ESSLER KREMSER HOERMANN/SVEN SIM Dpa Picture-alliance Via Afp
BAYERN U LOVU NA CENER

Tko će se najbolje snaći nakon ljeta velikih promjena u Bundesligi? Hrvatsku koloniju predvodi Kramarić

Večeras započinje nova bundesligaška sezona u kojoj Bavarci ponovno imaju ulogu favorita
Piše: Slaven KižlinObjavljeno: 13. kolovoz 2021. 14:48

Večeras utakmicom Borussia Mönchengladbach - Bayern započinje 59. sezone Bundeslige. Što nam nudi 18 klubova u novoj prvenstvenoj sezoni? Kao prvo, velike trenerske promjene, nikada u povijesti nije bilo toliko rošada na klupama bundesligaša između dvije sezone, tek je šest klubova ostalo s istim stratezima kao i protekle sezone - Union Berlin (Urs Fischer), Stuttgart (Pellegrino Matarazzo), Freiburg (Christian Streich), Hoffenheim (Sebastian Hoeness), te dvojac novaka u ligi Bochum (Thomas Reis) i Greuther Fürth (Stefan Leitl).

Najzvučnija promjena dogodila se na klupi Bayerna, superuspješnog Hansija Flicka, koji je sjeo na klupu njemačke reprezentacije, naslijedio je ambiciozni Julian Nagelsmann. Završni je to čin velikih promjena u bavarskom velikanu, koje je pokrenuo Uli Hoeness prijevremeno odstupivši s mjesta predsjednika kluba još u studenome 2019. godine.

image
CHRISTOF STACHE Afp

Poslije njega su otišli Karl Heinz Rummenigge i Hansi Flick, a nove “gazde” u bavarskom velikanu su Oliver Kahn i Hasan Salihamidžić, koji u Nagelsmannu vide trenera za duže vrijeme. Poznato je, naime, da treneri u Bayernu ne dobivaju dugoročne ugovore, tri godine su bile maksimum, čak i za jednog Josepa Guardiolu. Međutim, mladi, ali već afirmirani Nagelsmann (prije dolaska na Allianz Arenu radio je u Hoffenheimu i RB Leipzigu) dobio je petogodišnji ugovor, a kako je klub morao platiti čak 15 milijuna eura za otkup njegova ugovora u RB Leipzigu, to samo pokazuje koliko povjerenje imaju u njega u Bavarskoj.

Na početku svog mandata 34-godišnjak se ipak suočio s problemima. Naime, tijekom pripremnog razdoblja većina prvotimaca bila je na odmoru, a dosta je njih i ozlijeđeno, najnoviji izostanak na početku sezone je onaj Pavardov. Francuskog reprezentativca neće biti nekoliko tjedana, a upravo je obrana veliki problem u ovom trenutku, jer izvan stroja su još Lucas Hernandez i Alphonso Davies. Dosta je također bilo rasprava o transfernoj politici Bayerna ovog ljeta. Jedina prava kupovina je stoper Dayot Upamecano. Mnogi smatraju da je ovaj kadar ipak pretanak za borbu na više frontova, ali jasan je cilj kojem u Münchenu streme - deseti naslov prvaka Njemačke u nizu, sve drugo u ovom trenutku je sekundarno za Bavarce.

Tko bi mogao ugroziti Bayernove ambicije u novoj bundesligaškoj sezoni? U prvom redu dvojac koji je to radio i protekle sezone, RB Leipzig i Borussia Dortmund. Potonji su izgubili Jadona Sancha, a njega bi trebao nadomjestiti Donyell Malen, vrlo dobri Nizozemac. Tijekom pripremnog razdoblja imali su u Dortmufdu dosta problema s ozljedama i pojavom korone u momčadi, ali već u prvoj službenoj utakmici pokazali su da ih to nije omelo, napose nevjerojatnog Erlinga Haalanda, koji je s tri pogotka nagovijestio još jednu efikasnu sezonu. Iz Dortmunda dolaze i najave da žele napraviti taj korak više, uostalom, oni su bili posljednji prvaci prije ove Bayernove dominacije.

