RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
BORNA SOSA ZA SN

‘Spreman sam za korak dalje! Barcelona, Bayern? Gdje ima dima, ima i vatre! Znam za neke informacije...‘

‘Prije svega, velika želja i cilj mi je dobiti Francuze! Već nam ih je svima preko glave‘, kaže Sosa
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 31. svibanj 2022. 13:43

Borna Sosa sa Stuttgartom je 14. svibnja u trileru zadnjeg kola izborio ostanak u elitnoj Bundesligi, pa je do okupljanja reprezentacije imao nešto vremena i za odmor.

- Bio sam u Dubaiju, tamo je toplije nego kod nas, ugodno za kupanje. Vratio sam se u subotu. Kod mene nema ništa novoga, stara djevojka, stari ljubimci, sve je mirno kako i treba biti. Pravi “godišnji” imat ćemo nakon Lige nacija, očekujem tri tjedna - kazao nam je odlično raspoloženi Sosa, koji je morao “ubiti” nešto dužu stanku kao i svi koji nisu imali obveze nakon kraja njemačkog prvenstva. Na arapsko tlo i klimu je aklimatiziran, nakon Dohe sada i Dubai, sve u dva mjeseca...

- Da, ja sam spreman za Svjetsko prvenstvo - nasmijao se.

Petak i prvi susret je pred vratima, u Osijek stiže Austrija, jeste li popričali sa Sašom Kalajdžićem, suigračem u Stuttgartu i izabranikom Ralfa Rangnicka?

- Jesam, naravno. Njemu u Osijek dolaze svi prijatelji i cijela obitelj. Žive u Beču, a inače su iz Srbije. On se rodio u Beču, a otac u Bosni, odakle je otišao u Srbiju. Prvi put će igrati u Hrvatskoj i njima je to također doživljaj. Jako se veseli toj utakmici, a siguran sam da će biti lijepa.

Jeste li se “dogovorili” tko će pobijediti?

- Nismo imali zadirkivanja u tom smislu, složili smo se da će biti dobra utakmica i radujemo se što ćemo se susresti jedan protiv drugoga. Nas dvojica imamo posebno prijateljski odnos i lijepo je što obojica igramo za svoju reprezentaciju.

Da su na istoj valnoj dužini savršeno se vidi na terenu - Kalajdžić, kad je bio zdrav, dao je brojne golove na Sosine asistencije. Ovaj put na jedvite jade spasili su se od doigravanje za ostanak...

- Uspjeli smo to učiniti na dramatičan način, ali za pamćenje. Ne doživi puno igrača u karijeri da mu cijeli stadion uleti na teren. To je vrhunski doživljaj.

Slavili ste kao da ste osvojili Ligu prvaka.

- To je apsolutno. Naši su navijači specifični, žive za klub, kad smo bili u drugoj ligi na svakoj utakmici je bio sto posto rasprodan stadion. Nevjerojatan podatak. Poklopilo se da je Borussia Dortmund zabila u 84. minuti protiv Herthe, a mi Kölnu u 90+2. minuti. Nezamislivo je što se događalo u tih sedam-osam minuta.

Kalajdžić je dao prvi gol, Japanac Endo taj spasonosni za 2:1.

- Euforija je bila fantastična.

Pretpostavljamo da ste sa svojom sezonom individualno zadovoljniji nego dometima ekipe. U 28 nastupa po SofaScoreu imate prosječnu ocjenu 7,26 i, što je posebno zanimljivo, držite konstantu, primjerice, na zadnjih o-ho-ho susreta nikad niže od 7,1.

- Istina je da je to za mene osobno bila druga uzastopna jako uspješna sezona. Tijekom nje dosta se toga događalo i u reprezentaciji i u klubu. Završio sam s dva pogotka i jedanaest asistencija u kupovima i Bundesligi. Mi smo kao klub zabili sve zajedno 40 golova, dakle, sudjelovao sam u tridesetak posto. Kako smo često igrali obranu s četvoricom, te nisam kao lani bio samo lijevi bočni, nego i lijevi bek, jasno je da ne mogu biti drugo nego zadovoljan. Najbolji sam “scorer” u ekipi, kad se zbroje golovi i asistencije, što je čak i malo čudno s obzirom na poziciju. Tako je ispalo jer Saša Kalajdžić je bio dugo ozlijeđen, neki drugi se nisu snašli dobro. Zato je rezultatski bilo malo teže, no za mene je bila jako uspješno i napravio sam ozbiljan napredak. Mislim da sam sada spreman za korak dalje.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

To je, dakako, transfer i izazov u jačem klubu. Piše se po medijima da Stuttgart traži 25 milijuna eura.

