ARNE DEDERT Dpa Picture-alliance Via Afp
PROGLAŠEN KRIVIM

Teška kazna za hrvatskog nogometaša: Mario Vušković suspendiran na dvije godine

Izrečena je kazna za doping bivšeg nogometaša Hajduka, a aktualnog člana HSV-a
Piše: SNObjavljeno: 30. ožujak 2023. 13:04

Vijest je službena, a javljaju ju njemački mediji.

Kaznu mu je odrezao Sportski sud pri Njemačkom nogometnom savezu (DFB) nakon što je odbio raniju ponudu za kraću kaznu. Vuškoviću su ranije u urinu pronašli zabranjenu supstancu eritropoetin, a on se cijelo vrijeme branio nevinošću.

Iz HSV-a su najavili žalbu na ovakvu odluku Federalnom sudu, a navijači proteste. Ukoliko Federalni sud potvrdi odluku Sportskog suda, Vuškoviću i njegovom klubu preostaje žalba na Sportskom arbitražnom sudu (CAS).

Ukoliko ovakva kazna ostane na snazi, Vušković neće smjeti zaigrati nogomet do 14. studenog 2024. godine.

"Sportski sud DFB-a je uvjeren da postoji dovoljno dokaza nakon A i B uzoraka igračevog urina koji dokazuju prisutnost eritropoetina (EPO). To je zabranjena supstanca čije je korištenje kažnjivo prema antidopinškim pravilima DFB-a. Daljnja analiza više nije potrebna. Uzorak urina koji je uzet 16. rujna 2022. godine tijekom treninga u Kreischi analiziran je ukupno pet puta koristeći provjerene znanstvene metode. U svim uzorcima prisutna je malena, ali dovoljna količina EPO-a", priopćio je sudac Stephen Oberholz.

UGROŽENA KARIJERA

"Obrana nije mogla pružiti dokaz da dopinški nalaz nije bio valjan. Uloženi prigovori protiv postupka analize, kao i pozitivnog rezultata u konačnici nisu bili dovoljno značajni da bi izazvali ozbiljne sumnje u pozitivan nalaz", dodaje se u objašnjenu suca Oberholza.

Nema sumnje da je ovakvom odlukom suda dovedena u pitanje cijela Vuškovićeva karijera.

Igračev ugovor s HSV-om traje do ljeta 2025. godine, ali ukoliko mu kazna ne bude smanjena ili poništena, on će se po njenom isteku nogometu vratiti nakon jako duge pauze i s okaljanim ugledom.

Vušković od samog početka cijelog slučaja tvrdio da je nevin.

"Nikada nisam varao u sportu i nikada neću, ne bih ni najgorem neprijatelju poželio da prođe ono što smo moja obitelj i ja prošli posljednjih nekoliko mjeseci", rekao je nedavno kroz suze 21-godišnji Vušković.

Linker
31. ožujak 2024 19:01