Hasan Salihamidzic i ekipa na klupi Bayerna
 INA FASSBENDER Afp
POZADINA BAYERNOVA DEBAKLA

To je ustvari najveći njemački derbi, zato povijesni poraz toliko i boli! Niko Kovač otišao je nakon 5:1

Povijest tih obračuna seže više od četiri desetljeća unazad, sedamdesetih godina prošlog stoljeća
Piše: Slaven KižlinObjavljeno: 28. listopad 2021. 16:22

Mnogi klasikom njemačkog nogometa smatraju utakmicu Borussije D. i Bayerna, no prvi pravi bundesligaški klasik ipak je onaj između Borussije M. i Bavaraca. Povijesti njihovih obračuna seže više od četiri desetljeća u povijest, sedamdesetih godina prošlog stoljeća ova dva kluba bili su veliki suparnici, izmjenjivali su se na vrhu, ostavivši veliki trag i u europskim natjecanjima. Prva zlatna Bayernova generacija koju su predvodili Beckenbauer, Gerd Müller, Meier, Hoeness i ostali imala je velikih problema s momčadi iz Mönchengladbacha za koju su tada igrali Jupp Heynckes, Berti Vogts, Uli Stielike, Alan Simonsen...


No, krivulja uspjeha drastično se promijenila od sredine osamdesetih godina, Bayern se etablirao u njemačkom i europskom vrhu, a Borussia je polako tonula u prosječnost, nekako se to poklopilo s odlaskom Lothara Matthäusa baš u Bayern 1984. godine. Kasnije je rekorder po nastupima za Elf postao ikona Bavaraca, a njegov negdašnji klub završio je čak tri puta u drugoj ligi. Vratili su se 2014. i svako gostovanje Bayerna u Mönchengladbachu je pravi spektakl, koji obično završava nepovoljno za momčad s rijeke Isar. Vrhunac je pak stigao jučer, Borussia je nanijela najteži poraz Bavarcima u posljednje 43 godine (1978. poraz od Fortune 1:7), ujedno i najteži u Kupu Njemačke ikada. Ne samo to, nego su domaći ostvarili prvu pobjedu u ovom natjecanju nad Bavarcima u osmom pokušaju. Tih 5:0 odjeknulo je širom Europe, da nije bilo novog posrtaja Barcelone i smjene Ronalda Koemana sigurno bi ovaj rezultat bio temom svih nogometnih razgovora.

image
MARIUS BECKER Dpa Picture-alliance Via Afp


Rezultat je tim pogubniji za goste jer je trener Julian Nagelsmann, koji je opet bio u svom domu jer još nije ozdravio od korone, Borussiji pretpostavio najjači mogući sastav, očito predosjećavši opasnost. Nije pomoglo. Već nakon 80 sekundi Bayern se našao u rezultatskom minusu i do kraja dvoboja nisu pronašli odgovor za razigrane domaćine čija je sezone prošarana rezultatskim usponima i padovima. Ovakva pobjeda mogla bi ih vratiti na stazu uspjeha, tamo gdje im je po kvaliteti mjesto, a to je borba za Ligu prvaka.

image
INA FASSBENDER Afp

No, vratimo se Bayernu, lica nakon utakmice dovoljno su govorila, pogled u prazno i pokušaj što bržeg bijega s terena većine igrača svjesnih da se ovako nešto nije odavno dogodilo. U posljednjih 15-ak godina znali su Bavarci dobivati žestoke pljuske, 2008/09. gubili su 2:5 protiv Werdera i 1:5 od Wolfsburga, te sezone nisu osvojili ništa, baš kao ni 2012. kada ih je Borussia D. s 5:2 porazila u finalu Kupa. No, prije dvije sezone 1:5 u Frankfurtu koštao je posla Niku Kovača, ali je bio i okidač za najbolju sezonu ikada, osvojeno je čak šest trofeja. Njemački mediji odmah su postavili pitanje je li bilo prerano za Nagelsmanna? Dodavši kako su u ovom stoljeću Magath, Van Gaal, Guardiola, Kovač i Flick osvojili duple krune u svojoj prvi sezoni na klupi Bavaraca, Nagelsmann se pak pridružio Klinsmannu i Ancelottiju kojima to nije uspjelo.

image
INA FASSBENDER Afp


Zaključak napisa je da s ovim Bayernom možete očekivati svašta, i pozitivno i negativno, a to su zorno pokazale i posljednje utakmice, 1:2 domaći poraz od Eintrachta, potom rapsodija u Leverkusenu 5:1, te dvije 4:0 pobjede nad Benficom i Hoffenheimom, a sve zaokruženo blamažom u Mönchengladbachu, koju neki uspoređuju s pobjedom Njemačke nad Brazilom u polufinalu SP-a kada su Kroos i društvo sa 7:1 ponizili domaćine.


- Čovjek ponekad sanja o ovakvom ishodu, jasno je pak da ovo nije realnost. Povijesna pobjeda za nas, odigrali smo kao u transu, ova večer bit će upisana u naše povijesne knjige - rekao je sportski direktor Borussije Max Eberl, a na njegove riječi Hasan Salihamiždić samo se nadovezao.


- Mi nismo došli na utakmicu, u prvom dijelu nismo dobili nijedan duel, totalni blackout.


Jesu li jedan od razloga kampanja koja se povela protiv Joshue Kimmicha i njegova odbijanja cijepljenja, te pravni problemi Lucasa Hernandeza?


- Možda u podsvijesti, ali to traje već neko vrijeme pa se nije odrazilo na rezultate, neobjašnjiv je ovo posrtaj - mogao je samo ponovo konstatirati sportski direktor Bayerna.


Sa zanimanjem ćemo sada gledati subotnje gostovanje Bavaraca kod Uniona, koje će lice pokazati?

Linker
26. travanj 2024 16:36