- Imam klauzulu koja je 25 milijuna eura, postavili smo je zajedno s klubom. oni bi s tom cifrom bili zadovoljni, s kojim postotkom više ili manje. Vrti se oko toga. Na tržištu je i dalje stanje teško, zbog cijele situacije u svijetu, ali vidjet ćemo što će se dogoditi. Vrlo sam pozitivan oko toga, kao i mi svi zajedno, vjerujemo da će se dobro završiti i za mene i za Stuttgart.

To bi značilo unosan prijelaz. Pisalo se o velikim imenima, Barceloni, potom Bayernu...

- Znate i sami, kad krene prijelazni rok priča se na sve strane, ali najbolja rečenica jest – gdje ima dima ima i vatre. To je uvijek bilo i bit će. Osobno znam za neke informacije, za neke ne znam, ali sigurno je da su one tu, da se to vrti i o tome razgovara. Svi sad slažu ekipu, govori se o mnogim igračima da bi mogli promijeniti klubove, poznato je tko igra u Ligi prvaka i nekom drugom natjecanju... To će krenuti. Kad bukne u lipnju, mislim da će biti jako puno transfera.

Mogu li se igrači koncentrirati na utakmice kad traju upiti, pregovori, ponude, tko obavi posao i potpisi?

- Možemo. Nije to problem. Eto, ove sezone sam odigrao 38 susreta, to je sastavni dio našeg posla. Utakmice su nam već postale kao trening, toliko smo ih odradili. Čak i meni koji nemam u nogama tisuću nastupa, nego 150. Jednostavno, isključiš se iz svega i igraš.

Bundesliga ili neka druga?

- Ne odbacujem niti jednu dobru opciju.

U Ligi nacija pobjednički start s Austrijom puno bi pomogao za mirniji nastavak, ali i za ostanak. Protekli put su nam tri domaća boda sa Švedskom na kraju donijela nastavka natjecanja u eliti. Tko su najveće prijetnje od Austrijanaca? Osim Kalajdžića?

- Imaju puno klasnih igrača od kojih može stići opasnost. Od napadača Marka Arnautovića iz Bologne, potom Konrada Laimera iz RB Leipziga, za kojeg se govori da bi mogao ići u Bayern, Marcela Sabitzera, koji jest u Bayernu, pa još niz jako dobrih poput Valentina Lazara, koji igra za Benficu, a znam iz Bundeslige i Stefana Lainera iz Borussije Mönchengladbach, Davida Alabu iz Reala... Austrija je jako kvalitetna ekipa. Saša je u formi. Dakako, ne znam tko će točno igrati, no sigurno je da će biti zanimljiva utakmica za nas i za njih. Mi smo favoriti, dapače, tako ćemo se i postaviti, a domaćini smo.

Preuzeo ih je Ralf Rangnick, nakon što je ostao bez posla u Manchester Unitedu.

- Njemu će to biti prva utakmica, pa je pitanje što će ponuditi. Veliko je ime u Njemačkoj, legenda, napravio je RB Leipzig i Hoffenheim kakve danas znamo. Nije dosad vodio reprezentaciju, to je ipak nešto drugačiji posao.

Što Hrvatska može napraviti u četiri lipanjske utakmice? Loše je bilo u dva ranija ciklusa u Ligi nacija. Kako vi igrate prvi put ne morate se opterećivati s time...

- Nije lako, ali kako nije lako nama, nije niti protivnicima. Nikome nije jednostavno igrati protiv Hrvatske. U ovoj akciji imamo dvije utakmice protiv Francuske, koju nikad nismo dobili u povijesti. Mogu reći da su oni favoriti, ipak su svjetski prvaci, ali vidjet ćemo što će se dogoditi. Imamo veliku želju i motiv da već jednom pobijedimo Francusku. Svima je preko glave Francuske u svakom sportu, ne samo u nogometu. To je meni najveći cilj i želja. Naravno, i u ostale dvije utakmice s Austrijom, u kojoj smo favoriti, i Danskom u Kopenhagenu, nastojat ćemo napraviti dobar rezultat jer svakome je ljepše otići na odmor s dobrim osjećajem.

image
ALEXEY FILIPPOV Sputnik Via Afp

Zašto nam je Francuska od 1998. tako problematična? Postoji li osim njihove vrhunske klase još neki razlog jer Hrvatska je znala matirati mnoge, također moćne ekipe?

