjetimo, ovo je i povratak Juliana Nagelsmanna kod svog bivšeg kluba Hoffenheima, po prvi put kao trener Bayerna. On je iskustvo u Hoffenheimu nazvao predivnim, formativnim godinama svog trenerskog života, pa komentirao i formu u kojoj se Hoffenheim nalazi:

- Protivnik je nevjerojatno opasan. Pobijedili su svoje četiri posljednje utakmice i to s vrlo dobrom statistikom. Uvijek pronalaze dobru ravnotežu između riskantnijih i jednostavnijih napada - izjavio je Bayernov trener.

Bavarci u susret ulaze, naravno, s velikom dozom novostečenog samopouzdanja nakon uvjerljive pobjede protiv RB Salzburga (7:1) u uzvratnoj utakmici osmine finala Lige prvaka.

image

Ante Budimir

DAX IMAGES Nurphoto Via Afp

Još jednog napadača Vatrenih ovog vikenda čeka teška utakmica. Ante Budimir i Osasuna će, naime, u nedjelju gostovati na Camp Nou kod Barcelone. Katalonci poraz u domaćem prvenstvu nisu vidjeli još od 16. kola, odnosno početka prosinca. Uz to, po formi su u posljednjih 10 i 5 kola najbolja momčad cijele lige, čak ispred Real Madrida. Budimir kao igrač ni s Mallorcom, ni s Osasunom još nije uspio svladati Barcelonu u pet pokušaja. Međutim, može se pohvaliti s dva pogotka na Camp Nou u porazu iz 2019. godine.

Veliki su izazovi i pred hrvatskim trenerima u Serie A. Splitski trenerski dvojac Igor Tudor i Ivan Jurić skoro su pa već i sada premašili sva očekivanja za sezonu, a sada imaju priliku poremetiti planove konkurentima za titulu prvaka. Naime, Tudor i njegova Verona će u nedjelju dočekati Napoli, dok će Jurićev Torino ugostiti aktualnog prvaka Inter. Prije njih će, već danas, svoju utakmicu 29. kola odigrati Milan doma protiv Empolija, te ako pobjedi, Rossoneri će biti u odličnoj poziciji sa svim pritiskom na Napoliju i Interu.

image

Igor Tudor

ETTORE GRIFFONI Nurphoto Via Afp

Prekid niza?

Nedavne su utakmice već pokazale da su kiksovi Napolija i Intera mogući. Napoli, primjerice, nije pobijedio u već tri uzastopna međusobna susreta protiv Verone, jednom su čak i izgubili. Sjajan je posao prošle sezone radio Jurić, što je sada nastavio i Tudor s remijem u prošlom okršaju i to u gostima.

O Jurićevu učinku protiv vodećih klubova ne treba previše govoriti. Tko je pratio Serie A posljednje tri sezone zna da ne postoji taj klub koji se nije namučio protiv Jurićeve Verone. Splićanin će to večeras pokušati ponoviti s Torinom koji, treba naglasiti, nije u najboljoj formi. Bikovi nemaju pobjedu u već šest uzastopnih kola, s tri poraza u tom nizu.

- Inter je momčad napravljena od prvaka koja može zabiti u svakom trenutku, ali probat ćemo pobijediti. Nadam se da ćemo nastaviti s dobrim nastupima, jer unatoč rezultatima, svi podaci ukazuju na to da radimo dobar posao - najavio je jučer Jurić.

Njegov će Torino u slučaju pobjede izjednačiti prošlosezonski učinak od 37 bodova, s još čak deset utakmica do kraja sezone.

Linker
27. travanj 2024 03:43