Xabi Alonso

 MORITZ MUELLER/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA
MOĆNI STROJ

Stvorio je hit-momčad koja ozbiljno prijeti Bayernu, a jednog bi dana mogao voditi Real Madrid, Liverpool...

Bivši španjolski reprezentativac predodređen je da jednog dana postane trener svojih bivših klubova
Piše: Robert KrnjićObjavljeno: 15. rujan 2023. 13:48

Tri od tri. Tako se, najefektnije, može izraziti stopostotni učinak Bayer Leverkusena nakon uvodnih 270 minuta Bundeslige. Pred Alonsovim su trupama kapitulirali Leipzig, Borussia Mönchengladbach i Darmstadt, što je "farmaceute", uoči reprezentativne stanke, vinulo na čelnu poziciju ligaške ljestvice, s 12 bodova na kontu i 11-3 omjerom pogodaka. Preporođena momčad s juga Sjeverne Rajne-Vestfalije, pod zapovjedništvom španjolskog stručnjaka, djeluje kao poprilično moćan i uštiman stroj - spreman čak i za borbu s Bayernom za naslov njemačkog prvaka.

Alonso je Leverkusenovo kormilo preuzeo početkom listopada 2022., zamijenivši Gerarda Seoanea, koji je u svojih prvih osam utakmica upisao pet poraza, dva remija i jednu pobjedu. Momčad se u tim trenucima nalazila na 17. poziciji ligaške ljestvice, a nad BayArenom već su se počeli akumulirati gusti kumulonimbusi gorčine, frustracija i nezadovoljstva. Netom prije nego se pljusak negative sručio na travnjak, 41-godišnji Španjolac razbucao je olovnosive oblake, i u nebeskom svodu nad Leverkusenom stvorio procjepe kroz koje su ponovno zasjale zrake perspektive.

Veliki utjecaj na igrače

Napola potonuli brod vratio je iznad razine vode, redizajnirao geometriju momčadi u vidu primjene nove 3-4-3 (3-4-2-1) formacije, te nametnuo kurs koji je Bayer prošle sezone, na kraju, doveo do šeste pozicije u nacionalnom prvenstvu, odnosno do polufinala Europske lige.

image
NORBERT SCHMIDT/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Ne samo da je bivši veznjak Liverpoola, Reala i Bayerna tijekom 2022./2023. donio Leverkusenu rezultatsku stabilnost, već je svojim nogometnim zamislima i filozofijom baziranoj na napadačkom pristupu, kombinatorici i posjedu lopte, postavio čvrste temelje za aktualnu sezonu. Mogli bismo reći da Alonso na otvaranju nove kampanje zapravo ubire kapital i plodove minulog rada. Momčad je u potpunosti usvojila Xabijeve ideje i dovela ih do razine automatizma, a španjolski je stručnjak izvukao maksimum iz postojećeg igračkog kadra, a onda su, tijekom ljetnog prijelaznog roka, kao dodana vrijednost njegovom projektu, stigla - pojačanja.

U odnosu na prošlu sezonu, Alonso je ostao bez krilnog napadača Mousse Diabyja (Aston Villa, 55 milijuna eura), lijevog beka Mitchella Bakkera (Atalanta, 10 milijuna eura) i veznjaka Kerema Demirbaya (Galatasaray, 3,7 milijuna eura), dok su, s druge strane, Bayerov dres navukli Nathan Tella (Southampton, 23,3 milijuna eura), Victor Boniface (Union SG, 20,5 milijuna eura), Granit Xhaka (Arsenal, 15 milijuna eura), Jonas Hofman (Mönchengladbach, 10 milijuna eura), Arthur (America-MG, 7 milijuna eura), Matej Kovar (Manchester United, 5 milijuna eura) Alejandro Grimaldo (Benfica, bez odštete) i naš Josip Stanišić (Bayern, jednogodišnja posudba).