- Kad vidite kakvi igrači nisu niti na popisu izbornika ili vrlo malo igraju, jasno je o koliko se kvalitetnoj momčadi radi. To je glavni razlog što nemamo s njima povoljna iskustva. Uzmite samo Comana iz Bayerna, koliko rijetko dobije šansu... Vrijednost im je vrhunska, a osim toga i ne pašu nam. Sad imaju Mbappea kao najboljeg igrača na svijetu, Benzemu, koji igra u transu u 35. godini, jednostavno su jaki. Bili i bit će.

Izbornik Zlatko Dalić je rekao kako nikoga neće forsirati da igra sve četiri utakmice, no Modrić tvrdi da je pripravan za puni program od Osijeka do ponovno St. Denisa u kojem je po peti put podigao pobjednički pehar Lige prvaka.

- Svi smo spremni igrati sve četiri, ali kako su u deset dana, to je fizički jako zahtjevno i riskantno. Međutim, u glavama smo redom za to da igramo svaku.

S prvog popisa nema Ivana Perišića, koji je otpao zbog ozljede, još ranije je i Dejan Lovren aut iz istog razloga. Njega nije bilo niti u Kataru, ali izostanak Perišića je veliki hendikep?

- Je, apsolutno, to je jedan od najvećih hendikepa koji nas je mogao zadesiti. No, to je tako, uvijek se kaže - koga nema bez njega se mora i može. Postoje igrači koji su ga sposobni dostojno zamijeniti i dati sve od sebe.

Modrić će imati šansu za još jedan trofej Lige prvaka

Sosa je prokomentirao pobjedu Reala nad Liverpoolom u finalu Lige prvaka.

- Real je na kraju dana zaslužio proslaviti s trofejem jer izbacio je sve favorite koje je mogao. U finalu je bio bolji u drugom poluvremenu i to je naplatio. Takva su ekipa koja zabija golove ni iz čega. Imali su golmana Courtoisa na visokoj razini, obranio je apsolutno sve. Svaka čast.

Luka Modrić je peti put prvak Europe, gdje mu je kraj?

- Što bih rekao o njemu? Dosad je samo Cristiano Ronaldo u novoj eri Lige prvaka imao pet titula, sad su se priključili dečki iz aktualne postave Reala. Što pričati o njima, pobjednici su pet puta od 2014. godine.

Modrić je odmah izrazio nada da mu nije zadnja titula najboljeg na kontinentu.

- Igrat će još jednu sezonu u Real Madridu, vjerojatno misli na tu. Kasnije nitko ne zna što će se događati. U svakom slučaju, imat će priliku - ustvrdio je Sosa.

Bolju skupinu u Kataru nismo mogli ni sami izabrati

Na Svjetskom prvenstvu čeka nas skupina u kojoj su Maroko, Kanada i Belgija. Kako gledate na posao u Kataru?

- To je skupina od koje bolju nismo mogli ni sami izabrati. Ne govorom da je laka, ne, nije laka nego teška, ali šanse za prolaz su vrlo realne. Mi ćemo se sigurno postaviti kao favoriti za jedno od prva dva mjesta, zato što to jesmo. Igrat ćemo te utakmice s ciljem da se plasiramo u nokaut-fazu.

Imamo hipoteku srebra iz Rusije...

- Naravno, mi smo ti koji bismo trebali dalje. A potom će se vidjeti...

Brekalo je zaslužio iskorak u karijeri

Prijatelj i kum Josip Brekalo napustio je Torinu, slažete li se s njegovom odlukom?

- Torino je imao opciju prvokupa, da je rekao kako će ga kupiti, napravio bi to. Nisu se na kraju uspjeli dogovoriti, tako da se to nije dogodilo. To je za Josipa pozitivno, ima još godinu dana ugovora s Wolfsburgom, a Niko Kovača je tamo došao za trenera. Ima mogućnost ostati, ali i otići. Zadovoljan je i sretan s time, u povoljnoj je poziciji i siguran sam da će na kraju biti sve dobro za njega. Zaslužio je to, odigrao je dobru sezonu, sad kad nema Perišića dobit će i malo više šanse u reprezentaciji. Uvjeren sam da će napraviti još taj jedan iskorak naprijed koji zavrjeđuje i treba učiniti. I to je to.

Dakle, zbog Nike Kovača su veće šanse da ponovno zaigra za Vukove? Izgledalo je da mu taj klub više nije atraktivan.

- I meni se tako činilo, međutim, to se brzo promijeni. Stigao je Kovač, koji je Hrvat i to je odmah druga slika. Pritom je bitno što će biti brzo slobodan igrač ako ostane jer ima ugovor još samo jednu sezonu.

Postoji li barem pet posto mogućnosti da zaigrate zajedno?

- Iskreno, mislim da ovaj put ne, ali za nekoliko godina možda da.

Linker
18. travanj 2024 19:58