Jamal Musiala i Joško Gvardiol bit će akteri prvog meča Bundeslige nakon stanke

 AFP
BAYERN ISPRED SVIH

Sve veća hrvatska kolonija: ‘Možda će prvenstvo biti napetije, ali dugoročno teško itko može ugroziti Bavarce‘

Mario Carević, nekoć igrač Stuttgarta, a sada trener Krke, analizira izglede šanse klubova uoči današnjeg nastavka Bundeslige
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 20. siječanj 2023. 08:51

Večerašnjim derbijem RB Leipziga i Bayerna nastavlja se njemačko nogometno prvenstvo. Proljeće u Bundesligi najavio je Mario Carević, trener slovenskog drugoligaša Krke i bivši član bundesligaša Stuttgarta.

Bayern je u vodstvu, favorit je za obranu naslova. Može li itko ugroziti njegovu dominaciju?

- Bayern zna igrati na rezultat, imaju tradiciju osvajanja trofeja i najveću koncentraciju kvalitete unutar ekipe. Stoga ih teško netko može ugroziti, iako ljestvica sugerira da su i Freiburg i RB Leipzig blizu, i da u slučaju pobjede u današnjem derbiju Leipzig može doći na tri boda. No, to je tek početak. Mislim da Bayern dugoročno neće ispustiti prednost koju je stekao u jesenskom dijelu prvenstva, iako imaju probleme s ozljedama igrača nakon Svjetskog prvenstva - rekao je Mario Carević.

Može li Leipzig pokvariti račune favoritu?

- Volim gledati momčadi Marca Rosea, sviđa mi se njegov stil igre kakvog je predstavio u Dortmundu i Mönchengladbachu. On stvarno radi vrhunski posao, iako Leipzig ima i ogroman proračun. Međutim, to je stvarno prava selekcija, jedan dobar dril od prve faze, i generalno mi se sviđa njihov nogomet, njihova filozofija. Selekcioniraju mlade igrače, top-talente, i igraju jedan intenzivan nogomet. Stalno su u pritisku, stalno su visoko, igraju ogromnim intenzitetom kojeg je stvarno teško pratiti u 90 minuta. No, oni već godinama uspijevaju u tome. Bit će baš zanimljiva utakmica - očekuje Carević.

U vrhu ljestvice su i momčadi poput Freiburga i Union Berlina. Što to govori o Bundesligi?

- Ne znam na što aludirate, možda da je pala kvaliteta... No, spomenuo bih Freiburg koji je još tamo 2005. dok sam bio u Stuttgartu slovio za ‘mali klub’ koji ima vrhunsku nogometnu školu i odličan skauting. Nikad nisu bili bolje pozicionirani, i pokazali su da sa zaista mizernim proračunom u odnosu na velikane Bayern, Dortmund, Leipzig i ostale, ipak mogu napraviti rezultat. Trener Christian Streich koji je dugo tamo, ponikao je u njihovoj školi te je preuzeo prvu momčad nakon juniorske, i stvarno radi vrhunski posao. Oni ne mogu plaćati velike transfere, i to stvarno treba cijeniti u današnjem modernom nogometu u kojem novac nije garancija, ali radi veliku razliku.

image

Mario Carević

CROPIX

Jedno vrijeme je Bundesliga bila ‘obećana zemlja’ za hrvatske nogometaše, sad kao da se vraća taj trend. Što očekujete od naših igrača u njemačkim klubovima proljetnom dijelu sezone?

- Njemačka je stvarno vrhunska zemlja, prije svega za život, uređena, a k tome im je liga fantastična. Svi stadionu su puni, imaju kulturu odlaženja na nogometne utakmice i podržavanja svojih klubova i privilegija je biti u bilo kojem klubu Bundeslige. Ja se nadam da će svi oni napraviti određeni iskorak. Nažalost, Brekalo je na odlasku, no došli su Čolina i Beljo, i jako me zanima kako će se adaptirati jer nemaju puno vremena, a znamo da se Augsburg bori za opstanak. Tako da je svaka utakmica i svaka minuta jako bitna. Vjerujem u Čolinu, isto tako u Belju koji je vrhunski talent. Ima strašan njuh i osjećaj za prostor i za gol. Nije naravno lako igrati u Bundesligi, ali ima prostora, igra se tranzicijski i dosta otvoren nogomet pun dinamike. I uvijek postoji prostor, nije to francuska ili talijanska liga, njemačka je puno otvorenija od ostalih, tako da smatram da će Belji to dobro doći.

Zanimljiva je borba za vrh ljestvice, ali isto tako i za prvoligaški opstanak. Tu je i vaš bivši klub Stuttgart koji je u nezgodnoj situaciji, može li se spasiti?

- Njih naravno pratim malo više, sad su iz Herthe vratili trenera Brunu Labbadiju koji je prije par sezona napravio vrhunski posao sa Stuttgartom. On je tamo legenda, uzdaju se u njega, no, ako ćemo iskreno, nije to kadar u smislu top-igrača. Oni su dosta štedljivi, što je dobro jer daju priliku mladim igračima, ali su u zadnjih nekoliko sezona u stalnoj borbi za opstanak, praktički do zadnjeg kola. Nije mi drago zbog toga, ali ne bojim se za njih, jer imaju i stabilnost i financije. Jedino ta sportska politika nije kako treba, da se tako izrazim. No, imaju sjajnu publiku i isto takvu atmosferu, a puno nade polažu u prvu utakmicu s Mainzom, tu mogu napraviti puno iako je to tek prvo kolo nastavka prvenstva. No, razlike na dnu su male, i svaka je utakmica bitna - zaključio je Mario Carević.

Linker
25. travanj 2024 13:54