Sigurno da će i povratak barem dijela gledatelja imati velikog utjecaja na rezultate, jer nije isto igrati na ogromnom zdanju kao što je Westfalen pred praznim tribinama ili uz huk navijača. RB Leipzig izgubio je trenera i prvi stoperski dvojac, ali i dalje imaju vrlo dobru momčad koju je pojačao odlični napadač Andre Silva, koji je protekle sezone zabio 28 pogodaka za Eintracht. Bit će to zanimljiv troboj za najboljeg strijelca lige, teško da Lewandowski može ponoviti proteklu sezonu koju je završio s rekordnim 41 pogotkom.

Njemu će ove sezone za vrat puhati i Haaland, ali i Silva. RB Leipzig bi mogao imati problema u defenzivi, protekle sezone sa 32 primljena gola najboljoj u ligi. Tu je iskusni Orban uz dvojac tinejdžera, Simakana i Gvardiola, koji se tek trebaju priviknuti na ritam bundesligaških utakmica. Zanimljivo i na dnu Iza ovog trojca bit će itekako zanimljivo. Borussia M. propustila je Europu i sada se želi vratiti u vrh, tu su još Wolfsburg i Bayer, a iskorak bi mogla napraviti Hertha.

Više nema bučnih najava o pohodu na Europu, koja će se ipak igrati u Berlinu, no nju je izborio Union. Na dnu će također biti zanimljivo, jasno da je dvojac koji je ušao u ligu, Bochum i Fürth, prvi kandidati za ispadanje, ali proteklih sezona vidjeli smo drugačije rasplete. U opasnosti je Arminia, Köln se izvukao u doigravanju, ali momčad je ostala na razini protekle sezone, pa će trostruki prvak Njemačke opet imati turbulentnu sezonu.

Parovi 1. kola

Petak, 13. kolovoza
Borussia M. - Bayern (20.30 - Nova
S)
Subota, 14. kolovoza
Wolfsburg - Bochum (15.30 - SK7),
Union - Bayer (15.30), Stuttgart
- Fürth (15.30 - SK9), Augsburg -
Hoffenheim (15.30 - SK10), Arminia
- Freiburg (15.30), Borussia D. -
Eintracht (18.30 - SK4)
Nedjelja, 15. kolovoza
Mainz - RB Leipzig (15.30), Köln -
Hertha (18.30)

Hrvati u Bundesligi

Hrvatska kolonija u Bundesligi broji pet igrača. Otišao je Tin Jedvaj, svoju sreću potražio je u moskovskom Lokomotivu, a novo ime je Joško Gvardiol, mladi defenzivac kojem svi predviđaju veliku karijeru. On je ovog ljeta i formalno prešao u RB Leipzig, premda je ugovor s ambicioznim bundesligašem potpisao još proteklog ljeta, ali je cijelu sezonu odigrao u Dinamu kao posuđeni igrač.

Njegova šansa je velika, jer su Bikovi ovog ljeta ostali bez udarnog stoperskog dvojca, Upamecano je otišao u Bayern, a Konate u Liverpool. Prvo ime Hrvata i dalje je Andrej Kramarić, već u prvoj službenoj utakmici pokazao je svoju važnost za Hoffenheim (postigao je dva pogotka u pobjedi u Kupu). Premda je ušao u zadnju godinu ugovora, klub ga nema namjeru prodavati, već su počeli pregovore o produljenju suradnje. Kramarić nikada nije krio da mu je dobro u Sinsheimu, prvo je ime momčadi, u Kup je nosio i kapetansku vrpcu.

Nju je dobio i Borna Sosa u Stuttgartu, to je samo dokaz koliko je cijenjen u klubu, ova sezona je prigoda za novi iskorak i možda transfer sljedeće sezone. Dvojac u Wolfsburgu, Brekalo i Pongračić, je u neizvjesnosti, prvi želi otići, a potonji je pao u drugi plan, tek treba vidjeti kako će se njihova situacija rasplesti.

Linker
07. svibanj 2024 20:23