Privatni album
INTERVJU: DION DRENA BELJO

‘Sreći nema kraja! Da mi je ovo netko rekao prije dvije godine... Najbliže Modriću sam bio kad mi je dao dres‘

‘Ne mogu reći da sam očekivao Dalićev poziv, ali kada igraš na visokoj razini, naravno da se nadaš‘
Piše: Nikola PatkovićObjavljeno: 24. svibanj 2023. 23:46

Kada posljednje dvije godine stave u vremensku traku, Dion Drena Beljo i njegova obitelj mogu samo isijavati sreću i zadovoljstvo zbog puta koji su odabrali, i odluke da odbiju ponude Sampdorije, Dinama... te da njegov put grade preko matične Cibalije i Osijeka, kao prirodan razvoj mladog nogometaša. Preskakanje stepenica, kad je riječ o hrvatskoj nogometnoj djeci, u 99 posto slučajeva osuđeno je na neuspjeh. Beljo je još jedan dokaz tome, a potvrda pravog odabira stigla je u ponedjeljak, kada se mladi napadač Augsburga našao i na popisu Zlatka Dalića za završni turnir Lige nacija.

- Uh, da mi je netko, kada sam odlazio u Istru kao igrač Osijeka II, koji je u sezoni prije zabio svega 3-4 gola, rekao da ću za dvije godine biti u reprezentaciji s jednim Modrićem, Kovačićem, Perišićem, Brozovićem, Kramarićem, Vidom... igračima koji su osvojili svjetsko srebro i broncu, ne bih mu vjerovao. Zaista sam presretan i samo želim nastaviti dalje jednakom snagom, poboljšavati se u svakom smislu - javio nam se Dion u ponedjeljak navečer, nakon što su mu završile sve klupske obveze. A one nisu malene, jer je pred Augsburgom završnih 90 minuta, u kojima protiv Borussije Mönchengladbach trebaju zadržati poziciju koja ih ostavlja u Bundesligi. No, prvo još malo o reprezentaciji.

Tu sam i za U21

- Ne mogu reći da sam očekivao poziv, ali kada igraš na nekoj visokoj razini, naravno da se nadaš, jer je to najveća moguća potvrda tvog rada i truda. Mojoj sreći nema kraja - iskren je Beljo, koji se ne zamara previše time hoće li biti među 23 u Ligi nacija, ili će ranije završiti kod Dragana Skočića i na završnici EP-a U-21.

- Moguće je da budem na oba natjecanja, ali kako god bude, ja sam na dispoziciji i dat ću svoj maksimum gdje god bio - govori s mladenačkim žarom 21-godišnjak koji, kaže, dosad nije imao priliku biti blizu našim reprezentativnim vedetama.

- Najbliže sam bio Modriću, kada sam za 17. rođendan dobio na dar njegov dres iz Reala, u kojem je igrao gradski derbi s Atleticom - nasmijao se Dion, kojemu se sada približio dan u kojem će stati uz bok i na isti teren s našim nogometnim veličinama.

image

Dion Drena Beljo

ŽELJKO HAJDINJAK/Cropix

- Svaka minuta provedena na treningu s njima samo me može obogatiti i oplemeniti. Radujem se tome neizmjerno, ali isto tako u fokusu mi je da kao momčad budemo što bolji. Hrvatska na finale Lige nacija odlazi s velikim ambicijama, jer je, premda često neopravdano osporavana, dokazala da je sposobna za velike stvari, pa tako i osvojiti Ligu nacija. Nema toga što Hrvatska ne može. Kad je riječ o EP-a U-21, imamo dosta ozlijeđenih igrača, nije bajno stanje, ali svejedno imamo jako dobru momčad, nitko nas ne smije podcijeniti; konačno, pokazali smo i protiv Engleske da možemo sve pobijediti - poručio je prvi napadač U-21 reprezentacije, i vjerujemo, buduća ‘‘devetka‘‘ A reprezentacije. No, Dion, iako božanskog imena, ne živi u oblacima, već čvrsto hoda zemljom, svjestan da je svaki dan novo dokazivanje.

Sve ide svojim tijekom

- Sve ide nekim svojim redom. Cibalia, Osijek II, Istra, Osijek i sada Bundesliga. Uvijek sam gledao da idem stepenicu po stepenicu, da budem na mjestu koje će biti najbolje za razvoj moje karijere. Nekima je bilo nevjerojatno što smo odbili Italiju i ostali u Cibaliji, u 3. ligi, ali pokazalo se ispravnim što nisam trčao za novcem, velikim imenima, klubovima, nego sam birao korak koji će mi najviše koristiti. Nismo mogli znati da će tako i biti, ali imali smo taj neki unutarnji osjećaj, koji se pokazao ispravnim - kaže Vinkovčanin.

Danas će reći da mu je odlazak u Istru "možda dosad i najbolji potez u karijeri". Prihvatili su ga objeručke, a u treneru Gonzalu Garciji našao je stručnjaka i prijatelja od kojeg je puno naučio, i s kojim je i danas u kontaktu. Žao mu je što Istra nije izborila Europu. S druge strane, drago mu je što Osijek jest, jer mu je i osječka prošla jesen bila bitan korak do transfera u Bundesligu. Sretan je što će se Europa igrati na Pampasu, a o Osijeku sve zna i preko prijatelja Adriana Leona Barišića. Iskoristio je priliku i da pohvali Miereza, "od kojeg sam puno naučio, ali moram reći da do danas još nisam vidio igrača koji bolje igra glavom od njega." No, njegova sadašnjost je Augsburg i borba za ostanak.

- Poslije Berlina mislili smo da smo sigurno ostali u ligi, a onda se u posljednja dva kola dogodi da nijedna momčad ispod nas ne izgubi, nego pobjeđuju ili remiziraju. I sada nam dođe Dortmund, koji sanja titulu, nama gori pod nogama, dobiješ crveni karton u 30. minuti, i bilo je teško izbjeći poraz. Idemo sada u ‘Gladbach, sve je otvoreno, ali sve ovisi o nama, i vjerujem da ćemo osigurati ostanak. Drugi scenariji me ne zanimaju - poručio je napadač Augsburga, koji je u 17 nastupa zabio tri gola i triput asistirao.

- Iskreno, očekivao sam i koji gol više, iako to možda nije bilo realno, ali takav sam, postavljam si visoke ciljeve i očekivanja, vjerujem da mogu dosegnuti maksimum. No, nisam nezadovoljan, propustio sam samo jednu utakmicu, što je velik doseg za nekoga tko je u ovim godinama došao iz HNL-a u Bundesligu. Trener mi vjeruje, konačno tražio je baš mene, što mi je dodatni motiv i poticaj. Mislim da sam se dobro adaptirao, a da će sljedeća sezona biti još bolja - istaknuo je Beljo, kojega smo upitali i koji je igrač na njega ostavio najjači dojam.

- Jude Bellingham. Mislim da je on možda najbolji vezni igrač na svijetu - poručio je Dion, a onda za kraj i prognozirao rasplet Bundeslige.

- Dugo nije bilo ovako napeto. Dva kluba u borbi za prvaka, četiri za ostanak. Mislim da će Borussia biti prvak, što je dobro za promjenu i osvježenje lige, a što se tiče ostanka, mi ćemo ostati, a ostalima kako bude.

Linker
26. travanj 2024 00:46