image
BERND THISSEN Dpa Picture-alliance Via Afp

Oko za talente

U kontekstu recentnih akvizicija osobito treba izdvojiti Bonifacea. Stasiti nigerijski napadač ogledni je primjer racionalne klupske politike, u čijem je središtu ovog ljeta bilo dovođenje kvalitetnih igrača za iznose koji u modernom nogometu predstavljaju nevelik novac. Boniface je na BayArenu stigao na mala vrata, te je ekspresno skrenuo svjetla reflektora na sebe, postigavši u prve tri utakmice četiri pogotka, uz dvije asistencije. Osim što je drugi strijelac njemačkog prvenstva, 22-godišnjak je trenutačno, prema prosječnoj ocjeni SofaScorea, i najbolji igrač lige (8.4). Uz nigerijski stroj za golove, Leverkusenovoj ofenzivnoj liniji od novih je igrača značajno pridonio i Hofman, koji trenutačno na kontu ima gol i dvije asistencije. Xhaka je, pak, sukladno svojim liderskim crtama i igračkim kvalitetama, osnažio vezni red, te obogatio kolektiv iskustvom i pobjedničkim mentalitetom, koji su mu svojstveni. U prvotimca se prometnuo i Grimaldo, kojeg Alonso, u svojoj formaciji s trojicom stopera, koristi na lijevoj strani kao (krilnog) beka.

Stranom suprotnom od Grimaldove, gospodari Jeremie Frimpong, 22-godišnji (krilni) bek, koji se Bayeru priključio prije Alonsova dolaska (siječanj 2021., 11 milijuna eura), ali je u Španjolčevom mandatu doživio igračku eksploziju, i danas je jedna od ključnih Leverkusenovih karika. Mladi Nizozemac izuzetno je fizički moćan te spada među najbrže sprintere Bundeslige (prošle sezone postigao brzinu od 36 km/h, ove sezone 34,69 km/h), ali i među najpotentnije (bočne) igrače Europe. U kampanji 2022./2023. ostvario je učinak od devet pogodaka i 11 asistencija u svim natjecanjima, a u istom je ritmu nastavio i na otvaranju nove sezone, isporučivši tri asista i jedan gol. Frimpong je drugi najskuplji igrač Bayera (40 milijuna eura prema TM-u), dok je najvredniji eksponat Alonsove svlačionice Florian Wirtz (85 milijuna eura). Riječ je o 20-godišnjem njemačkom reprezentativcu, koji igra na poziciji ofenzivnog veznog, te svojom kreativnošću i tehničkom potkovanošću višestruko oplemenjuje Bayerovu igru. U prva tri kola zabio je gol i upisao dvije asistencije, a prema prosječnom broju kreiranih prilika (4) i ključnih dodavanja po utakmici (4,3) nalazi se u samom bundesligaškom vrhu.

Bayerovu stopersku trojku čine Edmond Tapsoba, Odilon Kossounou i Jonathan Tah. S obzirom na njihove dosadašnje izvedbe i povjerenje koje uživaju kod Alonsa, dojam je da Stanišiću neće biti lako ostvariti značajnu minutažu. Njegova uloga u novom bi klubu mogla biti slična kao i u prethodnom, te će morati maksimalno kvalitetno iskoristiti sve prilike koje mu se kroz rotaciju ponude. U prva dva nastupa za Bayer ušao je kao zamjena Kossounou, odnosno Tahu, i na travnjaku proveo 29 minuta. Kad je riječ o poziciji desnog (krilnog) beka, tamo će mu biti još teže nametnuti se, s bzirom na to da je to, kako je ranije navedeno - Frimpongova zona. Treba, dakako, imati na umu da je sezona tek počela te kako su moguće razne nepredviđene okolnosti koje bi hrvatskom reprezentativcu mogle otvoriti put prema udarnoj postavi. S obzirom na Stanišićeve dokazane igračke kvalitete, nije isključeno da njegov status na BayAreni vremenom značajno poraste.

"Neverkusen"

Sve u svemu, Alonso je na jugu Sjeverne Rajne-Vestfalije konstruirao hit-momčad (drugu najmlađu u Bundesligi, prosjek godina 23,9), koju ćemo ove sezone pratiti s osobitim uzbuđenjem. Uzorak je nedostatan da bismo mogli donositi zaključke o tome hoće li španjolski stručnjak povratiti stari sjaj nekadašnjem finalistu Lige prvaka (2001./2022), te prekinuti njegovo "Neverkusen" prokletsvo, i pohraniti prvi trofej njemačkog prvaka u klupske vitrine, no s obzirom na vjetrove koji posljednjih dana pušu BayArenom - takav se scenarij u ovom trenutku uopće ne čini nerealnim.

Nakon reprezentativne pauze, večeeras na Allianz Areni sučeliti će se upravo Bayern i Bayer - a već nakon tog sraza imat ćemo jasniju sliku o tome jesu li Alonsove trupe uistinu spremne za najviše domete.

Linker
10. kolovoz 2024 22:59