AFP
BRZI USPON

‘Što sam sve upropastio i promašio!‘ Haaland je u kratkom vremenu postao zvijezda, ali nije zadovoljan

Bundesligaš je platio samo 20 milijuna eura za dečka kojeg je tražilo pola Europe
Piše: Slaven KižlinObjavljeno: 26. rujan 2020. 09:15

Borussia Dortmund suvereno je otvorila novu bundesligašku sezonu. U derbiju kola crno-žuti su sa 3:0 ispratili imenjakinju iz Mönchengladbacha, a dodatnu vrijednost toj pobjedi daje činjenica da su se u početnoj postavi našla dva tinejdžera, dečki koji još nisu punoljetni, Giovanni Reyna i Jude Bellingham.

Ne samo da su bili u početnoj postavi, nego je momčad iz Dortmunda povela nakon njihove akcije, mladi Englez Bellingham asistirao je Amerikancu za prvi bundesligaški pogodak. Lucien Favre osim dvojca 17-godišnjaka u početnu postavu uvrstio je i dvojac 20-godišnjaka, već afirmirane Jadona Sancha i Erlinga Haalanda, potonji je s dva pogotka riješio pitanje pobjednika i nastavio svoj golgeterski niz.

Norvežanin je stigao u Borussiju protekle zime, bundesligaš je platio samo 20 milijuna eura za dečka kojeg je tražilo pola Europe. Protekle jeseni Haaland je, naime, zaludio nogometni svijet igrama i golovima u dresu RB Salzburga, zabijao je kao na pokretnoj traci, jasno je bilo da ga austrijski prvak neće moći zadržati. Sam se odlučio na odlazak u Borussiju smatrajući da je to pravi korak u njegovu daljnju razvoju. I za sada mu ide dobro, odigrao je 16 bundesligaških utakmica, postigao je 15 pogodaka, no on smatra da je trebao biti još efikasniji. Nedavno je dao veliki intervju za Ruhr Nachrichten i na pitanje kako je zadovoljan s prvih devet mjeseci provedenih u Dortmundu dao je vrlo zanimljiv odgovor.

- Iskreno, kada malo bolje promislim i vidim koliko sam šansi upropastio i promašio moram reći da nisam zadovoljan svojim učinkom - započeo je norveški reprezentativac.

Ukupno je u dresu crno-žutih odigrao do sada 20 utakmica u svim natjecanjima, postigao je 18 pogodaka, u protekloj sezoni kada se 44 puta je tresao mrežu u samo 40 nastupa, učinak od 1,1 pogodak po utakmici njega ipak ne zadovoljava.
- Bez problema samo mogao preći granicu od 50 pogodaka po srezoni. Nisam nimalo bahat kada to kažem, jednostavno znam da je to bilo moguće i da imam potencijal za takve brojke.

Protekle sezone samo je Robert Lewandowski prešao tu čarobnu granicu od 50 pogodaka, poljski napadač u dresu Bayerna proslavio je ukupno 55 puta pogotke u suparničkim mrežama. Za Haalanda je to još jedan motiv za žešće treniranje.

- Pokušat ću raditi na svojim manama kako bih bio što bolji, moram biti bolji u završom udarcu, beskompromisan, kirurški precizan. Puno prostora za napredak imam i u kombinatorici sa suigračima. Svjestan sam svega toga - nastavlja Haaland za kojeg svi kažu da je fokusiran samo na nogomet i treninge.

A koliko je fokusiran na uspjeh pokazuje i sljedeći detalj. Naime, odnednavno po noći nosi specijalne naočale koje filtriraju plavo svjetlo kompjutera, tableta i mobitela.
- One mi pomažu da bolje spavam, za mene su bitni ti mali detalji koji mi mogu pomoći da svaki dan budem što bolji - dodao je 20-godišnjak.

Da mu je gol opsesija vidjelo se to i na prošlosubotnoj utakmici. Naime, sudac Brych dosudio je jedanaesterac za domaće, a loptu je u ruke uzeo Jadon Sancho, no nakon što je Haaland došao do njega, Englez mu je predao loptu uz osmijeh na licu. Norvežanin je inače prvi izbor u pucanju jedanaesteraca, a Sancho drugi.

- Jadon je prepun samopouzdanja i to je dobro - smatra Haaland, a ni Englez nije bio nesretan ovim razvojem događaja.
- Imao sam dobar osjećaj i htio sam pucati, ali on je taj koji ima prednost i dobro je to odradio - dodao je Sancho.
Da nema zle krvi između njih dvojice vidjelo se kod akcije za treći pogodak, Sancho je servirao loptu za Haalandov drugi pogodak i konačnu povtvrdu pobjede.

S njima dvojicom Borussia bi mogla barem malo ugroziti put Bayerna do nove titule prvaka, a koliko ozbiljno mogu zaprijetiti vidjet ćemo sljedeće srijede kada je na rasporedu njemački Superkup.

Linker
26. travanj 2024 12:11