ROBERTO PFEIL Afp
ALONSOV STROJ

Subota daje odgovor: Još su samo Apotekari neporaženi u ligama Petice, ali slijedi najteži izazov

S pobjedom na Allianz Areni napravio bi se velik korak prema povijesnom naslovu prvaka
Piše: Slaven KižlinObjavljeno: 08. veljača 2024. 10:16

Bilo je napeto, Stuttgart je još jednom potvrdio da ove sezone s pravom nosi epitet najugodnijeg iznenađenja, međutim, ni dva vodstva Švabama nisu bila dovoljna. Apotekari su došli do pobjede i plasmana u polufinale Kupa, jedinog domaćeg kojeg su osvojili, još tamo 1993. godine. Sada ih dva koraka dijele od tog dosega.

Raspored nikako nije bio saveznik Bayera, naime, četvrtfinalne utakmice Kupa Njemačke igrale su se u četiri termina, dvije proteklog tjedna, a dvije ovog. Apotekari su prekjučer morali odigrati svoj dvoboj, a s obzirom na to da ih u subotu čeka veliki derbi s Bayernom, dodatni im napor baš i nije trebao. No, Xabi Alonso nije ni pomišljao na poštedu. Švabama je suprotstavio sve najbolje što ima, izuzev vratara. U Kupu svoju šansu redovito dobiva Kolar. Povratkom Tapsobe s Afričkog kupa nacija na klupu je preselio Josip Stanišić, no kako je reprezentativac Burkine Fasa odigrao protiv Švaba, moglo bi se dogoditi da će se hrvatski reprezentativac vratiti u početnu postavu protiv matičnog mu kluba. Bio je najlošiji dio posljednje trojke, krivac za prvi pogodak kada je potpuno krivo procijenio let lopte iz kornera i položaj Antona koji je poentirao glavom. Ni u nastavku utakmice nije bio na razini koja se očekuje od stopera kojeg želi pola europskih velikana i koji vrijedi 40 milijuna eura.

image

Xabi Alonso

KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

Prvi dio utakmice Stuttgart je bio bolja momčad, opasnija, Bayer je pokušavao sa svojim najjačim oružjem preko krila, Frimponga i Grimalda, probiti obranu gostiju, ali obojica su bili dobro zatvoreni pa Schick koji je prekjučer igrao centarfora, nije ni imao lopte s kojima bi ugrozio Nübela. No, početak nastavka donio je izjednačenje, fantastično je s 25 metara pogodio Robert Andrich, lopta je uletjela u rašlje nemoćnog vratara gostiju.

- Znao sam čim sam udario loptu da će to biti lijep gol - bila je neuhvatljiva za Nübela. Ponosan sam na momčad. Uvijek smo vjerovali u sebe, stvarno smo željeli ovu pobjedu - rekao je Andrich koji je mogao potom postati i tragičar jer je osam minuta nakon izjednačujućeg pogotka poklonio loptu gostima na rubu vlastitog kaznenog prostora i Stuttgart je preko Füricha stigao do novog vodstva.

Impozantan učinak

Inače, Andrich je u 36. minuti trebao dobiti drugi žuti, i sam priznaje da je imao sreće.

- Naravno da je bilo kontakta, nisam stigao do lopte nego sam nagazio Milota, vjerojatno sam imao sreće da sudac nije to tako procijenio - priznao je Andrich i osvrnuo se na novi ispit koji čeka njega i suigrače.

- Prošli smo dalje, korak smo bliže našem cilju, naravno da želimo ići u Berlin osvojiti trofej. Ali naš fokus je uvijek na sljedećem zadatku. A on se zove Bayern, rezultat protiv Stuttgarta daje nam dodatni poticaj za ovaj derbi. Veselimo se još jednoj sjajno večeri koja je pred nama.

Tvorac ovog Bayera Xabi Alonso nije mogao skriti zadovoljstvo na prolaska dalje i to na dramatičan način, pogotkom Taha na isteku 90. minute. Tada je kapetana domaćina u trepavicu pogodio Florian Wirtz, najbolji igrač Bayera. Tah je izmaknuo kontroli gostujuće obrane i glavom je matirao Nübela za ogromno slavlje na BayAreni.

image

Jonathan Tah

ROBERTO PFEIL Afp

- Stuttgart je najbolja momčad koja je ove sezone gostovala u Leverkusenu - započeo je Alonso i nastavio.

- Dali smo sve od sebe i na kraju do pobjede došli velikom željom. Sada smo u polufinalu, možemo malo uživati u tome, ali samo malo - završio je Alonso koji nije želio govoriti o Bayernu.

Učinak Apotekara ove sezone je impozantan, protiv Stuttgarta odigrali su 30. natjecateljsku utakmicu i ostvarili 26. pobjedu uz četiri remija. Jedina su momčad u ligama Petice bez poraza, dakako da će sve napraviti da tako ostane i nakon subotnjeg derbija u kojem bi s eventualnom pobjedom napravili veliki korak prema prvoj tituli prvaka u povijesti. No, vidjet ćemo što će subota donijeti...

Liverpool vidi Alonsa kao Kloppova nasljednika

Nedavno je Jürgen Klopp objavio kako na kraju ove sezone napušta klupu Liverpoola nakon osam i pol godina uspješnog rada. Odmah su krenula nagađanja tko bi mogao naslijediti Nijemca na klupi Redsa, u prvi plan izbila su imena Roberta de Zerbija, aktualnog trenera Brighotan, te Angea Postecoglua, prvog čovjeka struke Tottenhama. No, čini se da u Liverpoolu imaju drugu ideju. Po nekim navodima vlasnici kluba pokucali su na vrata Xabija Alonsa. Bask s Apotekarima ima važeći ugovor do ljeta 2026. godine, ali je navodno prilikom njegova produljena proteklog ljeta ugradio i klauzulu da uz određenu odštetu može otići ako ga pozovu iz Reala, Bayerna ili Liverpoola. Didi Hamann, negda suigrač Alonsa u Liverpool smatra da je on pravi izbor.

- Jasno da će biti teško uskočiti u Kloppove cipele, ali vjerujem da Xabi može to napraviti tim više što Redsi opet imaju posloženu momčad koja konkurira za naslov prvaka.

Linker
11. svibanj 2024 12:03