ELMAR KREMSER/SVEN SIMON/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA Elmar Kremser/sven Simon/imago Sportfotodienst/profimedia
ANALIZA BILDA

‘Terzić je bolji od svih, ali nije riješio notorni problem. Istini za volju, snovi ne žive njegovom zaslugom‘

O hrvatsko-njemačkom stručnjaku analitičari imaju visoko mišljenje, ali neke stvari treba popraviti
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 20. travanj 2023. 15:03

Edin Terzić radi odličan posao u Borussiji Dortmund, nakon 28 ligaških utakmica broji samo dva boda manje od prvoplasiranog Bayerna. San "vječnih doprvaka" Njemačke još uvijek je itekako na životu, u Dortmundu se imaju pravo nadati prvom naslovu Bundeslige od sezone 2011./2012.

I to je već točka po kojoj možemo reći da je Terzić napravio bolji posao od svojih prethodnika iz bliske prošlosti, jer ostanak u utrci za titulu u posljednjoj trećini sezone i nije prečesta pojava u Njemačkoj i uglavnom se priča svodi na to da Bayern u zadnjoj dionici samo potvrđuje naslov prvaka. Sada, aktualna situacija mogla bi ključati sve do posljednjeg zvižduka sezone.

‘Čistokrvna Borussia‘

Jonas Ortmann i Jorg Weiler, analitičari uvaženog njemačkog dnevnika Bild, pitaju se što to Terzić radi bolje od ostalih. Ustvari, radi li išta bolje od ostalih te dodatno, može li postati prvi trener nakon Jurgena Kloppa (u Dortmundu od 2008.-2015.) koji će izgraditi velebnu epizodu koja će se nazivati Terzićevom erom.

image
INA FASSBENDER Afp

Terzić je cijenjeno i ljubljeno lice Dortmunda, on je "čistokrvna Borussia", navest će Bild, prisjetivši se da je 2012. godine u finalu Njemačkog kupa stajao u navijačkom bloku. Gledamo li njegovih prvih 50 istupa u ulozi trenera Borussije, Terzić je dosljedniji pobjedama od svojih prethodnika.

"Nijedan trener nije ostvario više pobjeda u prvih 50 utakmica, Terzić ih je prikupio 32", piše spomenuti medij u usporedbi hrvatsko-njemačkog stručnjaka s prethodnicima Marcom Roseom, Lucianom Favreom i Thomasom Tuchelom.

Zanimljivo, Borussia Dortmund je pod Roseovim kormilom prošle godine nakon 28 kola ostvarila 57 bodova, isto koliko i s Terzićem ove sezone. No, Borussia je tada Bayern gledala "dalekozorom". Zato analitičari Bilda zaključuju da san ekipe s Westfalena živi zaslugom skromnije sezone Bavaraca.

"Istini za volju, Terzić je naelektrizirao san crno-žutih, ali on je još uvijek moguć samo zahvaljujući slabosti Bayerna". U kritici navode i da postoje neobjašnjivi zastoji Terzićevog sastava, te da menadžer "nije riješio notorni problem", pri čemu govore o mentalitetu ekipe. Borussia je u dva navrata - protiv Stuttgarta (3:3) i Werdera (2:3) - ispustila čistu pobjedu iz ruku u posljednjim sekundama susreta. Lako je moguće da će ih ta četiri prosuta boda stajati prvenstva.

Bitna razlika

Terzić u nekim statističkim segmentima nije uspješniji od prijašnjih kolega. Zarađuje dva boda po utakmici, dok su Rose (2,03,) Favre (2,08) i Tuchel (2,09) nešto bolji, iako je razlika toliko sitna da se može smatrati i zanemarivom. Bild ga dodatno hvali napomenom da je iz Emre Cana, Juliana Brandta i Mariusa Wolfa izvukao maksimum, iako su ih u Njemačkoj počeli proglašavati promašajima.

image
JAN WOITAS Dpa Picture-alliance Via Afp

Za kraj, Terzić se u jednom bitno razlikuje od drugih. Uprava mu maksimalno stoji iza leđa, vjeruje da je on pravi čovjek za Westfalen i da bismo nakon Kloppove, mogli govoriti i o Terzićevoj eri.

"Terzić bezuvjetno iza sebe ima šefa kluba Hansa-Joachima Watzkea (63) i agenta Matthiasa Sammera (55). To ga čini sigurnijim od njegovih prethodnika", navodi Bild.

Šest utakmica ostalo je do kraja njemačkog prvenstva, Terzićev raspored nije pretjerano zahtjevan, ali sadrži nekoliko zamki poput Eintracht Frankfurta, Wolfsburga Nike Kovača ili Borussije M‘Gladbach. Uspije li dva boda minusa pretvoriti u plus, Terzić će postati prvi čovjek koji je stao na kraj nepunom desetljeću Bayernove dominacije.

Linker
13. svibanj 2024 09:44